Οι διαστημικοί ανιχνευτές της NASA έχουν καταγράψει μερικά απίστευτα πλάνα από τον Δία, τον Κρόνο και τα φεγγάρια τους όλα αυτά τα χρόνια.
Ένα time lapse των φεγγαριών του Δία, Ευρώπη και Ιώ, έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές στο Reddit καθώς οι μικρές σφαίρες φαίνονται να κάνουν κύκλους στον πλανήτη τους.
Το time lapse είναι τόσο καλό, που πολλοί άνθρωποι έχουν αμφισβητήσει αν είναι αληθινό. Ένα άλλο εκπληκτικό time lapse δείχνει τον Κρόνο με το φεγγάρι του, Τιτάνα.
Tα δύο βίντεο time lapse δημοσίευσε στο Twitter o μηχανικός της Nasa, Kevin M. Gill. «Στον κόσμο φαίνεται ότι αρέσουν τα gifs Europa/Io/Titan, οπότε ως πείραμα πήγα και έκανα ένα σύντομο βίντεο με αυτά. Το ταξίδι των φεγγαριών», έγραψε. Το tweet έχει σχεδόν 20.000 likes.
Ο Gill χρησιμοποίησε τεχνικά κάποια καλλιτεχνική ελευθερία όταν συνδύασε τα time lapses, αλλά, γενικά, αυτό θα έβλεπες αν κοιτούσες τα φεγγάρια από κοντά.
Το βίντεο δείχνει την Ιώ και την Ευρώπη να περιφέρονται γύρω από τον πλανήτη τους. Ένας από τους λόγους που οι άνθρωποι ήταν δύσπιστοι για το κλιπ είναι ότι η Ιώ, η οποία είναι πιο κοντά στον Δία, φαίνεται να περιφέρεται πιο αργά από την Ευρώπη, η οποία είναι πιο μακριά. Ωστόσο, υπάρχει μια απλή εξήγηση για αυτό.
«Η κίνηση δεν είναι απολύτως ακριβής, καθώς την έκανα για να φαίνεται πιο όμορφη από ό,τι ήταν σωστή. Αλλά έχει σκοπό να απεικονίσει την κίνηση που είναι ορατή από ένα διαστημόπλοιο που κινείται με ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτή που περιφέρονται τα φεγγάρια. Έτσι, από μια σταθερή προοπτική, η Ιώ θα κινούνταν πιο γρήγορα από την Ευρώπη», εξήγησε.
Η Ευρώπη φαίνεται να περιφέρεται πιο γρήγορα από την Ιώ, επειδή την βλέπετε από την οπτική γωνία ενός διαστημικού σκάφους, όπως το Cassini, που κινείται προς τα αριστερά. Δεδομένου ότι η Ευρώπη είναι πιο κοντά, φαίνεται να κινείται πιο γρήγορα. Αυτή είναι μια κοινή ψευδαίσθηση: τα πράγματα φαίνονται να κινούνται πιο αργά όταν είναι πιο μακριά επειδή φαίνονται να είναι μικρότερα και έτσι χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να διασταυρωθούν με την όρασή μας.
Σκεφτείτε όταν βρίσκεστε σε αυτοκινητόδρομο και κοιτάζετε τα αυτοκίνητα που πηγαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Πίσω από τα αυτοκίνητα βλέπετε ένα αεροπλάνο, που επίσης κινείται προς την ίδια κατεύθυνση με τα οχήματα. Από τη δική σας οπτική γωνία, τα αυτοκίνητα φαίνονται σαν να πηγαίνουν πιο γρήγορα από το αεροσκάφος, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι.
Ο Gill χρησιμοποίησε εικόνες που τραβήχτηκαν από το διαστημικό σκάφος Cassini σε μια πτήση δίπλα στον Δία και τον Κρόνο. Το Cassini τράβηξε τις εικόνες του Δία το 2001. Ολοκλήρωσε την αποστολή του για τη Nasa στον Κρόνο το 2017.
Πηγή