Πέμπτη , 9 Ιανουάριος 2025

Καμίλα Βαλίεβα: Τι είναι η τριμεταζιδίνη που βρέθηκε στο αίμα της και πού χρησιμοποιείται

Στο αίμα της 15χρονης Ολυμπιονίκη των Χειμερινών Αγώνων Καμίλα Βαλίεβα βρέθηκε η ουσία τριμεταζιδίνη, η οποία θεωρείται πως ντοπάρει τους αθλητές.

Η Ρωσίδα αθλήτρια κατάφερε να στρέψει τα μάτια όλου του κόσμου επάνω της, καθώς έγινε η πρώτη που πέτυχε να κάνει τετραπλή στροφή στον πάγο, κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου 2022.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, δεν θα λάβει το μετάλλιό της, καθώς βρέθηκε «ντοπέ» σε έλεγχο. Η ουσία που βρήκαν στο αίμα της είναι η τριμεταζιδίνη.

Η τριμεταζιδίνη περιλαμβάνεται στον κατάλογο μεταβολικών ρυθμιστών του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) και απαγορεύεται τόσο εντός όσο και εκτός διοργανώσεων.

Τι είναι και πού χρησιμεύει

Η τριμεταζιδίνη είναι φάρμακο για τη στηθάγχη που πωλείται με πολλές επωνυμίες, ενώ περιγράφεται ως ο πρώτος κυτταροπροστατευτικός αντι-ισχαιμικός παράγοντας που αναπτύχθηκε και διατέθηκε στην αγορά από τη Laboratoires Servier (Γαλλία).

Η τριμεταζιδίνη είναι ένας αντι-ισχαιμικός (αντι-αγγειακός) μεταβολικός παράγοντας της κατηγορίας αναστολέα της οξείδωσης λιπαρών οξέων, που σημαίνει ότι βελτιώνει τη χρήση γλυκόζης του μυοκαρδίου μέσω της αναστολής του μεταβολισμού των λιπαρών οξέων.

Η τριμεταζιδίνη συνταγογραφείται συνήθως ως μακροχρόνια θεραπεία της στηθάγχης και σε ορισμένες χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας) για εμβοές και ζάλη. Λαμβάνεται δύο φορές την ημέρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 2012, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ολοκλήρωσε μια ανασκόπηση των οφελών και των κινδύνων της τριμεταζιδίνης και συνέστησε τον περιορισμό της χρήσης φαρμάκων που περιέχουν τριμεταζιδίνη ως πρόσθετη θεραπεία της στηθάγχης σε περίπτωση ανεπαρκούς ελέγχου ή δυσανεξίας στις αντιγονιδιακές θεραπείες πρώτης γραμμής.

Οι ελεγχόμενες μελέτες σε ασθενείς με στηθάγχη έδειξαν ότι η τριμεταζιδίνη αυξάνει το αποθεματικό της στεφανιαίας ροής, καθυστερώντας έτσι την έναρξη της ισχαιμίας που σχετίζεται με την άσκηση, περιορίζει την ταχεία μεταβολή της αρτηριακής πίεσης χωρίς σημαντικές μεταβολές στον καρδιακό ρυθμό, μειώνει σημαντικά τη συχνότητα των προσβολών στηθάγχης και οδηγεί σε σημαντική μείωση στη χρήση νιτρικών.

Ακόμη, βελτιώνει τη λειτουργία της αριστερής κοιλίας σε διαβητικούς ασθενείς με στεφανιαία νόσο. Πρόσφατα, έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια διαφορετικών αιτιολογιών.


Πηγή