Το 2016 ήταν μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από δυσοίωνα γεγονότα.
Η Βρετανία έσπευσε να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ντόναλντ Τραμπ εκλέχτηκε πρόεδρος των ΗΠΑ και η προσφυγική κρίση απασχόλησε όλη την οικουμένη.
Για το ίντερνετ βέβαια και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τίποτα από αυτά δεν μπορούσαν να συγκριθούν με έναν γορίλα που θανατώθηκε τον Μάιο ή με έναν κύριο με… κόκκινο πουλόβερ!
Ο παγκόσμιος ιστός δουλεύει προφανώς με άλλον τρόπο και όταν δεν περιστρέφεται γύρω από γατάκια και κουτάβια, ασχολείται με κάτι τέτοια, χάνοντας το μέτρο…
O Χάραμπλ ο γορίλας και η κραυγή απελπισίας που κατέληξε σε θανάσιμες απειλές
Ήταν Μάιος του 2016 όταν ένα αγοράκι τεσσάρων ετών έπεσε μέσα στον χώρο που φιλοξενούνται οι γορίλες στον Ζωολογικό Κήπο του Σινσινάτι. Ο Χάραμπλ, ένας αρσενικός γορίλας 200 κιλών, άρπαξε το αγοράκι και το περιεργαζόταν επί δέκα λεπτά, αν και κάθε άλλο παρά επιθετικός ήταν με το παιδί. Για την ακρίβεια, κάποια στιγμή φαινόταν να προσπαθεί να το προστατεύσει κιόλας. Οι αρχές του ζωολογικού αποφάσισαν ωστόσο να θανατώσουν το ζώο, ώστε να μη θέσουν σε περαιτέρω κίνδυνο τη ζωή του παιδιού.
Με την κατακραυγή κατά των γονέων να μην έχει ακόμα κοπάσει, πάνω από 500.000 άνθρωποι υπέγραψαν μια ηλεκτρονική διαμαρτυρία που έψαχνε να φέρει τους γονείς του μικρού στο εδώλιο του κατηγορουμένου για το γεγονός. Τα πράγματα σύντομα θα ξέφευγαν από κάθε έννοια ελέγχου όταν τα προσωπικά δεδομένα των γονέων διέρρευσαν στο ίντερνετ.
Τόσο οι ίδιοι όσο και το αγοράκι άρχισαν να δέχονται απειλές κατά της ζωής τους ακόμα και τρεις μήνες μετά, αναγκάζοντας τον ζωολογικό να εκδώσει μια δήλωση που καλούσε άπαντες να σταματήσουν την παρενόχληση. Τέτοιες εκκλήσεις δεν περνάνε βέβαια στο ίντερνετ και οι απειλές συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016. Ακόμα και στις προεδρικές εκλογές είπαν πως περισσότεροι από 11.000 ψηφοφόροι έγραψαν το όνομα του Χάραμπλ στο ψηφοδέλτιο…
Ο κολοσσός του gaming και οι περιπέτειες με τον ψηφιακό ποπό
Πριν γίνει το «Overwatch» μια από τις περσινές επιτυχίες με πάνω από 10 εκατομμύρια παίκτες παγκοσμίως, είχε κυκλοφορήσει σε δοκιμαστική έκδοση (beta) ώστε να ενημερώνονται οι δημιουργοί κατευθείαν από το κοινό για λάθη, προβλήματα και παράπονα. Κάποιος παίκτης πόσταρε λοιπόν σε ένα σχετικό φόρουμ πως δεν του άρεσε καθόλου το πώς πόζαρε με τα οπίσθιά του ένας θηλυκός χαρακτήρας του παιχνιδιού (Tracer). Ένιωθε λέει πως όλη αυτή η προκλητικότητα δεν ταίριαζε στον χαρακτήρα.
Η Blizzard του απάντησε πως η πόζα ήταν απλώς προσωρινή και όταν θα κυκλοφορούσε κανονικά το παιχνίδι θα ήταν εντελώς αλλαγμένη. Κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει τον κακό χαμό που θα γινόταν για τις επόμενες δύο εβδομάδες! Ο χαρακτήρας είναι σήμερα γνωστός μόνος για τα οπίσθιά του και η κοκορομαχία ήταν τόσο γελοιωδώς έντονη που κατέληξε σε κάλεσμα για μποϊκοτάζ της Blizzard λόγω της αχρείαστης λογοκρισίας.
Από την άλλη, υπήρξαν και αυτοί που υπερασπίστηκαν την εταιρία για τη γενναία στάση της κατά της σεξουαλικοποίησης των πάντων. Όταν κυκλοφόρησε όμως η τελική εκδοχή του χαρακτήρα, όλοι διαπίστωσαν πως δινόταν η ίδια έμφαση στα οπίσθιά του όπως και πριν!
Και οι δύο φανατισμένες πλευρές έμοιαζαν τώρα αμήχανες και ανέτοιμες να συζητήσουν περαιτέρω τον πελώριο καυγά που ξέσπασε για ένα σχόλιο σε ένα φόρουμ…
Ο άντρας που έγινε είδηση γιατί δεν είδε τους νέους «Ghostbusters»
Ο Τζέιμς Ρόλφι του Cinemassacre κριτικάρει ταινίες από τον καιρό που φτιάχτηκαν οι online πλατφόρμες για κάτι τέτοιο. Γνωστός φαν των «Ghostbusters», φέτος όλοι τον ρωτούσαν αν θα πήγαινε να δει τους νέους και αποκλειστικά θηλυκούς «Ghostbusters» όταν η ταινία θα έβγαινε στις αίθουσες. Ο ηλεκτρονικός κριτικός ανέβασε ένα βίντεο που εξηγούσε ότι δεν θα έβλεπε το νέο επεισόδιο της σειράς ταινιών αιτιολογώντας πως ήταν απλή εμπορική εκμετάλλευση του ονόματος του franchise και τίποτα παραπάνω. Και τότε ήταν που του την έπεσαν όλοι!
Από γνωστά ειδησεογραφικά δίκτυα μέχρι bloggers και φόρουμ, ακόμα και celebrities, και το πράγμα συνέχιζε να βδομάδες και βδομάδες. Τον κατηγορούσαν επίσης για μισογυνισμό, ζήλεια και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο νους, απλώς και μόνο επειδή επιχειρηματολόγησε γιατί δεν θα έβλεπε μια νέα ταινία που είχε κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους.
Εκείνος βέβαια, αντί να τσιμπήσει το δόλωμα και να προσπαθήσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του, έκανε μια δημοπρασία και έβγαλε μπόλικα χιλιάρικα για αγαθοεργίες…
Το κόκκινο πουλόβερ που συγκέντρωσε την οργή του ίντερνετ
Μετά το ιδιαίτερο προεδρικό debate του 2016, το ίντερνετ αποφάσισε να τα βάλει όχι με τους υποψηφίους, αλλά με ένα μέλος του κοινού. Τον Κεν Μπόουν συγκεκριμένα, το κόκκινο πουλοβεράκι του οποίου έμοιαζε τώρα ο νέος αγαπημένος των ΗΠΑ, ως ο καλοσυνάτος μέσος Αμερικανός δηλαδή που δεν είναι παρά ο άλλος εαυτός του καθενός.
Εκεί, στο απόγειο της δημοτικότητάς του, ο πολίτης Μπόουν αποφάσισε να βγει στο Reddit και να απαντήσει σε μια σειρά από προσωπικές ερωτήσεις, χρησιμοποιώντας ωστόσο τον προσωπικό του λογαριασμό. Αυτό επέτρεψε στους αδιάκριτους να ανιχνεύσουν όλη την ηλεκτρονική ιστορία του και να μάθουν για τα φετίχ του, τις πολιτικές και κοινωνικές του τοποθετήσεις, ακόμα και το είδος του πορνό που απολάμβανε.
Κι ενώ τίποτα το μεμπτό δεν προέκυψε από την ιντερνετική του δραστηριότητα, το ίντερνετ είχε τώρα τον νέο του κακό, τον οποίο ορκιζόταν μάλιστα πως θα καταστρέψει! Ειδησεογραφικό δίκτυο έφτασε ακόμα και στο σημείο να σκαρώσει άρθρο που τον ήθελε να μισεί τα θύματα βιασμού, αν και αναγκάστηκε γρήγορα να το κατεβάσει. Κι όλα αυτά γιατί ο Κεν φόρεσε ένα κόκκινο πουλόβερ και βγήκε στο γυαλί…
Η πιτσαρία, η κωδικοποιημένη επικοινωνία και η παιδική σεξουαλική κακοποίηση
Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως οι προεδρικές εκλογές του 2016 θα είχαν πιο περίεργη κατάληξη, το ίντερνετ βρήκε όμως κι εδώ τον τρόπο. Ξεψαχνίζοντας τα emails των WikiLeaks, οι αργόσχολοι του Ιστού σκόνταψαν πάνω σε κάτι περίεργο. Σε μια σειρά από μηνύματα δηλαδή στα οποία οι συντάκτες τους αναφέρονταν σε τρόφιμα με τρόπο που δεν έβγαζε και πολύ νόημα.
Στο στόχαστρο μπήκε κυρίως ένα email που υπενθύμιζε σε κάποιον ότι είχαν ξεχάσει ένα μαντίλι με έναν χάρτη πάνω του, κι όλα αυτά συνδέονταν με μια πίτσα! Κι ενώ ήταν σαφές πως επρόκειτο για κάποια κωδικοποιημένη επικοινωνία, κανείς δεν ήξερε πραγματικά σε τι αναφερόταν.
Κανείς εκτός από το ίντερνετ βέβαια, που κατέληξε χωρίς να πολυσκοτιστεί ότι σε μια πιτσαρία γινόταν διακίνηση παιδικής πορνογραφίας, ακόμα και παιδιών. Κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη πιτσαρία αναφέρθηκε σε μερικά τέτοια emails ως χώρος ιδανικός για καμπάνιες και εράνους. Ταυτοχρόνως, η πιτσαρία έγινε στόχος παρενόχλησης με τηλεφωνήματα-φάρσες, κακές κριτικές και τις γνωστές απειλές.
Η ιστορία μας όμως δεν τελειώνει εδώ, καθώς λίγο αργότερα ένας άντρας όρμησε ένοπλος στο εστιατόριο και άνοιξε πυρ! Την ώρα που του περνούσαν τις χειροπέδες, εκείνος παραδέχτηκε ότι δεν βρήκε αποδείξεις για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών εντός της πιτσαρίας…
Πηγή