Σάββατο , 28 Δεκέμβριος 2024

Ξεκινούν μαζικές απολύσεις και στην Amazon- Τι δείχνουν αναρτήσεις εργαζομένων

Η Amazon φαίνεται να ακολουθεί το κύμα των απολύσεων που σαρώνει τον τεχνολογικό τομέα

Στα βήματα του Twitter και του Meta, o έτερος τεχνολογικός γίγαντας, η Amazon, όπως είχαν αποκαλύψει οι Νew York Τimes, ξεκινάει ένα γύρο μαζικών απολύσεων.

Όπως σημειώνει το BBC, αναρτήσεις στο LinkedIn από εργαζόμενους που λένε ότι έχουν επηρεαστεί από τις περικοπές θέσεων εργασίας φαίνεται να επιβεβαιώνουν την έναρξη των απολύσεων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχέδιο για 10.000 απολύσεις

Αυτή την εβδομάδα αναφέρθηκε ότι η εταιρεία σχεδιάζει να περικόψει 10.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή περίπου το 3% του προσωπικού της

Η εξέλιξη αυτή έρχεται καθώς χιλιάδες θέσεις εργασίας καταργούνται σε ολόκληρο τον κλάδο της τεχνολογίας, καθώς οι εταιρείες βλέπουν τις πωλήσεις να επιβραδύνονται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για οικονομική ύφεση.

Οι αναρτήσεις που είδε το BBC περιλαμβάνουν αυτές των υπαλλήλων της Amazon στην τομέα του υποστήριξης μέσω της εικονικής βοηθού Alexa, στο τμήμα πλατφόρμας παιχνιδιών Luna cloud και στο Lab126, την επιχείρηση πίσω από την εφαρμογή Kindle.

Μία εργαζόμενη, η οποία δήλωσε ότι εργαζόταν ως μηχανικός ανάπτυξης λογισμικού στις ΗΠΑ, δημοσίευσε ότι αναζητούσε νέα δουλειά: «Λόγω της φύσης της βίζας μου, έχω περιορισμένο χρόνο για να αναζητήσω νέες ευκαιρίες εργασίας».

Ένας άλλος εργαζόμενος της Amazon που δήλωσε ότι επηρεάστηκε από τις απολύσεις δήλωσε: «Φυσικά είμαι λυπημένος, αλλά και αισιόδοξος για το μέλλον, επειδή ξέρω ότι αυτό σημαίνει καλή αλλαγή για μένα και άλλους στην ομάδα μου».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εταιρεία είχε ήδη παγώσει τις προσλήψεις και σταμάτησε ορισμένες από τις επεκτάσεις των αποθηκών της, προειδοποιώντας ότι είχε προβεί σε υπερβολικές προσλήψεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Είχε επίσης λάβει μέτρα για να κλείσει ορισμένα τμήματα της επιχείρησής της, ακυρώνοντας έργα όπως το πρότζεκτ για ένα ρομπότ προσωπικής παράδοσης.

Τον περασμένο μήνα ο ιδρυτής και πρόεδρος της Amazon, Τζεφ Μπέζος, προειδοποίησε ότι η αμερικανική οικονομία στέλνει μήνυμα να «κλείσουν οι καταπακτές», εννοώντας να θωρακιστούν οι επιχειρήσεις μπροστά σε νέες οικονομικές προκλήσεις.

Meta, Twitter και Microsoft

Η τιμή της μετοχής της Amazon έχει υποχωρήσει περισσότερο από 40% φέτος, καθώς παλεύει με την υποχώρηση των διαδικτυακών πωλήσεων.

Άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν ήδη ανακοινώσει σημαντικές απολύσεις καθώς μειώνουν το κόστος.

Την περασμένη εβδομάδα η Meta, στην οποία ανήκουν το Facebook, το Instagram και το WhatsApp, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το 13% του εργατικού δυναμικού της. Οι πρώτες μαζικές απολύσεις στην ιστορία της εταιρείας θα έχουν ως αποτέλεσμα 11.000 εργαζόμενοι να χάσουν τη δουλειά τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λίγο αφότου ο Ελον Μασκ ανέλαβε το Twitter επιβεβαιώθηκε ότι θα περικόψει το προσωπικό της πλατφόρμας κατά περίπου 50%.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο τεχνολογικός γίγαντας Microsoft, η πλατφόρμα επεξεργασίας πληρωμών Stripe και η εταιρεία επιχειρηματικού λογισμικού Salesforce που βασίζεται στο cloud έχουν επίσης ανακοινώσει απολύσεις.

«Η Amazon είναι πολύ, πολύ φουσκωμένη»

Ένας γνώστης της τεχνολογικής βιομηχανίας με έδρα το Σιάτλ, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στο BBC ότι η αγορά εργασίας έχει αλλάξει σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες.

«Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν εξαιρετικά για τις ευκαιρίες απασχόλησης λόγω της απομακρυσμένης εργασίας που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να απομονώνεις την αναζήτηση εργασίας στην τοπική σου περιοχή. Έτσι, έχει παρατηρηθεί ότι ο αγώνας για ταλέντα είναι πολύ ανταγωνιστικός και οι μισθοί έχουν ανέβει πολύ ψηλά».

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι μια συρρίκνωση των προϋπολογισμών και της στελέχωσης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είπε ότι ορισμένες εταιρείες στον τομέα της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της Amazon, είναι πιθανό να πληγούν ιδιαίτερα σκληρά.

«Η Amazon είναι πολύ, πολύ φουσκωμένη. Έτσι, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί, αλλά δεν προσφέρουν μεγάλη αξία, οπότε είναι οι πρώτοι στη λίστα των περικοπών».


Πηγή