Πέμπτη , 9 Ιανουάριος 2025
Η έξυπνη αυτοματοποίηση και ο αντίκτυπος στα οικονομικά των επιχειρήσεων

Η έξυπνη αυτοματοποίηση και ο αντίκτυπος στα οικονομικά των επιχειρήσεων

Οι επιχειρήσεις δεν αξιοποιούν γρήγορα τις τεχνολογίες έξυπνης αυτοματοποίησης, σύμφωνα με την νέα παγκόσμια έρευνα της KPMG International, ώστε να εκπληρώνουν τους στόχους τους. Αντιθέτως, εκείνες που χρησιμοποιούν intelligent automation τεχνολογίες σημειώνουν ισχυρές οικονομικές αποδόσεις.

Από την εν λόγω έρευνα που έχει τίτλο «Easing the pressure points: The State of Intelligent Automation» προκύπτει ότι οι επενδύσεις σε τεχνολογίες «έξυπνης αυτοματοποίησης» κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα, με το 52% των εταιρειών να επιβεβαιώνουν ότι έχουν υλοποιήσει επενδύσεις κόστους άνω των 10 εκατ. δολαρίων. Παρ’ όλα αυτά, οι εν λόγω επενδύσεις δεν είναι ισορροπημένες σε επίπεδο λειτουργιών, αφού το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων πραγματοποιείται στις οικονομικές και λογιστικές λειτουργίες.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο ειδήσεων παρουσιάζεται το 64% των εταιρειών με τις κορυφαίες επιδόσεις που συμμετείχαν στην έρευνα και θα υλοποιήσουν σχέδια επέκτασης έως το 2019, ενώ το 59% των εταιρειών με χαμηλές επιδόσεις χρειάζονται ακόμη 2-5 έτη για να φτάσουν σε ένα καλό επίπεδο αξιοποίησης ΙΑ.

Αισιόδοξα τα στελέχη των επιχειρήσεων ως προς τις επιπτώσεις στην εργασία

Συνολικά, μόνο το 17% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν επεκτείνει ή βιομηχανοποιήσει τεχνολογίες ΙΑ. Η έξυπνη ανάλυση είναι η τεχνολογία που έχει επεκταθεί περισσότερο από όλες, ενώ λιγότερο έχει επεκταθεί η ρομποτική αυτοματοποίηση διαδικασιών. Η τεχνολογία με την οποία πειραματίζονται περισσότερο οι επιχειρήσεις ή αυτή στην οποία εφαρμόζουν περισσότερα πιλοτικά προγράμματα, είναι η τεχνητή νοημοσύνη (36%).

Η επεκτασιμότητα παραμένει κυρίαρχη πρόκληση για την επιδίωξη των βασικών στόχων που αφορούν στις τεχνολογίες ΙΑ. Στις υπόλοιπες βασικές προκλήσεις που επισημάνθηκαν περιλαμβάνεται η αβεβαιότητα σχετικά με τις χρηματοοικονομικές επενδύσεις που απαιτούνται, η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το ποιος έχει την ευθύνη της διαμόρφωσης της ατζέντας και οι ανησυχίες αναφορικά με αλλαγές στη διακυβέρνηση και τη διαχείριση κινδύνων.

Τα στελέχη των επιχειρήσεων εμφανίζονται αισιόδοξα ως προς τις επιπτώσεις της ΙΑ στην εργασία τους, αφού οι μισοί περίπου από τους συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι η αυτοματοποίηση επηρεάζει λιγότερο από το 20% του προσωπικού τους.

«Για να αντιληφθούν το πλήρες φάσμα των δυνατοτήτων της ΙΑ, εκτός από την εξοικονόμηση κόστους, οι επιχειρήσεις πρέπει να σκεφτούν πέραν των επενδύσεων στην τεχνολογία και να ενσωματώσουν στοιχεία διαχείρισης αλλαγών σε κάθε βήμα αυτής της διαδικασίας», σημειώνει ο γενικός διευθυντής της KPMG Νίκος Δημάκος.

«Ακόμη και οι πιο απλές ρομποτικές τεχνολογίες αυτοματοποίησης διαδικασιών θα επηρεάσουν το μέλλον της εργασίας. Οι διευρυμένες στρατηγικές μετασχηματισμού είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση του πιο πολύτιμου στοιχείου που έχει μια εταιρεία: του εργατικού δυναμικού της», επισημαίνει ο Διονύσης Διαμαντόπουλος, γενικός διευθυντής της KPMG.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή