Παρασκευή , 27 Δεκέμβριος 2024

Να γιατί ο κέρσορας του ποντικιού είναι… λοξός

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί ο κέρσορας του ποντικιού γέρνει προς τα αριστερά;

Είναι γεγονός πως τον βλέπουμε τόσο συχνά στην καθημερινότητα που δεν έχουμε σκεφτεί ποτέ γιατί έχει κλίση 45 μοιρών.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1539094824448-0’); });

Κι όμως, τίποτα δεν είναι τυχαίο και υπάρχει καλός λόγος γι’ αυτό. Ή, τουλάχιστον, υπήρχε κάποτε, όταν ο κόσμος των PC ήταν πιξελιασμένος!

Ο κομπιουτεράς Bart Gijssens αποκαλύπτει λοιπόν τα πώς και τα γιατί του κεκλιμένου κέρσορα σε μια online συζήτηση, παραθέτοντας και την πηγή, την ίδια την ιστορία του ποντικιού κοντολογίς.

Το ποντίκι λοιπόν, και ο κέρσορας αναγκαστικά, ήταν μια πατέντα του Douglas Englebart από το 1968 και στην αρχική του μορφή το βελάκι έδειχνε προς τα πάνω, όπως θα περίμενε δηλαδή κανείς.

Η Xerox έφτιαξε το 1970 το ερευνητικό της κέντρο, το Xerox PARC (Palo Alto Research Center), για να εκμεταλλευτεί την τεχνολογία, μόνο που ο κέρσορας χανόταν μέσα στον γεμάτο πίξελ ηλεκτρονικό κόσμο της εποχής. Όταν η ανάλυση της οθόνης κυμαινόταν δηλαδή σε επίπεδα 606×808.

H Xerox έφτιαξε έναν δικό της ηλεκτρονικό υπολογιστή το 1973, Xerox PARC τον είπε κι αυτόν, όπου ο κέρσορας ήταν πια λοξός. Κι αυτό γιατί είχαν ήδη βρει πως η χαμηλή ανάλυση των οθονών της εποχής έκρυβε τον κατακόρυφο κέρσορα. Όταν αυτός είχε όμως γωνία 45 μοιρών, ήταν απείρως πιο ευδιάκριτος στο εκάστοτε περιβάλλον.

Ο Englebart έδωσε κλίση στον κέρσορα και από αυτόν τον δανείστηκαν τόσο ο Steve Jobs όσο και ο Bill Gates για τα δικά τους μηχανήματα και λειτουργικά…

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

localStorage.clear();


Πηγή