Τρίτη , 28 Ιανουάριος 2025

Εκπαιδευτική Ρομποτική: Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός STEM, οι 9.000 συμμετοχές & η στρατηγική συμβολή της COSMOTE

Η Εκπαιδευτική Ρομποτική αποτελεί έναν ευέλικτο και ευρηματικό τρόπο μάθησης της φυσικής, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών (STEM), όπου η μαθητική κοινότητα ενθαρρύνεται για την κατασκευή αυτοματοποιημένων κατασκευών (ρομπότ) με συγκεκριμένες γλώσσες προγραμματισμού. Κατά τη φετινή διοργάνωση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού STEM 2024, επετεύχθη ρεκόρ συμμετοχής 9.000 μαθητών από όλη την Ελλάδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα τελευταία 10 χρόνια, η COSMOTE έχει συμβάλλει καίρια στη διάδοση και ανάπτυξη της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στην Ελλάδα μέσα από τη στρατηγική συνεργασία με τους STEM Educatioin και WRO Hellas για τη διοργάνωση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και STEM. Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι οι άμεσα και έμμεσα ωφελούμενοι μαθητές και καθηγητές φτάνουν τις 330.000. Eπίσης, έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 53.000 μαθητές,έχουν εκπαιδευτεί περισσότεροι από 15.800 δάσκαλοι και καθηγητές και έχουν δοθεί δωρεάν περισσότερα από 1.100 πακέτα εκπαιδευτικού εξοπλισμού.

Ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, ο οποίος κατά τη διάρκεια του τελικού διαγωνισμού, βραβεύτηκε για την προσφορά του στην διάδοση και εξέλιξη της εκπαιδευτικής ρομποτικής, δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση βλέπουμε σήμερα χιλιάδες νέους να ασχολούνται με την ρομποτική και να παρουσιάζουν πρωτότυπες τεχνολογικές λύσεις. Συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες που συμμετέχουν. Πριν από μια δεκαετία, ήμασταν από τους πρώτους που αντιλήφθηκαν τη σημασία του STEM και της διάδοσής του στις νέες γενιές. Πήραμε την απόφαση να επενδύσουμε στους νέους για να αναπτύξουν τις ψηφιακές και άλλες σημαντικές δεξιότητες, καθώς και για να ενισχύσουμε τον επαγγελματικό προσανατολισμό τους προς την επιστήμη και την τεχνολογία. Σήμερα με ικανοποίηση διαπιστώνουμε τα σημαντικά αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντίστοιχα, ο κ. Γιάννης Σομαλακίδης, πρόεδρος των WRΟ Hellas και STEM Education ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στο χρονικό διάστημα των δέκα χρόνων έχουμε ζήσει μοναδικές στιγμές ως διοργανωτές του πανελλήνιου διαγωνισμού, βλέποντας τους μαθητές της χώρας μας να κατανοούν καλύτερα τις φυσικές επιστήμες, τους αυτοματισμούς, να σκέφτονται ως μηχανικοί και να εργάζονται ομαδικά. Χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί κάθε χρόνο συμμετέχουν σε αυτή τη γιορτή της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης. Ευχαριστούμε την COSMOTE για τη συνεχή στήριξή της».



Η βιωσιμότητα στο επίκεντρο & οι διακρίσεις στον Διαγωνισμό

Στον φετινό τελικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού STEM η αειφορία και οι κοινωνικές δράσεις με θετικό αποτύπωμα ήρθαν στο προσκήνιο. Με βάση τη θεματική «Μεσόγειος, Πηγή Ζωής και Πολιτισμού», οι συμμετέχοντες παρουσίασαν εμπνευσμένες δημιουργίες, ενώ βραβεύτηκαν έργα που μέσα από την τεχνολογία αντιμετωπίζουν έξυπνα σημαντικά περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα, όπως οι πλημμύρες, η λειψυδρία, οι σεισμοί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιο συγκεκριμένα, από την Open κατηγορία Δημοτικού, η Ομάδα Proteas παρουσίασε μία σημαντική ευρεσιτεχνία για το νησί της Αστυπάλαιας και τη μονάδα αφαλάτωσης για τη διάσωση καλλιεργειών και νεαρών φυτών. Η Ομάδα F-alania από τη Θεσσαλία δημιούργησε ένα έργο με στόχο την πρόληψη της λειψυδρίας, των πλημμυρών καθώς και τη βέλτιστη διαχείριση των υδάτινων πόρων της περιοχής. Ενώ, η Ομάδα WavesSunWindSalt– κινούμενη στο πλαίσιο της βιώσιμη ανάπυξης – θέλησε να μας δείξει πώς μπορούμε να παράγουμε ενέργεια από τον αέρα τα κύματα, το αλάτι και τον ήλιο.

Και στην κατηγορία Open Γυμνασίου είχαμε μοναδικές διακρίσεις. Ξεχώρισε η ιδέα της Ομάδας RoboQeensμε την κατασκευή ενός ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχουλήψης και αποστολής μετρήσεων θερμοκρασίας, ταχύτητας ανέμου, υγρασίας αέρα και εδάφους προσαρμοσμένο στις ανάγκες των αγροτικών δραστηριοτήτων. Επίσης, η Ομάδα Ποσειδωνία δημιούργησε έξυπνες σημαδούρες που μπορούν να τοποθετηθούν σε νευραλγικά σημεία της θάλασσας της Μεσογείου και να λαμβάνουν κρίσιμες για τη θαλάσσια ζωή μετρήσεις, όπως της διαύγεια, το pH, και το επίπεδο οξυγόνου, ενώ παράλληλα με ένα έξυπνο σύστημα μπορεί να εντοπίσει και την κατεύθυνση προέλευσης ενδεχόμενης μόλυνσης. Και οι RoboMpliMplikaroi, κατασκεύασαν ένα ενεργειακά πλήρως αυτόνομο μετεωρολογικό σταθμό που λαμβάνει μετρήσεις για τη βαρομετρική πίεση, θερμοκρασία, βροχόπτωση και ταχύτητα αέρα. Τα δεδομένα ανακτώνται σε πραγματικό χρόνο από βάσεις δεδομένων εθνικών και διεθνών οργανισμών.

Ειδικό βραβείο απέσπασε η ομάδα i-Air, για τον εντυπωσιακό σταθμό μέτρησης μετεωρολογικών δεδομένων, ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ποιότητας αέρα που κατασκεύασε, καθώς και η Ομάδα RoboMedKeepersγια την προσομοίωση σταθμού μέτρησης αλλά και αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης. Επίσης, ένα έξυπνο σταθμό γεωργίας ακριβείας κατασκεύασε η Ομάδα Ρομποτιστήρια και έλαβε το βραβείο Team Efficiency Excellence Award (αποτελεσματικότητας). Ο πρότυπος μετεωρολογικός κλωβός που κατασκεύασε η Ομάδα GALATASRoboGangτης χάρισε το βραβείο Creative Collaboration Trophy (δημιουργικότητας). ECOBOTSονομάζεται η ομάδα που έλαβε το βραβείο STEM Titans: Preparing Innovations (portfolio) για το έξυπνο σύστημα υδροκαλλιέργιας που υλοποίησε. Η Ομάδα ThePerfectMix, που κατέκτησε το βραβείο Team Unity Tribute (ομαδικότητας), ασχολήθηκε με τις μετρήσεις για τη θαλάσσια ρύπανση, τη γεωργική παραγωγή αλλά και τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές. Μια ιδιαίτερη κατασκευή ελέγχου και διαχείρισης υδάτων δημιουργήθηκε από την Ομάδα Φύλακες της Μεσογείου που επάξια έλαβε το βραβείο Construction Crew Champion Certificate (κατασκευής).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μέλλον γράφεται σήμερα και η COSMOTEσυμβάλλει ενεργά με σημαντικές συνεργασίες και μία πλούσια γκάμα τεχνολογικών εργαλείων. Mέσα από τη στρατηγική συνεργασία με τους STEM Education και WRO Hellas για τη διάδοση του STEM και της εκπαιδευτικής ρομποτικής, καθιέρωσε τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό και δημιούργησε φυτώρια στη μαθητική κοινότητα.

Περισσότερες
πληροφορίες σχετικά με τον επετειακό
10ο
Πανελλήνιο Διαγωνισμό STEM
και τις νικήτριες ομάδες μπορείτε να
βρείτε στο stem.edu.gr.


Πηγή