Την καταδίκη της πρώην προέδρου, Παρκ-Γκεούν-χίε, και του κληρονόμου της αυτοκρατορίας της Samsung, Λι Τζάε-γιονγκ, για ένα πολύκροτο σκάνδαλο διαφθοράς, ακύρωσε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της Νότιας Κορέας και διέταξε τα δύο πρόσωπα να δικαστούν εκ νέου, ακύρωσε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο της Νότιας Κορέας.
Η Παρκ ανήλθε στην εξουσία το 2013 και αποπέμφθηκε το 2017, στον απόηχο της υπόθεσης αυτής που της κόστισε την καταδίκη της σε κάθειρξη 25 ετών,την οποία εκτίει αφού κρίθηκε ένοχη κυρίως για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας. Καταδικάστηκε τον Απρίλιο του 2018, γιατί έλαβε ή ζήτησε περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια από νοτιοκορεατικές κοινοπραξίες, διένειμε απόρρητα έγγραφα, έβαλε στη «μαύρη λίστα» καλλιτέχνες που ασκούσαν κριτική στην πολιτική της ή ακόμη απέπεμψε υπευθύνους που ήταν αντίθετοι στις καταχρήσεις εξουσίας της.
Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο εκτίμησε σήμερα ότι μια χωριστή απόφαση θα έπρεπε να εκδοθεί ως προς το σκέλος της δαιδαλώδους υπόθεσης που αφορά τη διαφθορά. «Παραπέμπουμε την υπόθεση στα δικαστήρια της Σεούλ», δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Κιμ Μιεόνγκ-σου.
Νοτιοκορεατικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι η απόφαση αυτή μπορεί να μην είναι καλή είδηση για την πρώην πρόεδρο που τελικά μπορεί να καταδικαστεί σε μεγαλύτερη ποινή, αν κριθεί ένοχη σε δύο χωριστές δίκες.
Πρώτη γυναίκα που εξελέγη πρόεδρος στη Νότια Κορέα, η 67χρονη Παρκ είχε συλληφθεί τον Μάρτιο του 2017 καθώς τη βάρυνε μια ολόκληρη σειρά κατηγοριών, που έφεραν στο φως τις αθέμιτες σχέσεις μεταξύ της πολιτικής εξουσίας και των μεγάλων νοτιοκορεατικών οικογενειακών κοινοπραξιών, κυρίως της Samsung.
Σε μια από τις προεκτάσεις της υπόθεσης αυτής, ο αντιπρόεδρος της Samsung Electronics και γιος του προέδρου του ομίλου, Λι Τζάε-Γιονγκ, κληρονόμος της κοινοπραξίας, είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε φυλάκιση πέντε ετών, προτού η ποινή του μειωθεί σε φυλάκιση με αναστολή έπειτα από προσφυγή του.
Όμως, το Εφετείο ακύρωσε σήμερα αυτήν την απόφαση και διέταξε επίσης την επανάληψη της δίκης αυτού που είναι de facto πρόεδρος του πρώτου κατασκευαστή παγκοσμίως smartphones. Η απόφαση ήταν πλήγμα για τον όμιλο, που είναι μακράν ο μεγαλύτερος όλων των οικογενειακών κοινοπραξιών που κυριαρχούν στην 11η οικονομία παγκοσμίως.
Πρωτοδίκως, ο Λι είχε κριθεί ένοχος για διάφορα αδικήματα, κυρίως για διαφθορά, κατάχρηση κοινωνικών αγαθών ή ακόμη ψευδορκία ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας.
Η υπόθεση είχε να κάνει με πληρωμές που κατέβαλε η Samsung στην παλιά φίλη και έμπιστη της Παρκ, στην Τσόι Σουν-Σιλ, πληρωμές που η Εισαγγελία θεωρεί ότι είχαν στόχο την εξαγορά πολιτικής εύνοιας.
Πηγή