Το gaming είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό χόμπι. Πρόκειται για ένα πολυσχιδές μέσο που αποτελεί την ίδια στιγμή εκπαιδευτική μέθοδο, τρόπο ψυχαγωγίας, ακόμα και τέχνη. Τι πρέπει να ξέρεις όμως σχετικά με τον τρόπο που επιδρά στην ψυχολογία σου;
Οι εποχές που στο gaming αποδίδονταν όλα τα δεινά του κόσμου, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Με ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο του πληθυσμού να αντιλαμβάνεται καλύτερα πια τον ρόλο και τη σημασία των video games, έχοντας μεγαλώσει μαζί τους, το gaming αναγνωρίζεται πια ως ισότιμο στοιχείο της σύγχρονης ποπ κουλτούρας. Αν δε αναλογιστείς τους τρόπους με τους οποίους επηρεάζει την ψυχοσύνθεσή σου, τότε η σημασία του εύκολα ξεπερνά εκείνη άλλων μέσων.
Εκπαιδευτική δράση
Ποιος είπε ότι τα video games δεν μπορούν να λειτουργήσουν εκπαιδευτικά; Μην πας σε ιστορικούς τίτλους όπως π.χ. Assassin’s Creed και Europa Universalis. Ένα city building game θα σου μάθει τη διαχείριση πόρων, το budgeting και τον προγραμματισμό. Ένα sports game θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα το πώς ακριβώς παίζονται τα αγαπημένα σου αθλήματα. Ένας εξομοιωτής θα σου δώσει μία όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστική εικόνα από το αντικείμενό του (είτε πρόκειται για αυτοκίνητο, είτε για αεροπλάνο, είτε για λεωφορείο).
Υπομονή/επιμονή
Η πλειοψηφία των video games υιοθετεί σε μεγάλο ή μικρό βαθμό τη λογική «git gud», προκαλώντας τον παίκτη να εξασκηθεί και να γίνει καλύτερος, προκειμένου να ξεπεράσει κάποιο εμπόδιο (το «git gud» άλλωστε είναι απλά ο τρόπος για να πει κάποιος «get good» στην αργκό του ίντερνετ). Χάρη σ’ αυτή, οι παίκτες αναπτύσσουν τις αρετές της υπομονής και της επιμονής, μαθαίνοντας να δουλεύουν επάνω στις αδυναμίες τους προκειμένου να πετύχουν τον εκάστοτε στόχο τους και να βελτιωθούν.
Προσοχή στη λεπτομέρεια
Υπάρχουν παιχνίδια με γρίφους ή παζλ, παιχνίδια στα οποία οι παίκτες πρέπει να επιδείξουν σπουδαία παρατηρητικότητα και σύνθετη σκέψη, προκειμένου να προχωρήσουν παρακάτω και να φτάσουν στη λύση ενός μυστηρίου. Συχνά οι απαντήσεις που αναζητούν κρύβονται μπροστά τους, οπότε αυτό που απαιτείται είναι προσοχή στη λεπτομέρεια, μία λεπτομέρεια που πολλές φορές είναι ορατή μόνο στο εκπαιδευμένο μάτι ενός gamer. Είναι αυτό που λένε «όταν κάποιος απλά κοιτά, ένας gamer παρατηρεί».
Αντανακλαστικά
Έχεις δοκιμάσει να παίξεις κάποιον από τους online τίτλους της «νεολαίας»; Ξέρεις, Fortnite, Apex Legends, League of Legends, Dota, VALORANT. Αν δεν είσαι γνώστης, ένα είναι το σίγουρο: στα πρώτα σου playthroughs ούτε που θα καταλαβαίνεις τι συμβαίνει γύρω σου! Τέτοια είναι η ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται το παιχνίδι -όποιο κι αν είναι αυτό. Με τον καιρό όμως τα αντανακλαστικά σου θα βελτιωθούν και αν το λέει η καρδούλα σου, θα φτάσεις σε επίπεδο που ούτε καν φαντάζεσαι.
Κριτική ικανότητα
Στα video games θα κληθείς να πάρεις αποφάσεις. Δεν έχει σημασία το κόντεξτ. Μπορεί να πρόκειται για το μέλλον της πόλης σου, την ψηφιακή σου οικογένεια, την ομάδα σου ή την επιχείρησή σου -ανάλογα με τον τίτλο που παίζεις. Σε κάθε περίπτωση όμως θα χρειαστεί να ζυγίσεις πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, υπέρ και κατά και να πάρεις μία απόφαση που εν πολλοίς θα κρίνει τη συνέχεια της πλοκής του παιχνιδιού σου. Μία, δύο, πέντε, δέκα και η κριτική σου ικανότητα θα «εκτοξευτεί».
Εκμάθηση ξένων γλωσσών
Για το τέλος κάτι που πολλοί αγνοούν. Η συντριπτική πλειοψηφία των παιχνιδιών δεν έρχεται στα Ελληνικά. Το μέγεθος της ελληνικής αγοράς, βλέπεις, είναι τέτοιο που πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν δικαιολογεί την επένδυση στο λεγόμενο localisation. Κάπως έτσι, οι Έλληνες παίκτες «αναγκάζονται» μέσα από τα παιχνίδια που παίζουν να βελτιώσουν τα Αγγλικά τους, μαθαίνοντας νέες λέξεις και εκφράσεις και αναπτύσσοντας τη γραμματική τους. Α, και με τρόπο πολύ πιο ευχάριστο από το φροντιστήριο.
Πηγή