Πέμπτη , 16 Ιανουάριος 2025

Δημήτρης Κυρσανίδης: «Είδες μαμά, το ’κανα!» -Πανευτυχής ο Έλληνας παγκόσμιος πρωταθλητής στο freestyle παρκούρ

Ο Έλληνας αθλητής του παρκούρ, Δημήτρης Κυρσανίδης, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο freestyle, στο πρώτο επίσημο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Παρκούρ στο Τόκιο.

«Χαμός έχει γίνει! Το Σάββατο, που έγινε ο αγώνας, επικρατούσε μία τρέλα που συνεχίστηκε χθες και υπάρχει ακόμη και σήμερα. Το τηλέφωνο δεν έχει σταματήσει να χτυπά, μας παίρνουν και από τον Σοχό και όλοι μας δίνουν συγχαρητήρια για το κατόρθωμα του Δημήτρη», λέει η Μαρία Κουκουζέλη, μητέρα του παγκόσμιου πρωταθλητή στο παρκούρ, πανευτυχής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως μεταφέρει το grtimes.gr, η κυρία Κουκουζέλη παρακολουθούσε τον αγώνα του γιού της online, όσο δούλευε. Κατά τη διάρκεια της βάρδιας και, βλέποντάς τον να πετά στην κορυφή του κόσμου, πέταξε κι εκείνη τα πάντα στον αέρα! «Εκείνη τη στιγμή δεν κατάλαβα τι γινόταν με τις βαθμολογίες. Τον είδα απλώς να χτυπιέται και να πανηγυρίζει και τότε κατάλαβα. Βγήκα από το μαγαζί και άρχισα να χοροπηδάω, γιατί το παιδί μου έβγαλε την Ελλάδα πρώτη παγκοσμίως και είναι ο πρώτος πρωταθλητής παρκούρ στο επίσημο πρωτάθλημα».

Η ίδια μάλιστα αποκαλύπτει ότι αφού ο Δημήτρης κατέκτησε την κορυφή του κόσμου, της τηλεφώνησε και της είπε: «Είδες μαμά, το ’κανα! Έγινε κι αυτό».

Mε συνολική βαθμολογία 26.0 (12.0 βαθμός δυσκολίας και 14.0 εκτέλεση) στο freestyle κέρδισε το χρυσό και μάλιστα κάτω από δύσκολες συνθήκες, καθώς έπεφτε δυνατή βροχή στο Τόκιο. Νωρίτερα, ο Δημήτρης Κυρσανίδης είχε προκριθεί στον τελικό ως πρώτος (ανάμεσα σε 49 άτομα) με βαθμολογία 25,5.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ποτέ μου δεν του είπα να μην κάνει παρκούρ»

Ο Δημήτρης Κυρσανίδης ήθελε πάντοτε να ξεχωρίσει και να κάνει κάτι δικό του. Και δεν είναι, μάλιστα, η πρώτη φορά που κερδίζει διάκριση σε αγώνα παρκούρ.

Ο 27χρονος αθλητής διαθέτει αρκετές επιτυχίες στο παλμαρέ του, όπως η 1η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Παρκούρ της Χιροσίμα στην Ιαπωνία, το 2019. Τη νίκη του αυτή την κατάφερε, μάλιστα, την ίδια ημέρα που ο αγαπημένος του ΠΑΟΚ εξασφάλισε την κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος, έπειτα από 34 χρόνια. Τότε, είχε δηλώσει πως «είναι τιμή μου που την ίδια μέρα με αυτή μου την επιτυχία, ο ΠΑΟΚ κατακτά το πρωτάθλημα Ελλάδος 2019».

Τη νίκη του εκείνη την είχε αφιερώσει στον αγαπημένο του φίλο, Γιώργο, που έχασε πριν από μερικά χρόνια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχετικά με αυτό, η κ. Κουκουζέλη λέει ότι «ήταν μία απώλεια που μας στεναχώρησε. Κι από τότε λέω σε όλους τους γονείς ότι σημασία έχει τα παιδιά μας να είναι ευτυχισμένα με ό,τι κάνουν».

Όπως τονίζει, «είναι πολύ σημαντικό να ψάχνουμε την ευτυχία τους. Δεν είναι ανάγκη να γίνουν γιατροί, αν δεν το αγαπούν. Πρέπει να κάνουν ό,τι αγαπούν και τότε θα είμαστε κι εμείς, οι γονείς, ευτυχισμένοι».

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, λέει ότι «τον Δημήτρη, όπως και τον μικρότερο αδελφό του, τους πήγαινα από πολύ μικρούς σε διάφορα αθλήματα. Ποδόσφαιρο, τάε κβον ντο, κολυμβητήριο, στίβο. Ωστόσο, στα 12 του ο Δημήτρης μου είπε, “μαμά, θα κάνω κάτι δικό μου”. Προφανώς και δεν τον εμπόδισα. Κι όταν μου έδειξε τι θέλει να κάνει, του είπα απλώς να προσέχει και να δώσει σε όλους του τους φίλους το τηλέφωνό μου, έτσι ώστε να με καλέσουν σε περίπτωση που συμβεί κάτι άσχημο. Ποτέ μου, όμως, δεν του είπα να μην κάνει παρκούρ».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως εξομολογείται η κ. Κουκουζέλη, ο Δημήτρης Κυρσανίδης «γυρνούσε από το σχολείο και μου έλεγε, “μαμά, όσο είναι μέρα θα καθίσω στο πάρκο να κάνω προπόνηση και μετά θα γυρίσω”. Πήγαινα και τον έβλεπα κρυφά να προπονείται. Έπαιρνε μία κάμερα που είχαμε στο σπίτι και τραβούσε βίντεο τον εαυτό του, έτσι ώστε να εντοπίσει τις αδυναμίες του και να βελτιωθεί».

Eφηβεία γεμάτη… παρκούρ

Ο Δημήτρης Κυρσανίδης πέρασε μία εφηβεία γεμάτη… παρκούρ. Στα 14 του είπε στη μητέρα του ότι «από το παρκούρ θα βιοποριστώ». Όπερ και εγένετο. Ο Δημήτρης, από πολύ μικρός, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο. «Δεν μπορώ καν να διανοηθώ σε πόσα μέρη έχει πάει!», λέει η μητέρα του.

Ήταν τέτοια η δίψα του Κυρσανίδη για διάκριση, που «ταξίδευε» από τη δυτική Θεσσαλονίκη μέχρι τη Μίκρα, προκειμένου να προπονηθεί.

«Μετά από πολύ “τρέξιμο”, του επέτρεψαν να μπαίνει για κάποιες λίγες ώρες σε έναν χώρο στη Μίκρα. Όταν έβρεχε και οι άλλοι δεν έκαναν προπόνηση, προπονούνταν εκείνος, σε μία άκρη. Κι αυτό συνέβαινε καθημερινά. Πήγαινε εκεί με τη συγκοινωνία, άλλαζε τρία λεωφορεία. Για να φτάσει στην κορυφή του κόσμου έχει ξοδέψει απίστευτες ώρες προπόνησης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Πηγή