Κυριακή , 5 Ιανουάριος 2025
Περιφέρεια Αττικής: Συμμαχία ευθύνης για να μπει φραγμός στην αισχροκέρδεια λόγω κορονοϊού

Δίκτυο ψηφιακής καινοτομίας σχεδιάζει η Περιφέρεια Αττικής

Στην ανάπτυξη δικτύου ψηφιακής καινοτομίας προχωρά η Περιφέρεια Αττικής κεφαλαιοποιώντας προς όφελος των πολιτών, τις νέες ψηφιακές εφαρμογές που αναδείχθηκαν από τον μαραθώνιο καινοτομίας «Antivirus Crowdhackathon» για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας με καινοτόμα εργαλεία και πρακτικές, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Με την ολοκλήρωση και του 2ου δύο κύκλου (2-5 Απριλίου και 21-24 Μαΐου) όπου συμμετείχαν 200 ομάδες – startup εταιρείες και 30 φορείς, η Περιφέρεια Αττικής υποστηρίζει τις ομάδες που διακρίθηκαν και προχωρεί στο επόμενο βήμα με τη λειτουργία δικτύου ψηφιακής καινοτομίας το οποίο θα παρέχει υπηρεσίες mentoring, πρόσβαση σε δεδομένα, διερεύνηση για χρηματική υποστήριξη.

Στόχος της περιφέρειας επισημαίνει ο συντονιστής του μαραθωνίου, εκπρόσωπος της «Crowdpolicy Open Innovation», Μιχάλης Ψαλίδας, είναι «η έμπρακτη υποστήριξη των ομάδων που συμμετείχαν ώστε οι πιλοτικές λύσεις να εξελιχθούν και να αξιοποιηθούν παραγωγικά σε συνεργασία με τις αρμόδιες διευθύνσεις και με την ενεργή συμμετοχή των φορέων υποστηρικτών της δράσης.

Τα αποτελέσματα που έχουν προκύψει σχετίζονται με όλους τους τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας, τις ανάγκες για απλούστευση διαδικασιών και ψηφιακό μετασχηματισμό της Περιφέρειας, τις δημόσιες υποδομές, τη δημόσια υγεία, εφαρμογές για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οργανισμούς, προτάσεις για τον τουρισμό, τον πολιτισμό, το περιβάλλον τις μεταφορές κ.α.

Για την πρωτοβουλία και υποστήριξη της Περιφέρειας στη δράση του Μαραθωνίου ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισημαίνει «προχωράμε μαζί με την κοινότητα τεχνολογίας και καινοτομίας της χώρας, αναδεικνύουμε το ταλέντο και τη δημιουργικότητα νέων ανθρώπων και υποστηρίζουμε έμπρακτα το ελληνικό οικοσύστημα τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας. Το antivirus crowdhackathon εξελίσσεται σε ένα διαρκές δίκτυο τεχνολογικής καινοτομίας για την υποστήριξη ομάδων και startup εταιρειών από την Περιφέρεια Αττικής. Για τον λόγο αυτό η Περιφέρεια κάνει ένα ακόμα βήμα μπροστά και υποστηρίζει έμπρακτα τις ομάδες που διακρίθηκαν στο Antivirus Crowdhackathon με κεντρικό στόχο την άμεση αξιοποίηση των αποτελεσμάτων».

Περισσότερο συγκεκριμένα ο κ. Ψαλίδας παραθέτει ενδεικτικά ομάδες που διακρίθηκαν όπως:

Η ομάδα ComeTogether η οποία υλοποίησε πλατφόρμα για την έκδοση και παρακολούθηση πιστοποιητικών ανοσίας έναντι του Covid-19, για επιστροφή των πολιτών στην πλήρη οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, με την απαραίτητη ιδιωτικότητα και ασφάλεια.

Η eGovOpen η οποία υλοποίησε ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων ενός οργανισμού ή δήμου με χρήση ηλεκτρονικών υπογραφών.

Η VisionStat με την εφαρμογή ελέγχου και ανάλυσης συνωστισμού σε χώρους εισόδου, αναμονής, μετακίνησης και θέασης όπως είναι μουσεία, εκθέσεις, αρχαιολογικοί χώροι.

Η ομάδα Hermes που υλοποίησε εφαρμογή εξυπηρέτησης της αγοράς αγαθών και απομακρυσμένης πληρωμής με τη μορφή self-service σε βενζινάδικα και καταστήματα λιανικής.

Σημειώνει ότι τα αποτελέσματα του Antivirus crowdhackathon αξιοποιούν καινοτόμες τεχνολογικές και επιχειρησιακές προσεγγίσεις όπως Internet of Things, διασύνδεση με υφιστάμενα συστήματα της δημόσιας διοίκησης και του ιδιωτικού τομέα, τεχνητή νοημοσύνη, ανοικτά δημόσια δεδομένα, αποκεντρωμένες τεχνολογίες blockchain – DLΤ, επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα AR,VR κ.α.

Οι ομάδες/startups που διακρίθηκαν στον 2ο κύκλο είναι:

● VisionStat:

Monitoring και ανάλυση συνωστισμού σε χώρους εισόδου, αναμονής, μετακίνησης και θέασης (π.χ. Μουσεία, εκθέσεις, αρχαιολογικοί χώροι, κλπ).

● Virtual

Museums by VR Productions: VR & 360 Εικονικές περιηγήσεις για Μουσεία και Χώρους Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος με δυνατότητα ψηφιακού διαμοιρασμού, Live Απομακρυσμένης ξενάγησης & τηλεδιάσκεψης καθώς και VR Trainings για σχολεία και μαθητές.

● COVID19

Smart Screening TooI: Ψηφιακό Εργαλείο το οποίο επιλύει το πρόβλημα του περιορισμένου αριθμού τεστ που έχουν στη διάθεση τους οι χώρες.

● Inertia:

Πλατφόρμα τακτικής καταγραφής κατάστασης υγείας από το σπίτι.

● ComeTogether:

Πλατφόρμα για την έκδοση και παρακολούθηση πιστοποιητικών ανοσίας έναντι του Covid-19.

● eGovOpen:

Ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων ενός οργανισμού ή δήμου. Χρήση ηλεκτρονικών υπογραφών αναγνωρισμένων από το κράτος.

● emergency hotel assistance: To Emergency Hotel Assistance είναι μια διαδραστική πλατφόρμα αξιολόγησης πιθανών κρουσμάτων covid-19 σε ξενοδοχειακές μονάδες.

● COVID-bot:

Ένα έξυπνο chatbot που παρέχει αξιόπιστες και έγκυρες απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με τον κορονοϊό.

● Anti.o:

Υπηρεσία για εμφάνιση σχετικών ειδήσεων με ένα συγκεκριμένο θέμα ενδιαφέροντος, ανά γεωγραφική περιοχή.

Nable Solutions: Η υπηρεσία «Assistant Volunteer» πρόκειται για μια SaaS πλατφόρμα με σκοπό τη βέλτιστη διαχείριση πιστοποιημένων εθελοντών.

● Hermes: Πρόκειται για μία εφαρμογή εξυπηρέτησης της αγοράς αγαθών και πληρωμής από χρήστες της, με τη μορφή self-service σε βενζινάδικα και καταστήματα λιανικής.

● CommunityHero: Community-driven πλατφόρμα παραγγελίας και παράδοσης αγορών από παντοπωλεία η οποία υποστηρίζεται από ένα AI chatbot για παραγγελίες, και απευθύνεται στον γηραιότερο πληθυσμό.

Τέλος σημειώνεται ότι η Crowdpolicy Open Innovation παρέχει υπηρεσίες ανοιχτής καινοτομίας σε οργανισμούς και επιχειρήσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στην Ελλάδα έχει διοργανώσει πάνω από 30 crowdhackathon με συνολική συμμετοχή 500 ομάδων/startups, στους τομείς του fintech, insurtech, govtech κοκ, και 9 accelerator προγράμματα, εκ των οποίων το πιο πρόσφατο είναι για το Visa Innovation Program για την υποστήριξη εταιρειών στον τομέα των χρηματο-οικονομικών συναλλαγών.


Πηγή