Η Google αλλάζει κάτι σημαντικό στον βασικό αλγόριθμο των αναζητήσεων που θα μεταμορφώσει, όπως λέει, το ψαχτήρι κατά 10%.
Θα καταλαβαίνει καλύτερα τις γλώσσες δηλαδή, μέσω του πραγματικά καινοτόμου προγράμματος επεξεργασίας φυσικών γλωσσών (NLP), μια τεχνική που αναπτύσσεται στα εργαστήριά της εδώ και 10 μήνες.
Αυτό που θα κάνει είναι να βελτιώνει τις αναζητήσεις μας κατανοώντας καλύτερα πώς συνδέονται οι λέξεις σε μια πρόταση. Ο προηγούμενος αλγόριθμος αντιμετώπιζε τις προτάσεις ως «σακιά με λέξεις», όπως λέει χαρακτηριστικά ο Pandu Nayak, επικεφαλής της Google στο αντίστοιχο project, ενώ ο καινούριος κατανοεί κάθε λέξη, αλλά και το νόημα που βγάζει η αλληλουχία τους σε μια πρόταση στη γραμμή αναζήτησης.
Ο νέος αλγόριθμος βασίζεται στο περίφημο BERT (Bidirectional Encoder Representations from Transformers), το καινοτόμο λογισμικό κατανόησης των γλωσσών του ανθρώπου.
Το BERT αναγνωρίζει σε ποιες λέξεις πρέπει να δώσει σημασία μέσω πρωτοποριακών τεχνικών τεχνητής νοημοσύνης. Και έγινε τόσο καλό που οι ερευνητές της Google αφαιρούν ακόμα και το 15% των λέξεων μιας πρότασης (στα αγγλικά) και το πρόγραμμα μαντεύει σωστά ποιες λέξεις λείπουν.
Ο αλγόριθμος εφαρμόζεται ήδη για την αγγλική, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν και πολλές ακόμα γλώσσες. Η Google δεν μας λέει πώς ακριβώς δουλεύει το πρόγραμμα, θέλοντας να το κρατήσει μυστικό από τους spammers.
Είναι όμως και το άλλο: πως όταν ένας υπολογιστής επιστρατεύει μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης και μάθησης, δεν είναι εύκολο να καταλάβουμε πώς και γιατί κατέληξε στις εκάστοτε επιλογές του!
Ο νέος αλγόριθμος είναι για τον Payak «η μεγαλύτερη και θετικότερη αλλαγή που έχουμε κάνει τα τελευταία 5 χρόνια και ίσως μια από τις μεγαλύτερες από τις αρχές ακόμα»…
Πηγή