Έπειτα από μια εβδομάδα απουσίας αγωνιστικής δράσης σε συλλογικό επίπεδο, η Super League 1 επιστρέφει. Το τρέχον διάλειμμα έφερε μια ακόμα αλλαγή προπονητή, την έβδομη κατά σειρά στην κατηγορία αλλά την έκτη σε επίπεδο ομάδων. Κατά σειρά απομάκρυνσης των πρώην τεχνικών ΑΕΛ, ΑΕΚ, Άρης, Πανιώνιος, Λαμία, Παναιτωλικός και Ατρόμητος έχουν προχωρήσει σε αντικατάσταση και παρακάτω αναλύεται η εικόνα των ομάδων τόσο με τους αρχικούς πάγκους, όσο και με τους νέους.
Σημειώνεται, ότι η Λάρισα με διαφορετικό τεχνικό έκανε την προετοιμασία και άλλος είναι στον πάγκο της από την πρεμιέρα. Ο Γκόραν Πέτριτς, ανακοινώθηκε από την ΑΕΛ στις 12 Μαΐου και είδε την πόρτα της εξόδου στις 8 Αυγούστου, 15 ημέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος, από όταν και πορεύεται με τον Μιχάλη Γρηγορίου.
Η λιγότερο υπομονετική και ο… μεθοδικός!
Η ΑΕΚ είχε τα πρώτα αρνητικά δείγματα με τον Μιγκέλ Καρντόσο στον πάγκο της από τα φιλικά προετοιμασίας. Δυσκολία στην τελική προσπάθεια ακόμη και με ομάδες χαμηλότερων κατηγοριών, απογοητευτικά αποτελέσματα και εμφανίσεις στην Ευρώπη, ενώ η εντός ήττα στην πρεμιέρα από την Ξάνθη, ήρθε να επισφραγίσει το… Adios ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Ο Νίκος Κωστένογλου ανέλαβε τέλη Αυγούστου την ομάδα μετά τις ήττες από Τραμπζονσπόρ και Ξάνθη και η αλλαγή φάνηκε άμεσα! Ξεκίνησε με 4/4 νίκες (Τραμπζονσπόρ, Αστέρας Τρίπολης, Λαμία και Παναιτωλικός) ενώ έδειξε από την αρχή πως δεν θα διατηρούσε το… αγαπημένο και σταθερό 4-2-3-1 του προκατόχου του, τουλάχιστον για αρχή. Σε εννέα αγωνιστικές έχει δοκιμάσει τέσσερα διαφορετικά συστήματα (3-4-1-2, 3-5-2, 4-4-2 και 4-2-3-1) με επικρατέστερο να είναι το πλέον διαδεδομένο και στην Ελλάδα 4-2-3-1 και, βασικά να είναι και αυτό που αποδίδει έχοντας τρεις νίκες (Λαμία, Βόλο, Ατρόμητο και γκολ 8-4) και μια ήττα (με Παναθηναϊκό και γκολ 3-2) με την συγκεκριμένη διάταξη.
Στατιστικά άξια αναφοράς για την ΑΕΚ: 3η με 17 βαθμούς, 17 γκολ υπέρ, 15 γκολ κατά. Είναι πρώτη σε σουτ εντός εστίας (63), πρώτη σε εύστοχα γεμίσματα (80), τελευταία σε λάθη (342) όμως τελευταία και σε κλεψίματα (110). Περισσότερα φάουλ κατά της (172).
Από την άλλη, ο Άρης αποφάσισε επίσης σύντομα την αλλαγή του προπονητή του. Ωστόσο, η αντικατάσταση του Σάββα Παντελίδη μετά το πέρας της δεύτερης κιόλας αγωνιστικής με τον Απόστολο Τερζή ήταν εμφανές πως δεν επρόκειτο για παραχώρηση… μονιμότητας στον Έλληνα τεχνικό.
Η ισοπαλία με τον ΟΦΗ στο «Κλεάνθης Βικελίδης» στην πρεμιέρα του αλλά και η ήττα στο «Πανθεσσαλικό» από τον Βόλο κατόπιν, έφεραν στο «κιτρινόμαυρο» στρατόπεδο τον τεχνικό με θητεία σε Βέροια και Σπάρτη, να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά» σε τρία ντέρμπι με Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό, καταφέρνοντας να πάρει ευρεία νίκη 4-0 με τον πρώτο, επεισοδιακή ισοπαλία με τον δεύτερο στο 2-2 της Τούμπας και ήττα με 2-0 παρουσιάζοντας καλή εικόνα στο Φάληρο.
Ο Μίκαελ Ένινγκ ήρθε μετά από… μαραθώνια αναζήτηση, πολλά σενάρια και συζητήσεις με τεχνικούς από την Ιβηρική (Σεζάρ Λόπεθ, Γκούτι, Ιέρο κλπ), όμως οι δέκα βαθμοί σε τέσσερα παιχνίδια (νίκες με Ξάνθη, Παναιτωλικό και Αστέρα, ισοπαλία με Πανιώνιο) δείχνουν ότι άξιζε την αναμονή και την μεθοδικότητα προσέγγισης. Παράδοξο; Δέκα παιχνίδια για τον Άρη στο πρωτάθλημα, τρεις προπονητές στον πάγκο, ένα σύστημα όμως στο γήπεδο. Το 4-2-3-1 δεν αλλάζει για τους «κίτρινους»!
Στατιστικά άξια αναφοράς για τον Άρη: 7ος με 15 βαθμούς, 16 γκολ υπέρ, 11 γκολ κατά, πρώτος σε υπέρ του πέναλτι (3) μαζί με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, πρώτος σε χαμένες ευκαιρίες (14), πέμπτος σε τελικές προσπάθειες (111), τρίτος σε σουτ εντός εστίας (58) και δεύτερος σε κλεψίματα (232).
Η… βασίλισσα του Χ και ο λάτρης του 4-3-3!
Οι τέσσερις ισοπαλίες της Λαμίας (τις περισσότερες στην κατηγορία) στα πρώτα έξι παιχνίδια, με σύστημα που δεν άφηνε ποτέ την άμυνα με λιγότερους από πέντε παίκτες, ο Σωτήρης Αντωνίου εφάρμοσε σχεδόν μέχρι… κεραίας την ρήση: «Άμα δεν κερδίζεις, τουλάχιστον μη χάσεις». Το πάλεψε αλλά κλήθηκε να ανταποκριθεί σε δύσκολο πρόγραμμα. Είχε να αντιμετωπίσει και τους τέσσερις «μεγάλους», αποσπώντας μόλις έναν βαθμό από τον Παναθηναϊκό στην πρεμιέρα, απολύθηκε μετά το 3-0 στην Τούμπα αλλά ίσως η απόφαση να είχε παρθεί από την αδυναμία νίκης σε πιο… θνητά εντός έδρας παιχνίδια, με Πανιώνιο και Παναιτωλικό.
Απολογισμός; Τέσσερις ισοπαλίες και τρεις ήττες στις πρώτες επτά αγωνιστικές. Ο… αναμορφωτής της κατάστασης που επέλεξε η διοίκηση των «μπλε» είναι ο Άκης Μάντζιος, με τον οποίο η ομάδα της Στερεάς Ελλάδας έχει ήδη δει δύο τρίποντα με Βόλο και Λάρισα, αφήνοντας πίσω την εφιαλτική της πρεμιέρα με τον πρώην τεχνικό του Πανιωνίου στον πάγκο με 4-1 στην Τρίπολη. Ο 50χρονος τεχνικός ακόμη δοκιμάζει τακτικές και συστήματα στη Λαμία, αφήνοντας προς το παρόν στην άκρη το 4-2-3-1 που έφερε την βαριά ήττα στην Πελοπόννησο και επιλέγοντας στις δύο νίκες παράταξη με δύο επιθετικούς αλλά με αλλαγές σε άμυνα και κέντρο. Το 4-4-2 ήταν η εντός έδρας επιλογή του στη νίκη με 1-0 κόντρα στον Βόλο, ενώ το 3-5-2 του χάρισε το επιβλητικό 3-0 στη Λάρισα.
Στατιστικά άξια αναφοράς για τη Λαμία: 12η με 10 βαθμούς, 9 γκολ υπέρ και 15 κατά. Τα τρία δοκάρια που της έχουν στερήσει παραπάνω τέρματα, οι 81 τελικές που είναι η τέταρτη χειρότερη επίδοση στο πρωτάθλημα αλλά και οι 46 αποκρούσεις των Βελλίδη, Κάτσικα και Θεοδωρόπουλου (3η στη σχετική λίστα πίσω από Βόλο και Πανιώνιο) είναι στατιστικά που εξηγούν την θέση, την παραγωγικότητα και την αμυντική λειτουργία των Λαμιωτών.
Στον Ατρόμητο ο Γιάννης Αναστασίου είχε δύσκολο έργο. Ο προκάτοχός του, Νταμίρ Κάναντι άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στο «Αστέρι», αγαπήθηκε και στηρίχθηκε όσο λίγοι. Η πρόκριση επί της Ντοιυνάισκα Στρέντα του αγόρασε χρόνο στον πάγκο, όπως επίσης και οι πολύ καλές εμφανίσεις της ομάδας στα εντός συνόρων παιχνίδια, ακόμη και αν η πρώτη νίκη ήρθε μετά από πέντε αγωνιστικές. Τα 17 γκολ υπέρ την κατατάσσουν ως την 4η καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα, ωστόσο, όταν η άμυνα δεν κρατάει τα… μπόσικα (16 κατά, επίσης 4η, αλλά… αντιστρόφως) είναι δεδομένο ότι η ικανοποίηση δεν έρχεται. Το 4-0 επί του Πανιωνίου έφερε πολλή αισιοδοξία στο στρατόπεδο των δυτικών προαστίων, αλλά οι ήττες από ΑΕΚ και Ολυμπιακό, σε συνδυασμό με τον χρόνο που δίνει για αλλαγές το διάλειμμα των εθνικών ομάδων, έφερε την κοινή συναινέσει λύση της συνεργασίας για τις δύο πλευρές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο «Ολλανδός» δεν αποχωρίστηκε εύκολα το 4-3-3 για όσο διάστημα βρέθηκε στον πάγκο της ομάδας, παρά μόνο στα ματς με Παναιτωλικό (4-2-3-1 και εντός έδρας νίκη με 2-0) και Ολυμπιακό (4-4-1-1 και εκτός έδρας ήττα με 2-0). Προς το παρόν, το δίδυμο των Γιώργου Κορακάκη και Σωκράτη Οφρυδόπουλου θα κληθεί να «γεμίσει τα παπούτσια» του Γιάννη Αναστασίου στο εντός έδρας παιχνίδι με τον ΟΦΗ την Κυριακή, με την ελπίδα να φέρει άνεμο νίκης αυτή η αλλαγή.
Στατιστικά άξια αναφοράς για τον Ατρόμητο: 10ος με 11 βαθμούς, 17 γκολ υπέρ και 16 κατά. Με 17 γκολ σε 94 τελικές είναι πρώτος στην αναλογία γκολ ανά τελικές προσπάθειες στην κατηγορία (0.1809) ενώ μοιράζεται και την «κορυφή» με τον ΠΑΟΚ στο ψηλό παιχνίδι έχοντας 24 κεφαλιές. Τα 156 κλεψίματα είναι η τρίτη χειρότερη επίδοση στο πρωτάθλημα μετά τις ΑΕΚ (110) και Λαμία (144), ενώ τα τρία δοκάρια τον τοποθετούν τέταρτο στη συγκεκριμένη στατιστική.
Οι… τελευταίοι των ουραγών!
Παναιτωλικός και Πανιώνιος έχουν την χειρότερη συγκομιδή στο πρωτάθλημα με τρεις και δύο βαθμούς, αντίστοιχα. Οι Αγρινιώτες είχαν ένα συγκεκριμένο πλάνο στο μυαλό τους και, περισσότερο απ’ όλους, το είχε ο Λούις Κάστρο. Τι και αν ξεκίνησε με πέντε ήττες σε ισάριθμες αγωνιστικές; Δεν αποχωρίστηκε το 4-2-3-1 σε καμία περίπτωση, είχε πίστη στη διάταξη και στους παίκτες του, όμως τα αποτελέσματα δεν έρχονταν. Ισοπαλία με τη Λαμία (0-0) στην τελευταία του μάχη ως προπονητής των «καναρινιών», που όμως δεν στάθηκε ικανή να… κάνει την ανατροπή για να κρατήσει την διαχείριση του πάγκου.
Ο Μάκης Χάβος επέστρεψε για τρίτη φορά σε γνώριμα λημέρια, ακόμα δεν έχει πάρει νίκη με την ομάδα του στα τέσσερα παιχνίδια με Λάρισα (2-2 εντός έδρας), Άρη (ήττα με 2-0 εκτός έδρας), Αστέρα Τρίπολης (1-1 εντός έδρας) και Βόλο (ήττα με 3-2 εκτός έδρας), ωστόσο το ματς με τον Παναθηναϊκό την Κυριακή στο Αγρίνιο αποτελεί σπουδαίο κίνητρο για τον Λουσέρο και την παρέα του. Ο Έλληνας τεχνικός, έκανε ένα… διάλειμμα στο 4-2-3-1 εφαρμόζοντας το 4-4-1-1 στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο κατόπιν απέδειξε ότι ήταν μόνο μια παρένθεση.
Στατιστικά άξια αναφοράς για τον Παναιτωλικό: 13ος με τρεις βαθμούς, 8 γκολ υπέρ και 10 κατά. Μαζί με τον Πανιώνιο είναι οι χειρότερες επιθέσεις στο πρωτάθλημα, τα 21 σουτ εντός εστίας είναι το ελάχιστο που υπάρχει στην κατηγορία, ενώ και τα 398 λάθη (4ος στην σχετική κατηγορία) δεν άφησαν πολλά περιθώρια για ανάκαμψη.
Οι Νεοσμυρνιώτες, από την άλλη, στα γήπεδα της Super League 1 την φετινή σεζόν έχουν μαζέψει οκτώ βαθμούς, ωστόσο το -6 που «κουβαλούν» λόγω της τιμωρίας από το Πρωτοβάθμιο Όργανο Αδειοδότησης, τους κατατάσσουν στην ουρά του πίνακα. Η λύση της συνεργασίας με τον Άκη Μάντζιο ήρθε νωρίς-νωρίς, μόλις μετά τις δύο πρώτες αγωνιστικές και ισάριθμες ήττες κόντρα σε Βόλο και ΠΑΟΚ, όμως, όπως είναι φυσικό, η ομάδα ακόμα ήταν υπό… πειραματισμό καθώς και στα δύο παιχνίδια ο Έλληνας τεχνικός εφήρμοσε το 4-2-3-1 και κατόπιν το 4-4-2. Συστήματα που απέφεραν δύο όμοια αποτελέσματα (2-1) ανίκανα να του κρατήσουν τη θέση.
Ο Νικόδημος Παπαβασιλείου συστήθηκε στο κοινό του «ιστορικού» με νίκη. Το 1-0 επί της Λάρισας έφερε χαμόγελα στους «κυανέρυθρους», ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Με τέσσερις ήττες (από Παναθηναϊκό, ΟΦΗ, Αστέρα και Ατρόμητο με γκολ 1-10) σε πέντε ματς, ο Κύπριος προπονητής αποχαιρέτησε το 4-2-3-1, το αντικατέστησε αρχικά με το 4-3-3 που του έδωσε την εντός έδρας ισοπαλία με 1-1 κόντρα στον Άρη και, εν συνεχεία με το 4-4-2 που χάρισε την έκπληξη της 10ης αγωνιστικής σε όλους τους φιλάθλους της κατηγορίας, τη νίκη στην Ξάνθη με 2-1. Το Σάββατο ο Ολυμπιακός θα κάνει την.. απόβαση στη Νέα Σμύρνη και οι προσδοκίες για την ομάδα του «Νίκι» δεν είναι μεγάλες, ωστόσο η ελπίδα για το… θαύμα ποτέ δεν σταματάει να υπάρχει.
Στατιστικά άξια αναφοράς για τον Πανιώνιο: 14ος με δύο βαθμούς, 8 γκολ υπέρ και 17 κατά. Δεύτερος σε αποκρούσεις (49), ψηλά σε λάθη (6ος με 388) αλλά και 13ος σε σουτ εντός εστίας (22). Στατιστικά που αποδεικνύουν ότι η θέση του στον πίνακα δεν είναι αδικαιολόγητη.
Πηγή: gazzetta.gr
Πηγή