Τρίτη , 26 Νοέμβριος 2024

Ένας χάκερ αποκαλύπτει τον κωδικό που δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιήσεις

Χώρια από όλους εκείνους που χρησιμοποιείς ξανά και ξανά.

Ένας χάκερ που χρησιμοποιεί τα ταλέντα του στην κυβερνοασφάλεια,  αποκάλυψε τους συνδυασμούς κωδικών πρόσβασης που πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγεις εάν θέλεις να διατηρήσεις τα στοιχεία και τα χρήματά σου ασφαλή. Το να σε χακάρουν στο διαδίκτυο μπορεί να ανατρέψει τη ζωή σου. Από το να σου αδειάσουν τον τραπεζικό σου λογαριασμό, μέχρι να χάσεις πρόσβαση στους λογαριασμούς σας στο Instagram ή στο Facebook. Το έτος 2024 αναμένεται να δει το ετήσιο κόστος του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο φτάνει σε απώλειες παγκοσμίως πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ. Οπότε δεν το λες απλό.

Και το μέλλον φαίνεται ζοφερό, με επίσημες εκτιμήσεις να λένε ότι το έγκλημα στον κυβερνοχώρο θα αυξηθεί μόνο, με ετήσια αύξηση 15% να αναμένεται κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών. Ένας από τους ευκολότερους τρόπους με τους οποίους οι χάκερ αποκτούν πρόσβαση στις ιδιωτικές πληροφορίες των οικονομικών ατόμων είναι μέσω των συνδυασμών κωδικών πρόσβασης. Εάν εξακολουθείτε να χρησιμοποιείς το 123 ή το qwerty προφανώς την έχει άσχημα.

 

 

Όσον αφορά τα θέματα κωδικών πρόσβασης που πρέπει να αποφύγουμε, εξηγεί:  «Η χρήση αναγνωρίσιμων πληροφοριών, όπως η αγαπημένη ποδοσφαιρική ομάδα, τα ονόματα των μελών της οικογένειας ή η πόλη στην οποία ζεις, μπορεί να διευκολύνει τον προσδιορισμό των κωδικών πρόσβασης». Ενώ αυτές οι πληροφορίες είναι εύκολο να τις θυμόμαστε, θα μπορούσε επίσης να είναι εύκολο να τo καταλάβουν μετά από σύντομο χρονικό διάστημα, απλά εξερευνώντας τα προφίλ μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ποιο είναι ωστόσο το πιο συχνό λάθος; Ότι βάζουμε ποδοσφαιρικές ομάδες.

Τέλος συμβουλεύει να μην βάζουμε ξανά και ξανά τους ίδιους κωδικούς.  Θα πρέπει να έχεις διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης για τις συνδέσεις σου στο διαδίκτυο, για έναν απλό λόγο: εάν οι χάκερ καταφέρουν και σου παραβιάσουν ένα προφίλ, αυτό δεν θα τους οδηγήσει και στα υπόλοιπα.

Η απλούστερη προσέγγιση είναι να χρησιμοποιήσεις έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να τους καταγράψετε αλλού, όπως στο τηλέφωνό, στο πρόγραμμα περιήγησής ή σε ένα κομμάτι χαρτί. Η αποθήκευση των κωδικών πρόσβασής σου σε οποιοδήποτε ανασφαλές μέρος που δεν απαιτεί καν κωδικό πρόσβασης για να τους δεις, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την πολύ εύκολη κλοπή τους.

Προσοχή λοιπόν.


Πηγή