Πέμπτη , 5 Δεκέμβριος 2024
Η Ινδία απέκλεισε το Tik Tok λόγω της έντασης με την Κίνα

Ο Τραμπ απαγορεύει TikTok και WeChat – Εντείνεται η πίεση στην Κίνα

Ο Ντόναλντ Τραμπ κλιμάκωσε χθες ακόμη περισσότερο την πίεση στη δημοφιλή υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης TikTok, καθώς και στην κινεζική πλατφόρμα WeChat, με σαρωτικές αποφάσεις, που ενδέχεται να κλιμακώσουν την ένταση στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα.

Ο πρόεδρος υπέγραψε διάταγμα που θα απαγορεύσει, σε 45 ημέρες, κάθε συναλλαγή «προσώπων που τελούν υπό αμερικανική δικαιοδοσία» με την ByteDance, την κινεζική μητρική εταιρία του TikTok.

Ο Τραμπ επικαλέστηκε «εθνική έκτακτη ανάγκη» όσον αφορά αυτή την εφαρμογή διαμοιρασμού βίντεο την οποία κατηγορεί, χωρίς αποδείξεις, ότι κατασκοπεύει τους Αμερικανούς χρήστες της για λογαριασμό του Πεκίνου, εν μέσω εμπορικών και πολιτικών εντάσεων με την Κίνα.

«Το TikTok συλλέγει αυτόματα πολλά προσωπικά δεδομένα των χρηστών… επιτρέποντας πιθανόν στην Κίνα να εντοπίζει κρατικούς υπαλλήλους, να συγκεντρώνει προσωπικά στοιχεία με στόχο τον εκβιασμό και τη βιομηχανική κατασκοπεία», αναφέρεται στο διάταγμα.

Ο πρόεδρος υπέγραψε αντίστοιχο διάταγμα για την πλατφόρμα WeChat, που ανήκει στον κινεζικό κολοσσό Tencent. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, η μετοχή της Tencent σημείωνε βουτιά άνω του 6% μετά την ανακοίνωση για την υπογραφή του διατάγματος.

Το επίσημο έγγραφο αναφέρει τους ίδιους λόγους. Οι εφαρμογές κινητών τηλεφώνων εταιρειών της Κίνας «απειλούν την εθνική ασφάλεια, την εξωτερική πολιτική και την οικονομία των ΗΠΑ», σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Τα δίδυμα διατάγματα δεν διευκρινίζουν ποιες είναι οι πρακτικές επιπτώσεις, αλλά η απαγόρευση κάθε συναλλαγής με τις δύο εταιρίες ίσως αναγκάσει την Google και την Apple να αφαιρέσουν τα δύο δίκτυα από τις υπηρεσίες τους για αγορά εφαρμογών για κινητά (app stores) εμποδίζοντας ουσιαστικά τη χρήση τους στις ΗΠΑ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί τη Δευτέρα ότι θα άλλαζε στάση αν κάποιος αμερικανικός όμιλος αγόραζε το TikTok, αλλά πριν από τη 15η Σεπτεμβρίου, όταν η πλατφόρμα κινδυνεύει να τεθεί υπό απαγόρευση στις ΗΠΑ. Ζήτησε επίσης «σημαντικό μερίδιο» του τιμήματος της συναλλαγής να καταβληθεί στο Κράτος, με πρόσχημα ότι η κυβέρνηση καθιστά δυνατή την εξαγορά.

Η Microsoft, που φάνηκε να δέχεται τους όρους του προέδρου, βρίσκεται σε συνομιλίες με την ByteDance για την εξαγορά. Ωστόσο αυτό δεν ικανοποίησε τον Ρεπουμπλικάνο δισεκατομμυριούχο και τους συμμάχους του.

Η αμερικανική Γερουσία υιοθέτησε χθες ομόφωνα νομοσχέδιο που απαγορεύει το κατέβασμα και τη χρήση του TikTok σε κάθε συσκευή που παρέχεται από την κυβέρνηση στους υπαλλήλους της ή μέλη του Κογκρέσου.

Η Κίνα αντέδρασε στο θέμα στις αρχές της εβδομάδας κατηγορώντας τις ΗΠΑ για «πολιτική χειραγώγηση» και για «εκφοβισμό», δι’ εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών.

Η ByteDance και το TikTok, από την πλευρά τους, κινητοποιούνται από τότε που ξεκίνησαν οι απειλές του Ντόναλντ Τραμπ περί απαγόρευσής τους.

Η πλατφόρμα, που έχει 1 δισεκ. χρήστες, ανακοίνωσε χθες ότι πρόκειται να ανοίξει στην Ιρλανδία το πρώτο της κέντρο δεδομένων στην Ευρώπη για τους χρήστες της ευρωπαϊκής ηπείρου. Ως σήμερα, όλα τα δεδομένα χρηστών αποθηκεύονται στις ΗΠΑ και τη Σιγκαπούρη.


Πηγή