Πέμπτη , 16 Ιανουάριος 2025

Μπιλ Γκέιτς: «Η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης ξεκίνησε, θα βοηθήσει στην κοινωνική ανισότητα»

Ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, είναι αισιόδοξος για την τεχνητή νοημοσύνη και προβλέπει πως θα επιταχύνει τον τομέα της καινοτομίας.

Ο δισεκατομμυριούχος θεωρεί ότι εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, όπως το chatbot ChatGPT της OpenAI, είναι μία από τις δύο τεχνολογίες που υπήρξαν πραγματικά επαναστατικές (το άλλο παράδειγμα ήταν η γραφική διεπαφή χρήστη, ή ψηφιακά εικονίδια και κουμπιά, στην πληροφορική).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τώρα ο Γκέιτς λέει ότι η «η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης ξεκίνησε» και ότι δεν θα βελτιώσει μόνο την παραγωγικότητα αλλά θα βοηθήσει και στην επίλυση κοινωνικών προβλημάτων, όπως η ανισότητα. Πιστεύει ότι η τεχνολογία μπορεί να απελευθερώσει πόρους και να βελτιώσει την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση σε χώρες που τις στερούνται, αν οι κυβερνήσεις και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις εισάγουν τις σωστές πολιτικές και κατευθύνουν τα κονδύλια εκεί που τα χρειάζονται περισσότερο.

«Σκέφτομαι πολύ για το πώς η Α.Ι. μπορεί να μειώσει κάποιες από τις χειρότερες περιπτώσεις ανισότητας στον κόσμο», έγραψε ο Γκέιτς σε ανάρτησή του την Τρίτη. «Για παράδειγμα, θα βοηθήσουν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να αξιοποιήσουν στο έπακρο τον χρόνο τους, αναλαμβάνοντας ορισμένες εργασίες για αυτούς -όπως η υποβολή ασφαλιστικών αιτήσεων, η διεκπεραίωση γραφειοκρατικών διαδικασιών και η σύνταξη σημειώσεων από μια επίσκεψη σε γιατρό».

Ο Γκέιτς επεσήμανε ότι πολλές αναπτυσσόμενες χώρες αγωνίζονται να προσελκύσουν αρκετούς γιατρούς, γεγονός που συχνά επιδεινώνει τις ανισότητες μεταξύ των πλούσιων και των μειονεκτούντων. Αν κάθε επαγγελματίας υγείας έχει πρόσβαση σε εργαλεία Α.Ι. για να συμβουλεύει καλύτερα τους ασθενείς, σχετικά με την καλύτερη πορεία δράσης, πολύ περισσότεροι άνθρωποι που έχουν ανάγκη μπορούν να εξυπηρετηθούν, λέει. Εν τω μεταξύ, παράλληλα, η Α.Ι. μπορεί να βοηθήσει στην εκπαίδευση των μαθητών και να τους βοηθήσει να πετύχουν υψηλότερες βαθμολογίες στις εξετάσεις.

Μπιλ Γκέιτς: «θα χρειαστούν χρόνια δοκιμών»

Για την καθιέρωση τέτοιων συστημάτων θα χρειαστούν χρόνια δοκιμών και επίμονες προσπάθειες από κυβερνήσεις, φιλανθρωπικά ιδρύματα και επιχειρήσεις, ώστε η Α.Ι. να αποτελέσει μέρος της λύσης, αντί να επιδεινώσει το πρόβλημα, δήλωσε ο Γκέιτς. Με αυτόν τον τρόπο, τα οφέλη θα ήταν προσβάσιμα σε όλους και όχι μόνο στους εύπορους που έχουν την οικονομική δυνατότητα να χρησιμοποιούν τέτοιες τεχνολογίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι κυβερνήσεις και η φιλανθρωπία θα πρέπει να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο για να διασφαλίσουν ότι θα μειώσουν την ανισότητα και δεν θα συμβάλουν σε αυτήν. Αυτή είναι η προτεραιότητα για το δικό μου έργο που σχετίζεται με την Α.Ι.», έγραψε ο Γκέιτς.

Η δυνατότητα της Α.Ι. να επιλύει προβλήματα που επηρεάζουν ολόκληρες χώρες και κοινότητες συνοδεύεται από τις δικές της απειλές και ο Γκέιτς αναγνωρίζει ότι η τεχνολογία είναι ακόμη περιορισμένη.

«Οι άνθρωποι θα πρέπει να δουν αποδείξεις ότι η τεχνητή νοημοσύνη για την υγεία είναι συνολικά ωφέλιμη, παρόλο που δεν θα είναι τέλεια και θα κάνει λάθη», έγραψε ο Γκέιτς. “Η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να δοκιμαστεί πολύ προσεκτικά και να ρυθμιστεί κατάλληλα, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την υιοθέτησή της από ό,τι σε άλλους τομείς».

Η Α.Ι. μπορεί μερικές φορές να παραπαίει ή να παραθέτει ανακριβείς ή πλασματικές πληροφορίες και να γίνει απειλή στα χέρια λάθος ανθρώπων που τις χρησιμοποιούν καταχρηστικά, είπε. Στη συνέχεια, βέβαια, υπάρχει η πιθανότητα η Α.Ι. να ξεσπάσει σε αμόκ και να γίνει απειλή για τους ανθρώπους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ολόκληρες βιομηχανίες θα αναπροσανατολιστούν γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη»

Παρά τους κινδύνους αυτούς, ο Γκέιτς εξακολουθεί να πιστεύει ότι η τεχνολογία Α.Ι. έχει μεγάλες δυνατότητες.

«Ολόκληρες βιομηχανίες θα αναπροσανατολιστούν γύρω από αυτήν. Οι επιχειρήσεις θα διακρίνονται από το πόσο καλά τη χρησιμοποιούν», έγραψε.

Ο δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος υποστηρίζει εδώ και καιρό την τεχνητή νοημοσύνη και υποστηρίζει ότι τα οφέλη της είναι πολύ περισσότερα από τους κινδύνους της. Πρώτον, δεν βλέπει την Α.Ι. ως απειλή για τις θέσεις εργασίας. Αν μη τι άλλο, θα μπορούσε να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι εργάζονται αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα, λέει.

Ως το πρόσωπο που βοήθησε να ξεκινήσει η επανάσταση των υπολογιστών πριν από μισό αιώνα, η οποία επίσης προκάλεσε παρόμοιες ανησυχίες για την εξόντωση των θέσεων εργασίας, δήλωσε ότι η ανάπτυξη της Α.Ι. είναι «εξίσου σημαντική με τον υπολογιστή, με το διαδίκτυο». Νωρίτερα φέτος, κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας του Reddit, «Ask Me Anything», χαρακτήρισε την Α.Ι. ως ένα εργαλείο που «δίνει μια γεύση του τι πρόκειται να συμβεί».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι φυσιολογικό οι άνθρωποι να εκφράζουν ανησυχίες για κάθε επαναστατική τεχνολογία, είπε ο Γκέιτς, αλλά πρόσθεσε ότι η Α.Ι. είναι μόνο ένα τέτοιο παράδειγμα και ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιτύχει πραγματική αλλαγή.


Πηγή