Κυριακή , 22 Δεκέμβριος 2024

Απόφαση-σταθμός της γερμανικής Δικαιοσύνης

Tο δικαίωμα πρόσβασης σε λογαριασμούς στο Facebook απέκτησαν οι κληρονόμοι ενός θανόντα στη Γερμανία, έπειτα από σημερινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας. Μάλιστα, στην ανακοίνωση προστίθεται ότι ένας λογαριασμός σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης κληροδοτείται όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις επιστολές.

Το ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Καρλσρούης έκρινε ότι οι γονείς μιας 15χρονης, η οποία παρασύρθηκε και σκοτώθηκε από τρένο του υπογείου σιδηροδρόμου το 2012, μπορούν να έχουν πρόσβαση στον λογαριασμό της κόρης τους στο Facebook, τον οποίο η εταιρεία κλείδωσε για λόγους ιδιωτικότητας.

Οι γονείς του κοριτσιού ήθελαν να αποκτήσουν πρόσβαση στον λογαριασμό της για να διακριβώσουν αν ο θάνατός της οφείλεται σε ατύχημα ή ήταν αυτοκτονία.

Το Facebook είχε μετατρέψει το προφίλ του κοριτσιού σε «memorial page» («σελίδα στη μνήμη της»), όπου η πρόσβαση στα δεδομένα του χρήση δεν είναι δυνατή παρότι το περιεχόμενο παραμένει στους εξυπηρετητές δικτύου του Facebook.

Κατώτερο δικαστήριο είχε αποφανθεί υπέρ της παροχής πλήρους πρόσβασης στους γονείς στα δεδομένα του λογαριασμού της κόρης τους, αλλά το Facebook είχε ασκήσει έφεση επί της απόφασης.

Η υπόθεση αυτή έφερε αντιμέτωπους τον κολοσσό της Silicon Valley με τους γονείς του κοριτσιού, αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αρχικά, οι γονείς είχαν ζητήσει την άδεια από το Facebook για πρόσβαση στο προφίλ της κόρης τους, αλλά όταν η εταιρεία αρνήθηκε, το ζευγάρι προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, κέρδισε πρωτόδικα την υπόθεση το 2015, αλλά εφετείο του Βερολίνου ανέτρεψε την απόφαση.

Οι γονείς δεν επιδιώκουν μόνο να κλείσουν την υπόθεση για να αισθανθούν δικαίωση, αλλά όπως προκύπτει και από τα δικαστικά έγγραφα, ελπίζουν οι πληροφορίες που περιέχονται στον λογαριασμό της κόρης τους να ξεκαθαρίσουν αν ο οδηγός του τρένου δικαιούται αποζημίωση, όπως θα συνέβαινε σε περίπτωση που προκύψει ότι ο θάνατός της οφείλεται σε αυτοκτονία.

Οι γονείς υποστηρίζουν ότι το περιεχόμενο του λογαριασμού της κόρης τους στο Facebook είναι το ίδιο νομικά με εκείνο ενός προσωπικού ημερολογίου ή επιστολών, που θα επιστρέφονταν στους οικείους κάποιου μετά τον θάνατό του, ακριβώς όπως η κληρονομιά.

Οι δικαστές του πρωτοδικείου του Βερολίνου συμφώνησαν ότι το συμβόλαιο ανάμεσα στην θανούσα και το Facebook καλύπτεται από το κληρονομικό δίκαιο και σε αυτό περιλαμβάνεται και το ψηφιακό περιεχόμενο που δημιουργείται στον λογαριασμό.

Και οι γονείς της ανήλικης, σε κάθε περίπτωση, έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν πότε και με ποιόν είχε επικοινωνήσει η κόρη τους, σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση.

Αλλά το εφετείο του Βερολίνου, στην απόφασή του το 2017, δικαίωσε το Facebook που είχε επιχειρηματολογήσει ότι «η ιδιωτικότητα στις τηλεπικοινωνίες διασφαλίζεται από τον Βασικό Νόμο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας (το Σύνταγμα)».

Επιπλέον, οι δικαστές αποδέχτηκαν την θέση της εταιρείας ότι οι άνθρωποι που είχαν ανταλλάξει μηνύματα με το κορίτσι είχαν επίσης δικαίωμα στην προστασία των ιδιωτικών τους ψηφιακών επικοινωνιών.

Οι δύο επιλογές εάν κάποιος φύγει από τη ζωή

Επί του παρόντος, δύο επιλογές προσφέρονται στους συγγενείς κάποιου χρήστη της δημοφιλούς σελίδας κοινωνικής δικτύωσης, όταν εκείνος φεύγει από τη ζωή.

Η πρώτη είναι η μετατροπή του προφίλ του σε «memorial», η οποία επιτρέπει σε άλλους χρήστες να αναρτούν σε αυτήν τα συλλυπητήριά τους, αλλά χωρίς πρόσβαση στα ιδιωτικά μηνύματα του θανόντος. Διαφορετικά, με τη συμπλήρωση ενός εντύπου, οι συγγενείς του έχουν δικαίωμα να ζητήσουν από το Facebook να διαγράψει τον λογαριασμό του θανόντος.

Η Γερμανία δεν είναι η πρώτη χώρα που αντιμετωπίζει τέτοια ζητήματα μέσω της δικαστικής οδού. Το 2016, η Apple προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά του FBI, το οποίο ζητούσε να ξεκλειδώσει η εταιρεία ένα iPhone, που ανήκε σε έναν από τους δύο δράστες μαζικής δολοφονίας στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνια τον Δεκέμβριο του 2015.

Παρόλα αυτά, η ίδια εταιρεία υπήρξε πιο επιεικής απέναντι σε έναν Ιταλό πατέρα, ο οποίος το 2016 της ζήτησε να ξεκλειδώσει το κινητό του παιδιού του, που είχε πεθάνει από καρκίνο, ώστε να μπορέσει να χρησιμοποιήσει φωτογραφίες και άλλο περιεχόμενο συναισθηματικής αξίας.

localStorage.clear();


Πηγή