Κυριακή , 19 Ιανουάριος 2025

Έρχονται οι έξυπνες συσκευασίες που θα χαιρετούν και θα μιλούν στον καταναλωτή

Πόσο κοντά είναι η στιγμή που ο καταναλωτής θα πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ και τα προϊόντα στα ράφια θα τον χαιρετάνε και θα του μιλούν; Όχι μακριά πάντως, και μάλιστα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, πρόκειται για καινοτομία που μέσα της έχει αρκετή ελληνική τεχνογνωσία.

Μια πρόταση για έξυπνες συσκευασίες, που θα φέρουν ενσωματωμένα εύκαμπτα οργανικά φωτοβολταϊκά, παρουσιάστηκε στην έκθεση SYSKEVASIA 2018 από την ελληνική καινοτόμο εταιρεία Organic Electronic Technologies (ΟΕΤ). Η συσκευασία λειτουργεί ως εξής: τα φωτοβολταϊκά παράγουν ενέργεια από το περιβάλλον, που αποθηκεύεται σε έναν πυκνωτή και έτσι όταν ο πιθανός αγοραστής περάσει μπροστά από το προϊόν η συσκευασία «αντιλαμβάνεται» μέσω αισθητήρων τη σκιά του και τον «χαιρετά», αλλά και τον ενημερώνει αναλυτικά για το προϊόν που περιέχει.

«Παρουσιάζουμε κάποιες ιδέες έξυπνης συσκευασίας που ενσωματώνουν OLED τεχνολογίες, δηλαδή οργανικές ενώσεις που μορφοποιούν υλικά, τα οποία εκπέμπουν φωτεινότητα και NFC, μια ασύρματη επικοινωνία μεταφοράς δεδομένων. Δηλαδή οι συσκευασίες λειτουργούν πλέον με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούν και οι χρεωστικές κάρτες. Μόλις ο πελάτης ακουμπήσει το κινητό του πάνω στη συσκευασία του προϊόντος, εμφανίζονται στην οθόνη του όλες οι πληροφορίες για το προϊόν. Οι νέες τεχνολογίες που ενσωματώνονται στις έξυπνες συσκευασίες, όχι μόνο πληροφορούν τον τελικό χρήστη, τον καταναλωτή, αλλά προσθέτουν νέα αξία στο ίδιο το προϊόν» εξήγησε ο εκπρόσωπος της ΟΕΤ, Βασίλης Μάτσκος.

«Η εταιρεία παράγει το εκτυπωμένο εύκαμπτο φωτοβολταϊκό και τώρα κάποια άλλη εταιρεία συσκευασιών θα πρέπει να επενδύσει στην καινοτομία. Είναι μια πρόταση της εταιρείας που μπορεί να εφαρμοστεί σε μία συσκευασία, ώστε να αποτελέσει ένα μέσο προσέγγισης του καταναλωτή, αναπτύσσοντας τη διαδραστικότητα του προϊόντος» διευκρίνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών, Φοίβη Λογοθετίδη. Σημείωσε δε ότι «γενικά η παραγωγή εύκαμπτων και εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών είναι καινοτομία της Ελλάδας, είναι κάτι σχετικά καινούριο, που θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε πριν μας προλάβουν στο εξωτερικό».

Στον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών HOPE-A συμμετέχουν 35 εταιρείες σε όλη την Ελλάδα και δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την αλυσίδα των Εύκαμπτων και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών από προμηθευτές υλικών μέχρι developers προϊόντων που ενσωματώνουν αυτές τις τεχνολογίες σε έξυπνες εφαρμογές. Ο Σύνδεσμος ήδη διαθέτει ένα δίκτυο 2000 συνεργατών στο πεδίο των Εύκαμπτων και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών από όλο τον κόσμο και ήδη έχει διεθνείς συνεργασίες με αντίστοιχους φορείς στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιαπωνία, την Κίνα και την Κορέα.

localStorage.clear();


Πηγή