Τρίτη , 24 Δεκέμβριος 2024
Γιατί τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης παίρνουν ονόματα από τα… Muppets;

Γιατί τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης παίρνουν ονόματα από τα… Muppets;

Ένα από τα μεγαλύτερα trends στον συναρπαστικό κόσμο του AI είναι η δημιουργία μοντέλων μάθησης που αποδίδουν γραπτό λόγο με απαράμιλλη ροή.

Προγράμματα που αλλάζουν άρδην το παιχνίδι δηλαδή και έρχονται να μεταμορφώσουν όλα όσα σημαίνουν οι φυσικές γλώσσες.

Και τα περισσότερα έχουν ονόματα από τον κόσμο των Muppets! Η νέα γενιά των αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης αποκαλούνται ELMo, BERT, Grover, Big BIRD, Rosita, RoBERTa, τουλάχιστον δύο ERNIE (κι ένα τρίτο, το ERNIE 2.0) και το KERMIT φυσικά.

Κι εδώ εμπλέκονται γνωστοί κολοσσοί της τεχνολογικής βιομηχανίας, από την Google και το Facebook μέχρι μεγάλα ερευνητικά ινστιτούτα (όπως το Allen Institute for AI). Ακόμα και οι Κινέζοι όμως ακολουθούν το ίδιο μοτίβο στα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης που συνεισφέρουν.

Γιατί υπάρχει όμως αυτή η σύμβαση; Όλα ξεκίνησαν ως ένα εσωτερικό αστείο της κοινότητας των προγραμματιστών. Κάποιος το άρχισε και οι άλλοι ακολούθησαν, καθώς όλοι ονόμαζαν πια τα συστήματά τους από τα Muppets. Ναι, είναι τόσο απλό.

Είναι όμως και το άλλο: πως όλοι θέλουν να αποδώσουν τα εύσημα στον πρώτο, το σύστημα ELMo του Allen Institute που πρωτοκυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2017.

Αυτό άνοιξε ουσιαστικά το νέο πεδίο ανθρώπινης δράσης και τα ερευνητικά εργαστήρια ακολούθησαν τον ίδιο δρόμο, ως φόρο τιμής στον πρωτεργάτη που είπαν Embeddings from Language Models, ELMo δηλαδή.

Όταν η ομάδα τεχνητής νοημοσύνης της Google έφτιαξε το δικό της πρόγραμμα μάθησης το 2018, το ονόμασε BERT (Bidirectional Encoder Representations), παραπέμποντας στο θρυλικό ELMo.

Είναι ουσιαστικά ακρωνύμια που τα σκέφτονται με τέτοιο τρόπο που να ενσαρκώνουν χαρακτήρες του ακαταμάχητου σόου. Όπως ο ERNIE (Enhanced Representation through Knowledge Integration), ο KERMIT (Kontextuell Encoder Representations Made by Insertion Transformations) και ο Big BIRD (Big Bidirectional Insertion Representations for Documents)…


Πηγή