Παρασκευή , 17 Ιανουάριος 2025

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μας δώσει υπερδυνάμεις

Η εφαρμογή της τεχνολογίας σε wearables όπως γυαλιά θα μας δώσουν ικανότητες βγαλμένες από ταινία επιστημονικής φαντασίας, σύμφωνα με ειδικό.

Ο David Liddell είναι στέλεχος της Teague, μιας συμβουλευτικής εταιρείας που ειδικεύεται στην ανάλυση των τάσεων που έρχονται, είναι δηλαδή ένας επιστημονικός μελλοντολόγος και όσα έχει να πει για την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης είναι σίγουρα ενδιαφέροντα. Μιλώντας στην Daily Mail εξήγησε το πώς η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης σε πραγματικό χρόνο χωρίς τη χρήση υπολογιστή ή κινητού θα μας κάνει κάτι μεταξύ Superman και James Bond.

Μπορείς να απατήσεις τη σχέση σου με το ChatGPT;

Στον πυρήνα αυτού του νέου υπερανθρώπου θα βρίσκονται τα γυαλιά, τα οποία μόλις που έχουμε αρχίσει να τα μαθαίνουμε στη μορφή των smart glasses. Όμως η προσθήκη κάμερας στα γυαλιά μας είναι μόνο το πρώτο βήμα σε αυτό το τεχνολογικό άλμα. Οι κάμερα αυτή θα αναλύει όχι μόνο ό,τι βλέπουμε, αλλά και ό,τι δεν βλέπει το ανθρώπινο μάτι και θα αναλύει σε πραγματικό χρόνο τα πάντα. Για παράδειγμα αναλύοντας τις κινήσεις και τη φωνή του ατόμου που έχουμε απέναντί μας θα καταλαβαίνουμε άμεσα αν μας λέει ψέματα. 

  

https://www.youtube.com/watch?v=KwVFDMNanRw

 

Το «διάβασμα» των ανθρώπων θα αλλάξει εντελώς και όλα όσα ξέραμε για τη γλώσσα του σώματος θα βασιστούν σε νέα, αμιγώς επιστημονικά δεδομένα με βάση τη συμπεριφορική ψυχολογία. Η τεχνητή νοημοσύνη θα μας επιτρέψει να βλέπουμε πίσω από το άτομο με το οποίο μιλάμε, ή ακόμα κι αν τον βλέπουμε από μία οθόνη, όπως πχ ένας πολιτικός που κάνει εξαγγελίες και δεν ξέρουμε αν λέει αλήθεια ή ψέματα. Θα μας αλλάξει εντελώς τον τρόπο που δουλεύουμε, ειδικά όταν είμαστε σε μία φάση διαπραγμάτευσης θα ξέρουμε στη στιγμή πόσο μας παίρνει, αλλά ταυτόχρονα θα μας διαβάζει και ο άλλος από απέναντι, αν έχει κι αυτός τέτοια γυαλιά. 

Γιατί το ChatGPT εμφανίζεται καθησυχαστικό στο ενδεχόμενο μιας επανάστασης των μηχανών;

Φυσικά το φλερτ δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο από αυτόν τον ορό της αλήθειας. Το μεγάλο ερώτημα για τον αν μας θέλει η όχι θα βρίσκει την απάντησή του πολύ πριν τη λήξη του πρώτου ραντεβού και κάπως έτσι οι υπερδυνάμεις αυτές μάλλον θα μας κάνουν γενικά πιο ειλικρινείς, θέλοντας και μη.

 

 

Εδώ ανακύπτει και το ηθικό κομμάτι της τεχνολογικής προόδου με τη βιοηθική να καλείται να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας έχουν τεθεί. Μάλιστα ακόμα και στις ταινίες, οι απαντήσεις που έχουν δοθεί δεν είναι και πάρα πολύ πειστικές και κάθετες. Αυτός ο τεχνολογικός ορός της αλήθειας δεν είναι εντελώς σίγουρο ότι θα χρησιμοποιηθεί με καλό τρόπο και είναι πολύ πιθανό να ανακύψουν ζητήματα παραβίασης της ιδιωτικότητας που δεν τα είχαμε φανταστεί. Οι ενδιαφέροντες καιροί που λέγαμε.  


Πηγή