Στη δεκαετία του 1980, ο Τιμ Μπέρνερς-Λι άρχισε να ενοχλείται ολοένα και περισσότερο με το πώς αποθηκεύονταν και μοιράζονταν οι πληροφορίες στο CERN.
Όχι μόνο η επιστημονική επικοινωνία δεν ήταν αποδοτική, αλλά πληροφορίες χάνονταν αριστερά και δεξιά στον οργανισμό, ακόμα και πράγματα σημαντικά, όπως τεχνικές πληροφορίες από παλιά προγράμματα.
Κάθε τμήμα του CERN είχε τα δικά του λογισμικά, γραμμένα σε διάφορες υπολογιστικές γλώσσες, που έτρεχαν σε άλλα λειτουργικά.
Κι έτσι το 1989 έκανε μια πρόταση, μια πρόταση που θα άλλαζε τον κόσμο. Ένα σύστημα δηλαδή όπου όλα τα τμήματα του CERN θα μπορούσαν να αναρτήσουν τις δουλειές τους στα διάφορα πειράματα και οι πληροφορίες θα ήταν διαθέσιμες σε όλους.
Αυτό ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα γι’ αυτό που θα γινόταν το World Wide Web! Η πρώτη ιστοσελίδα ανέβηκε πριν από 29 χρόνια, στις 6 Αυγούστου 1991. Και έδειχνε έτσι…
Κάπως έτσι, καθώς δεν έχουμε screenshots από την πρώτη ποτέ εκδοχή της. Η πρώτη εικόνα της ιστοσελίδας απαθανατίστηκε το 1992.
Κι ενώ σήμερα ξέρουμε τι επανάσταση έφερε αυτό στις ζωές μας, εκείνη την εποχή ο Τιμ Μπέρνερς-Λι έπρεπε να πείσει συναδέλφους και προϊσταμένους για την αξία ενός τέτοιου ενοποιημένου συστήματος.
Το CERN ψάχνει μέχρι και σήμερα την πρώτη ποτέ ενσάρκωση της πρώτης ιστοσελίδας, που μπορεί να έχει χαθεί οριστικά…
Πηγή