Τρίτη , 7 Ιανουάριος 2025

Η απίθανη ιστορία των χάκερ που προστάτευσαν ανύποπτα θύματα από παρακολούθηση

Οι νέοι «Ρομπέν των Δασών».

Και οι χάκερς έχουν φιλότομο και έτσι μπήκαν στη μέση για να προστατεύσουν την ιδιωτικότητα των πολιτών. Ειδικότερα, όλα ξεκίνησαν με μια εφαρμογή που ονομάζεται WebDetetive. Kαι όχι δεν πρόκειται για ορθογραφικό λάθος. Το «detetive» είναι η πορτογαλική λέξη για τον «ντετέκτιβ» και η εν λόγω εφαρμογή χρησιμοποιείται από τρίτους για την παρακολούθηση τηλεφώνων, εφόσον η εφαρμογή έχει εγκατασταθεί στη συσκευή. Και όπως καταλαβαίνουμε όλοι, αυτό δεν είναι τουλάχιστον ηθικά σωστό.

 

 

Όπως αναφέρει το TechCrunch (είναι αμερικανικό site που εστιάζει σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και startup) η εφαρμογή – η οποία εγκαταστάθηκε σε περισσότερα από 75.000 τηλέφωνα στη Βραζιλία – έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Αυτό είναι το έργο μιας ομάδας που περιγράφονται από τα ΜΜΕ ως «καλοπροαίρετοι χάκερ» και οι οποίοι δεν συμφωνούν με την παραβίαση της ιδιωτικότητας και έπραξαν τα δέοντα.

Γιατί δεν πρέπει ποτέ να φορτίζεις το κινητό σου σε δημόσια κτίρια;

Οι χάκερ μοιράστηκαν πληροφορίες σχετικά με τις ενέργειές τους με το TechCrunch και ο Zack Whittaker του TechCrunch έγραψε μια περίληψη για το τι έκαναν και γιατί το έκαναν. Οι χάκερ μπήκαν στη βάση δεδομένων του WebDetetive, κατέβασαν τα αρχεία των λογαριασμών και στη συνέχεια διέκοψαν τη σύνδεση μεταξύ τηλεφώνων και εφαρμογής, ενώ διέγραψαν και τη βάση δεδομένων. Όπως είπαν στο TechCrunch, υπάρχει ένας απλός λόγος για αυτό: «Because #fuckstalkerware».

Μύθοι και αλήθειες για την μπαταρία του τηλεφώνου σου

Αυτή δεν είναι η μόνη spyware εφαρμογή που έχουν στοχεύσει οι χάκερ. Νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, έβαλαν στο στόχαστρο τη LetMeSpy, μια εφαρμογή που έχει εγκατασταθεί σε δεκάδες χιλιάδες τηλέφωνα στην Πολωνία. Στην περίπτωση του LetMeSpy, οι εμπλεκόμενοι χάκερ δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο διαδίκτυο. Όπως επεσήμανε το TechCrunch στο άρθρο τους για το χάκινγκ, το WebDetetive έχει σχεδιαστεί για να μην φαίνεται η παρουσία του σε ένα τηλέφωνο. Αντί να εμφανίζεται ως εικονόδιο, έχει μια αθώα εμφάνιση ως wifi-themed app, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους χρήστες να συνειδητοποιήσουν το τι έχουν στο τηλέφωνό τους. Τέλος, δεν είναι δύσκολο να κατανοήσουμε τον λόγο που οι συγκεκριμένες εφαρμογές δεν πρέπει να υπάρχουν σε τηλέφωνα και γιατί ορισμένοι ακτιβιστές μπορεί να θέλουν να τις εξαφανίσουν.

 


Πηγή