Το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ θα ακούσει τα επιχειρήματα της TikTok αλλά όσων θέλουν να απαγορευτεί. Ο Ντόναλντ Τραμπ πάντως, έχει αλλάξει γνώμη.
Η μοίρα του TikTok στις ΗΠΑ κρίνεται σήμερα Παρασκευή στο Ανώτατο Δικαστήριο, με το δίλημμα που τίθεται να συνοψίζεται στο «Ελευθερία λόγου ή εθνική ασφάλεια». Το Δικαστήριο καλείται να επισφραγίσει ή να αλλάξει απόφαση δικαστηρίου χαμηλότερης βαθμίδας που πριν ένα μήνα είχε αποφανθεί πως το TikTok θα κλείσει στις ΗΠΑ εκτός εάν η μητρική εταιρεία ByteDance, με έδρα την Κίνα, πουλήσει την πλατφόρμα σε μία μη κινεζική εταιρεία. Από την πλευρά της η ByteDance αντέτεινε σε υπόμνημα ότι τυχόν πώληση «είναι απλά αδύνατη: εμπορικά, τεχνολογικά, νομικά».
Το Δικαστήριο έχει ζητήσει από τα δύο μέρη να επιχειρηματολογήσουν εάν η απαγόρευση αυτή συνιστά παραβίαση της 1ης τροπολογίας του Συντάγματος των ΗΠΑ περί ελευθερίας του λόγου.
Ο νόμος Μπάιντεν και τί λέει η εταιρεία
Τον περασμένο Απρίλιο η διοίκηση Μπάιντεν πέρασε τον νόμο «Προστασίας των Αμερικανών από εφαρμογές ελεγχόμενες από ξένα κέντρα». Δύο χρόνια νωρίτερα ο πρόεδρος είχε απαγορεύσει την εγκατάσταση του TikTok σε ομοσπονδιακά και κυβερνητικά τηλέφωνα και υπολογιστές.
Το πνεύμα του νομοθέτη ήταν πως η Κίνα ελέγχει πιθανώς το TikTok και μέσω αυτού μπορεί να επιλέγει τί θα βλέπουν οι Αμερικανοί και αναλόγως να διαχέει υλικό προπαγάνδας. Λέγεται ακόμα πως ενδεχομένως η Κίνα να μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα Αμερικανών πολιτών.
«Η πλατφόρμα μας είναι βασικά μία πλατφόρμα κατασκοπείας από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας» είπε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζος Χόλεϋ στον CEO της TikTok Σου Τσιου, κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης σε επιτροπή της Γερουσίας πέρυσι.
Η TikTok ως εταιρεία αρνείται πως υπόκειται σε κινεζική επιρροή, τονίζοντας πως η ίδια λειτουργεί ξεχωριστά από την ByteDance, με γραφεία στην Σιγκαπούρη και τις ΗΠΑ ενώ δεδομένα της χειρίζεται η εταιρεία Oracle.
Σύμφωνα με τον Guardian, έχρι στιγμής η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει στη διάθεσή της αδιάσειστα στοιχεία πως το Πεκίνο ή η ByteDance έχουν χρησιμοποιήσει το TikTok για να χειραγωγήσουν Αμερικανούς πολίτες.
Αμέσως μετά την υπογραφή του νόμου από τον πρόεδρο, η TikTok ως εταιρεία έκανε μήνυση στην αμερικανική κυβέρνηση με το επιχείρημα ότι η απαγόρευση είναι αντισυνταγματική, παραβιάζει την πρώτη τροπολογία και την ελευθερία του λόγου.
Ημερομηνία-σταθμός η 19η Ιανουαρίου και ο ρόλος του Τραμπ
Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο δεν αλλάξει την ήδη υπάρχουσα απόφαση, το TikTok στις ΗΠΑ πρέπει να κλείσει στις 19 Ιανουαρίου. 170 εκατομμύρια χρήστες, ο μισός πληθυσμός της χώρας δηλαδή, δε θα μπορούν να λειτουργήσουν την εφαρμογή στις συσκευές τους.
Όμως η ημέρα αυτή είναι η παραμονή της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία του Λευκού Οίκου. Ενώ ο εκλεγμένος Αμερικανός πρόεδρος πριν πέντε χρόνια ήταν από τους πρώτους που είχαν προτείνει την απαγόρευση του TikTok, τώρα ζητά από το δικαστήριο να αναβάλει την απαγόρευση, ώστε η δική του διοίκηση να επιχειρήσει να βρει μία λύση κατόπιν διαπραγμάτευσης.
«Μόνο ο πρόεδρος Τραμπ κατέχει την απαράμιλλη διαπραγματευτική ικανότητα, την εκλογική εντολή και την πολιτική θέληση να διαπραγματευτεί μία λύση που θα σώσει την πλατφόρμα», γράφει στο σχετικό υπόμνημα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δημιούργησε λογαριασμό στο TikTok τον περασμένο Ιούνιο και έκτοτε έχει αποκτήσει 15 εκατομμύρια ακόλουθους.
Τον Σεπτέμβριο μάλιστα, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, είχε ποστάρει στο Truth Social: «Όλοι εσείς που θέλετε να σωθεί το TikTok στην Αμερική, ψηφίστε Τραμπ!».
Πηγή