Η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) έρχεται να μας δώσει την ευκαιρία να «μιλάμε» με άνθρωπους που έχουν φύγει από τη ζωή.
Κι όμως, μπροστά στις ανεξάντλητες δυνατότητες που παρέχει η ψηφιακή επανάσταση που έχει επιφέρει το AI, φαίνεται ότι ακόμα και η «επικοινωνία» με τους νεκρούς δεν αποτελεί απροσπέλαστο στόχο για την τεχνολογία του 21ου αιώνα.
Οι άνθρωποι μπορούν να φτιάξουν ψηφιακές εκδοχές των συγγενών τους που έχουν πεθάνει, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη. Αυτά τα νέα προγράμματα υπολογιστών επιτρέπουν στις οικογένειες να μιλούν σε ένα «άβαταρ» που ακούγεται σαν το αγαπημένο τους πρόσωπο, αξιοποιώντας δεδομένα από συνεντεύξεις, την περίοδο πριν από τον θάνατό τους. Μια εφαρμογή, όχι η μόνη, που το κάνει αυτό, ονομάζεται HereAfter AI.
Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν παρηγοριά στο να ακούνε μια φωνή από το παρελθόν, ενώ άλλοι, όπως είναι λογικό, μπορεί να το βρίσκουν λίγο τρομακτικό.
Η δρ Στέφανι Λούκας Όνι, η οποία είναι 75 ετών, εξακολουθεί να ζητά συμβουλές από τον πατέρα της, παρόλο που εκείνος απεβίωσε τον Μάιο του 2022, γράφει η βρετανική Mirror. Ο πατέρας της, Γουίλιαμ μοιράστηκε την ιστορία της ζωής του με την βοήθεια του HereAfter AI, μιλώντας για το πώς μεγάλωσε στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης και για τις δουλειές του ως αστυνομικός, πράκτορας του FBI και δικαστής, μέσα από εκτενείς συνεντεύξεις.
Με την βοήθεια του ΑΙ «επικοινωνία» με αυτούς που έχουν φύγει
«Θέλω τα παιδιά [τέσσερα παιδιά και οκτώ εγγόνια] να ακούσουν όλα αυτά τα πράγματα από τη φωνή του», δήλωσε η Όνι στους New York Times από το σπίτι της στο Μίσιγκαν. «Και όχι από εμένα που προσπαθώ να παραφράσω, αλλά να τα ακούσουν από τη δική του οπτική γωνία, την εποχή του και την προοπτική του».
Το HereAfter AI ξεκίνησε το 2019 και θέτει πολλές ερωτήσεις που βοηθούν να τον υποιψήφιο που θέλει να περάσει στην…αθανασία να περιγράψει διάφορες πτυχές της ζωής και της προσωπικότητάς του, όπως συμβουλές, βιώματα, γιορτές, τα παιδικά χρόνια, τα ραντεβού, τα συναισθήματα, τα ενδιαφέροντα, την εργασία κλπ.
Ο Τζέιμς Βλάχος, διευθύνων σύμβουλος της HereAfter AI, μοιράστηκε με την Daily Telegraph: «Βγάζουμε φωτογραφίες, φτιάχνουμε ημερολόγια και βιβλία με ιστορίες ζωής, καταγράφουμε βίντεο» και «προσφέρουμε έναν τρόπο που καθιστά εύκολη τη συλλογή των καταγραφών και εύκολη την πρόσβαση σε αυτές, τόσο απλά όσο το να βγάζεις μια εφαρμογή, να κάνεις μια ερώτηση για τη ζωή κάποιου και να ακούς αμέσως τι έχει να πει».
«Ο άνθρωπος που πραγματικά μου έλειψε ήταν εκεί»
Το StoryFile είναι μια άλλη υπηρεσία που χρησιμοποιεί το ΑΙ για την καταγραφή αναμνήσεων σε βίντεο. Ισχυρίζονται ότι περίπου 5.000 άνθρωποι έχουν δημιουργήσει προφίλ και έχουν καταγράψει βίντεο όπου τα υποκείμενα φαίνεται να κάνουν οπτική επαφή, να αναπνέουν και να ανοιγοκλείνουν τα μάτια τους ενώ απαντούν σε ερωτήσεις.
Ο ηθοποιός, Εντ Άσνερ χρησιμοποίησε αυτή την πλατφόρμα για μια συνέντευξη μόλις οκτώ εβδομάδες πριν πεθάνει το 2021. Ο γιος του, Mατ, ήταν βαθιά συγκινημένος από το StoryFile του πατέρα του. Ο ίδιος δήλωσε: «Ο Τζον ‘Ασνερ δεν είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Ήταν απίστευτο για μένα το πώς θα μπορούσα να έχω αυτή την αλληλεπίδραση με τον πατέρα μου που ήταν σχετική και ουσιαστική, και ήταν η προσωπικότητά του». Και πρόσθεσε: «Αυτός ο άνθρωπος που πραγματικά μου έλειψε, ο καλύτερός μου φίλος, ήταν εκεί».
Πηγή