Κυριακή , 29 Δεκέμβριος 2024

Οι παγίδες του free Wi-Fi και οι βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθεί όποιος συνδέεται

Το τζάμπα Wi-Fi αρέσει σε όλους, σε κανέναν όμως οι αναρίθμητοι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στα δημόσια δίκτυα. Πόσο μάλλον αν χάσεις μαγικά όλες τις τραπεζικές σου οικονομίες!

Γι’ αυτό και η σύνδεση σε ένα free Wi-Fi θέλει πάντα τη δέουσα προσοχή, για να μην τρέχεις μετά να μαζέψεις τα αμάζευτα.

Να λοιπόν τι πρέπει να ξέρεις και να θυμάσαι να κάνεις κάθε φορά…

Μην μπαίνεις ποτέ σε υπηρεσίες web banking και μην εισάγεις κωδικούς καρτών

Ο μόνος πραγματικά ασφαλής τρόπος να προστατευτείς από υφαρπαγή δεδομένων είναι να χρησιμοποιείς τα δεδομένα του κινητού σου για κάθε online αγορά ή τραπεζική συναλλαγή. Λίγα πληρωμένα megabytes είναι μια λογική τιμή για την ασφάλεια των συναλλαγών σου. Ποτέ δεν κάνεις τέτοιες κινήσεις από δημόσιο δωρεάν δίκτυο. Ποτέ όμως!

Κλείσε το Wi-Fi όταν δεν είσαι στο ίντερνετ

AP_17011804383636

Απενεργοποιώντας τη λειτουργία Wi-Fi, λύνεις με μια κίνηση τρία θεματάκια: την κατασπατάληση της μπαταρίας σου, την αυτόματη σύνδεση σε ένα ύποπτο δίκτυο και όλα αυτά τα ενοχλητικά διαφημιστικά emails που σκάνε από κει που δεν το περιμένεις. Αν μάλιστα εγκαταστήσεις στον browser σου και καμιά εφαρμογή ασφαλούς περιήγησης, από αυτές που δεν επιτρέπουν στη συσκευή να ανιχνεύει τις κινήσεις σου, ακόμα καλύτερα…

Συνδέσου μέσω VPN

AP_95932992660

Το VPN (Virtual Private Network) σου επιτρέπει να παραμένεις ανώνυμος όσο είσαι online. Οι ιστοσελίδες που επισκέπτεσαι βλέπουν έτσι ένα εικονικό IP και όχι το πραγματικό δικό σου. Αυτό που κάνει ουσιαστικά είναι να μετατρέπει ένα δημόσιο δίκτυο σε ιδιωτικό, σαν να είσαι συνδεδεμένος δηλαδή στο οικιακό σου δίκτυο. Οι περισσότερες αξιόπιστες υπηρεσίες VPN είναι ωστόσο αγοραστές και επιβραδύνουν τη σύνδεση στο ίντερνετ. Οι τιμές πάντως δεν είναι συνήθως υψηλές και οι περισσότεροι πάροχοι VPN έχουν και μια σειρά από δωρεάν υπηρεσίες…

Μην επιτρέπεις στη συσκευή σου να θυμάται το δίκτυο

AP_95070174976

Οι περισσότερες συσκευές απομνημονεύουν και συνδέονται αυτόματα σε hotspots που έχουν χρησιμοποιηθεί έστω και μια φορά στο παρελθόν. Οι απατεώνες καραδοκούν και μπορούν να φτιάξουν το δικό τους access point, στο οποίο θα συνδεθεί το κινητό σου αυτόματα και θα αποκτήσουν έτσι πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες σου. Και με λίγη τύχη, ακόμα και στο web banking σου…

Πρόσεξε καλά το όνομα του δικτύου

AP_933695682268

Οι χάκερς συνηθίζουν να δημιουργούν ύποπτα δίκτυα με ονόματα παρόμοια με αυτά που υπάρχουν στην περιοχή. Η μόνη διαφορά είναι πως ένα αληθινό hotspot απαιτεί είτε πληρωμή είτε εξουσιοδότηση/κωδικό ασφαλείας για να σου δώσει πρόσβαση. Το πλαστό δίκτυο σε βάζει στο ίντερνετ με μια κίνηση. Πριν συνδεθείς λοιπόν σε ένα δωρεάν hotspot, ρώτα τους υπεύθυνους της επιχείρησης για το όνομα και το password του δικτύου τους…

Εγκατέστησε επιτέλους ένα αξιόπιστο antivirus

AP_285239866427

Όχι μόνο κατέβασε υποχρεωτικά, αλλά ενημέρωνε τακτικά το antivirus της αρεσκείας σου, καθώς οι χάκερς βρίσκουν καθημερινά νέους τρόπους να υποκλέπτουν στοιχεία. Μόνο ένα ενημερωμένο antivirus θα σε προειδοποιεί για πιθανούς κινδύνους ασφαλείας ή κακόβουλα δίκτυα…

Συνδέσου σε δίκτυα με πρόσβαση δύο σημείων

AP_880820131641

Είπαμε, ένα Wi-Fi που δεν απαιτεί τίποτα από σένα για να σου δώσει πρόσβαση είναι πιθανότατα κακόβουλο. Για να παραμείνεις στην εντελώς ασφαλή πλευρά του ίντερνετ, μπες σε δίκτυα που απαιτούν κωδικό πρόσβασης, password που σου δίνουν επιτόπου οι διαχειριστές. Αν μάλιστα βρεις αυτά τα hotspots που στέλνουν τον κωδικό πρόσβασης με γραπτό μήνυμα στο κινητό σου, τότε είσαι στον σωστό δρόμο…

Κράτα τα passwords σου… κρυφά

AP_050913032822

Παρά το γεγονός ότι αυτό είναι αυταπόδεικτο, πολλοί είναι αυτοί που αποθηκεύουν κάπου στο κινητό τους τους κωδικούς ασφαλείας! Βούτυρο στο ψωμί του ηλεκτρονικού απατεώνα δηλαδή που θέλει πρόσβαση στο smartphone σου. Αν είσαι εντελώς ξεχασιάρης και θες ο κόσμος ανάποδα να γυρίσει τα passwords αποθηκευμένα στη συσκευή σου, χρησιμοποίησε τουλάχιστον μια εφαρμογή διαχείρισης κωδικών ασφαλείας (ως passwords managers θα τις βρεις), που κωδικοποιούν τα νούμερα…

Τσέκαρε υποχρεωτικά το url της ιστοσελίδας

AP_157381867348

Υπάρχουν πλαστά δίκτυα που σου επιτρέπουν να μπεις σε δημοφιλείς ιστοσελίδες, εκτός από αυτά φυσικά που συλλέγουν τα προσωπικά σου δεδομένα και δεν νοιάζονται ούτε για τα προσχήματα. Για να είσαι σίγουρος, ψάξε για περίεργους χαρακτήρες στις διευθύνσεις ιστοτόπων που ξέρεις, καθώς οποιαδήποτε διαφοροποίηση μυρίζει απάτη. Το google.gr και το Google.gr δεν είναι κατά κανέναν τρόπο το ίδιο πράγμα! Ένα καλό πρόγραμμα περιήγησης θα διακρίνει συνήθως τις λεπτές αυτές διαφοροποιήσεις, χρειάζεται πάντως και τη δική σου συνδρομή…

Χρησιμοποίησε μια ασφαλή σύνδεση

AP_345933431454

Η ασφαλής σύνδεση διακρίνεται πανεύκολα, καθώς το url της ξεκινά με https:// αντί για το γνωστό μας http:// (έχει αυτό το «s» δηλαδή στο τέλος). Πολλές ιστοσελίδες, όπως η Google, χρησιμοποιούν πάντα την επιλογή της ασφαλούς σύνδεσης όταν είναι να μεταφέρουν δεδομένα. Αν θες να είναι όλες οι ιστοσελίδες εξίσου ασφαλείς, εγκατέστησε την επέκταση HTTPS Everywhere, που είναι συμβατή με όλους τους δημοφιλείς browsers, και ξένοιασες…

localStorage.clear();


Πηγή