Σάββατο , 28 Δεκέμβριος 2024
Θα κάνει ο κορoνοϊός τη Γερμανία ψηφιακή πρωταθλήτρια;

Θα κάνει ο κορoνοϊός τη Γερμανία ψηφιακή πρωταθλήτρια;

Εκατομμύρια Γερμανοί εργάζονται από το σπίτι, συναντιούνται μέσω τηλεδιασκέψεων και χρησιμοποιούν ψηφιακές πλατφόρμες. Κάτι που μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες φάνταζε αδιανόητο έγινε τώρα νέα καθημερινότητα εξαιτίας της κρίσης του κορoνοϊού. Αυτή όμως είναι η μια πλευρά. Πολλές επιχειρήσεις αλλά και υπηρεσίες είναι ακόμα δέσμιες της αναλογικής τεχνολογίας αναφέρει σε σχετικό της ρεπορτάζ η Deutsche Welle. Ένα μήνα μετά την έλευση της πανδημίας πολλές υπηρεσίες υγείας στη Γερμανία στέλνουν ακόμα με φαξ τους νέους αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων από τον κορονοϊό στο Επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Παρόλα αυτά πολλές επιχειρήσεις αλλά και οι εργαζόμενοι σ’ αυτές έχουν τώρα την ευκαιρία να ανακαλύψουν τα πλεονεκτήματα της εργασίας από το σπίτι. «Κυρίως κλάδοι, οι οποίοι δεν συγκαταλέγονταν μέχρι σήμερα στους πρωτοπόρους της ψηφιακής τεχνολογίας, έχουν τώρα τη δυνατότητα να δρέψουν τους καρπούς της. Και με τη βοήθεια ψηφιακών λύσεων να έχουν γρήγορα καλά αποτελέσματα» δηλώνει ο Νιλς Μπρίτζε σε συνέντευξή του στην Deutsche Welle. Είναι επικεφαλής του τμήματος ψηφιακών διαδικασιών για επιχειρήσεις του γερμανικού συνδέσμου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Bitkom.

«Οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν αυτή την περίοδο αλλά και γενικότερα τεράστιες δυνατότητες. Και είναι αυτές που τώρα δίνουν λύσεις και κρατούν ζωντανή την κοινωνική ζωή αρχίζοντας από τα διαδικτυακά ψώνια μέχρι τις επαφές με τις αρχές και την εκπαίδευση» συμπληρώνει.

Το όραμα το μέλλοντος: γραφεία χωρίς χαρτιά

Φυσικά υπάρχουν μεγάλες διαφορές όσον αφορά την ψηφιοποίηση της γερμανικής οικονομίας. Μεγάλες επιχειρήσεις συχνά προπορεύονται σε αυτό τον τομέα σε σύγκριση με μικρότερες ή και μεσαίες, δηλώνει ο Νιλς Μπρίτζε. Πολλές εταιρείες αλλά και δημόσιοι οργανισμοί συνεχίζουν να χρησιμοποιούν πιο παραδοσιακούς τρόπους και με αυτό εννοούμε το χαρτί. Συνεχίζουν δηλαδή να στέλνουν γράμματα, φαξ αλλά και ενημερωτικά φυλλάδια.
Τώρα όμως η πανδημία του κορονοϊού φαίνεται πως προσφέρει ευκαιρίες. «Με την τεχνολογία των cloud κάθε επιχείρηση μέσα σε λίγες μόνο ώρες μπορεί να βρει μια διαδικτυακή λύση για την ψηφιακή υπογραφή, την ψηφιακή επεξεργασία εγγράφων ή τις τηλεδιασκέψεις» τονίζει ο Νιλς Μπρίτζε και συμπληρώνει πως είναι σχεδόν ένα θαύμα πόσο γρήγορα οι επιχειρήσεις μπορούν να βελτιωθούν».

Τα ψηφιακά εργαλεία δεν αρκούν πάντως από μόνα τους για να αλλάξουν παλιά μοντέλα διεκπεραίωσης της εργασίας. Θα πρέπει να τροποποιηθούν και να προσαρμοστούν οι διαδικασίες, συμπληρώνει ο ειδικός.

Αλλαγή νοοτροπίας, αλλαγή διαδικασίας

Σε αυτό προστίθεται ότι και οι διευθυντές θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης τους. «Όταν οι επικεφαλής και οι συνεργάτες δεν βλέπονται προσωπικά καθημερινά, η εμπιστοσύνη είναι η απόλυτη βάση για μια παραγωγική συνεργασία. Και οι επικεφαλής θα πρέπει φυσικά να κάνουν σκέψεις πως θα συνεχίσουν οι συνεργάτες τους να είναι παραγωγικοί» προσθέτει ο Νιλς Μπρίτζε.

Η Κέιτ Λίστερ από την εταιρεία συμβούλων Global Workplace Analytics, η οποία προς το παρόν διεξάγει μια έρευνα για την τηλεργασία, προβλέπει ότι το 30% των εργαζομένων στις ΗΠΑ θα εργάζεται περισσότερες μέρες την εβδομάδα από το σπίτι.

Η Κέιτ Λίστερ μιλώντας στο μπλογκ για θέματα τεχνολογίας Recorde, δήλωσε πως πριν από την πανδημία του κορονοϊού μόνο το 5% των εργαζομένων εργάζονταν από το σπίτι, το ποσοστό αυτό εν τω μεταξύ εκτοξεύθηκε στο 30%, σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού πανεπιστημίου MIT.

Και ο Γερμανός ειδικός Νιλς Μπρίτζε είναι της άποψης πως το ποτάμι δεν μπορεί να γυρίσει πλέον πίσω. «Αυτή η εξέλιξη θα εδραιωθεί. Και θα ήταν φυσικά ευχής έργο εάν η Γερμανία κατάφερνε να προπορευθεί. Σε τελική ανάλυση αυτό είναι στο χέρι μας».


Πηγή