Αυτά τα ηχογραφημένα μηνύματα που χτυπούν μονίμως στο τηλέφωνο για να σε ενημερώσουν ότι κάτι κέρδισες ή για μια ανεπανάληπτη προσφορά είναι πλέον τέτοιος πονοκέφαλος που πολλοί έχουν φτάσει στο σημείο στο να μη σηκώνουν το τηλέφωνο σε αριθμούς που δεν ξέρουν.
Κι αν κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους από την πρακτική, για τη βιομηχανία της τεχνολογίας είναι ένα τεράστιο και πιεστικό πρόβλημα, πολύ πιο ακανθώδες και περίπλοκο βέβαια απ’ όσο θα νόμιζε κανείς.
Το μεγαλύτερο θέμα είναι τα ίδια τα δίκτυα. Όσο το ίντερνετ μετακινείται στην οπτική ίνα, τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα μοιράζονται τις ίδιες εγκαταστάσεις με το διαδίκτυο, μια πραγματικότητα που άφησε τις κλήσεις έκθετες και στους κινδύνους του ίντερνετ.
Ταυτοχρόνως, στο ίδιο ακριβώς γεγονός κρύβεται και η λύση, καθώς τα συστήματα που βασίζονται σε IP διευθύνσεις μπορούν να εκτελούν περισσότερα και καλύτερα πρωτόκολλα ασφαλείας ώστε να γλιτώσουμε κάποια στιγμή από το σπαμάρισμα. Κάθε σπαμάρισμα, ιντερνετικό και τηλεφωνικό.
Για την ώρα πάντως, την ώρα που η Δύση διανύει αυτό το μεταβατικό στάδιο, είμαστε έκθετοι στα κακά και των δύο κόσμων. Της νέας broadband συνθήκης δηλαδή αλλά και των παλιών τηλεφωνικών δικτύων με τα χάλκινα καλώδια.
Και μιας και τα τηλέφωνα πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν, το νέο δίκτυο οφείλει να είναι συμβατό με το παλιότερο. Κι εδώ ακριβώς εδράζεται το μεγαλύτερο κομμάτι του προβλήματος με τις ρομποτικές κλήσεις, όπως τις λένε συχνά.
Υπάρχουν δηλαδή έτοιμα πρωτόκολλα που θα μπορούσαν να μας προστατέψουν από τις ενοχλητικές αυτές κλήσεις, μόνο που είναι σχεδιασμένα να δουλεύουν με τα νέας γενιάς IP τηλέφωνα. Αν τα βάλουμε να δουλέψουν, δεν θα μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά του σπαμ τηλεφωνήματος από την απλή τηλεφωνική γραμμή της παλιάς τεχνολογίας.
Αυτό μας λέει η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ, πως η μόνη λύση είναι η πλήρης μετάβαση στην οπτική ίνα. Μέχρι να συμβεί αυτό, οι ρομποτικές κλήσεις θα είναι το τίμημα που θα πληρώνουμε για ένα διάστημα…
Πηγή