Παρασκευή , 20 Δεκέμβριος 2024

Το πρώτο αγρόκτημα όπου όλες οι εργασίες γίνονται από ρομπότ!

Το πρώτο αγρόκτημα στον κόσμο, όπου τα πάντα – από τη σπορά, το φύτεμα, τα λιπάσματα, τη δειγματοληψία, έως τη συγκομιδή – γίνονται χωρίς την παραμικρή ανθρώπινη χειρωνακτική συμμετοχή, βρίσκεται στη Μεγάλη Βρετανία και ονομάζεται «Hands Free Hectare». Σε αυτό, ρομπότ, αυτόνομα γεωργικά μηχανήματα και εναέρια οχήματα (drones) έχουν αναλάβει τη δουλειά και έχουν βγάλει εκτός «παιχνιδιού» τον άνθρωπο.

Η φάρμα, που βρίσκεται στο χωριό Έντζμοντ, αποτελεί ερευνητικό πρόγραμμα του εξειδικευμένου γεωπονικού Πανεπιστημίου Χάρπερ ‘Ανταμς και της αγροτοβιομηχανικής εταιρείας Precision Dynamics. Φέτος, για πρώτη φορά, το αγρόκτημα παρήγαγε περίπου πέντε τόνους κριθαριού, χωρίς να χρειαστεί ανθρώπινος κάματος.

Οι δημιουργοί του πλήρως αυτοματοποιημένου αγροκτήματος πιστεύουν ότι χάρη στις «έξυπνες» τεχνολογίες, η γεωργία του μέλλοντος θα πετύχει υψηλότερες αποδόσεις, βοηθώντας να τραφεί ο ολοένα αυξανόμενος παγκόσμιος πληθυσμός.

«Είμαστε οι πρώτοι που καταφέραμε να λύσουμε το πρόβλημα της τεχνολογικής αυτονομίας στη γεωργία», δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμονας της φάρμας, Τζόναθαν Γκιλ, ειδικός στη μηχατρονική, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αρκετά μικρά γεωργικά μηχανήματα, καθώς και μεγαλύτερα, όπως ένα τρακτέρ και μια θεριζοαλωνιστική μηχανή, στα οποία προσάρμοσαν ηλεκτρονική και ρομποτική τεχνολογία, προκειμένου να γίνουν αυτόνομα και να δουλεύουν μόνα τους. Με τη βοήθεια του GPS, τα μηχανήματα προγραμματίσθηκαν να εκτελούν το καθένα συγκεκριμένες εργασίες, σε συγκεκριμένες περιοχές, σε συγκεκριμένο χρόνο. Drones εφοδιασμένα με ειδικές λαβές πετάνε πάνω από το χωράφι κόβοντας δείγματα και μεταφέροντάς τα στους αγρότες-ερευνητές.

Σύμφωνα με τους τελευταίους, στο μέλλον τα γεωργικά μηχανήματα θα γίνουν μικρότερα σε μέγεθος, θα λειτουργούν με μεγαλύτερη ακρίβεια και ταχύτητα και θα έχουν ρομποτικές δυνατότητες.

Όσον αφορά την πρώτη ρομποτική σοδειά από κριθάρι, θα χρησιμοποιηθεί για να παραχθεί «αυτόνομη» μπίρα, που θα την πιούν αποκλειστικά όσοι δημιούργησαν το ρομποτικό αγρόκτημα. Μένει να φανεί εάν θα τους ικανοποιήσει και το αποτέλεσμα…

Δείτε το

localStorage.clear();


Πηγή