Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025

Πώς η τρέλα των κρυπτονομισμάτων υπονομεύει ανοιχτά τις διαστημικές μας εξερευνήσεις

Οι επιστήμονες που κρυφακούν στο Διάστημα για αποδείξεις εξωγήινης δραστηριότητας παλεύουν πια να βρουν το hardware που χρειάζονται, κι αυτό γιατί η τρέλα με το «κόψιμο» κρυπτονομισμάτων έχει εξαφανίσει τα πάντα από την αγορά!

Αυτό εξομολογήθηκε ένας αστρονόμος του περιβόητου Ινστιτούτου Αναζήτησης Εξωγήινης Νοημοσύνης SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) στο BBC, το οποίο θέλει να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε δύο νέα παρατηρητήρια (ΗΠΑ και Αυστραλία), μόνο που του λείπουν βασικά εξαρτήματα που δεν μπορεί να βρει πουθενά.

«Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τις τελευταίες GPUs [graphics processing units] … και δεν μπορούμε να τις βρούμε», λέει απελπισμένος ο καθηγητής Dan Werthimer. Γιατί απλά-απλά η ζήτηση για τελευταίας τεχνολογίας κάρτες γραφικών έχει σκαρφαλώσει στα άστρα, χάρη στα κρυπτονομίσματα που όλοι θέλουν να βάλουν ξαφνικά στο χέρι.

«Αυτό περιορίζει την αναζήτηση για εξωγήινη νοημοσύνη, την προσπάθειά μας να απαντήσουμε στην ερώτηση ‘‘είμαστε μόνοι; Υπάρχει κάποιος εκεί έξω;’’», συνεχίζει ο δρ Werthimer, «αυτό είναι ένα νέο πρόβλημα και συμβαίνει μόνο στις παραγγελίες που προσπαθούμε να κάνουμε στους τελευταίους δύο μήνες».

Η κοπή κρυπτονομισμάτων σαν το Bitcoin ή το Ethereum βασίζεται στη σύνδεση των υπολογιστών σε ένα παγκόσμιο δίκτυο, ώστε να επικυρώνονται οι συναλλαγές των ανθρώπων που κάνουν χρήση στο ηλεκτρονικό αυτό χρήμα. Ως ανταμοιβή για τη μικρή αυτή εξυπηρέτηση, οι χρήστες λαμβάνουν μια μικρή αμοιβή σε κρυπτονομίσματα, που είναι το πρόσφατο άγιο δισκοπότηρο της οικουμένης.

Και οι high-performance κάρτες γραφικών δεν χρησιμοποιούνται μόνο από gamers και αστρονόμους, αλλά και από όσους κόβουν Bitcoins, μιας και η διαδικασία απαιτεί τεράστιες ποσότητες επεξεργαστικής ισχύος. Όπως και το να ψάχνεις για εξωγήινους φυσικά, καθώς ποτέ δεν ξέρεις πού θα χτυπήσουν και οι επιστήμονες είναι υποχρεωμένοι να κοιτούν σε πολλά μέρη ταυτοχρόνως.

«Στο SETI θέλουμε να ψάχνουμε σε όσα περισσότερα κανάλια συχνοτήτων μπορούμε, καθώς δεν ξέρουμε σε ποιες συχνότητες μπορεί να εκπέμπει η εξωγήινη ζωή, κάτι που μας αναγκάζει να κοιτάμε πολλούς και διαφορετικούς τύπους σήματος», εξηγεί ο καθηγητής, επισημαίνοντας πως τα τηλεσκόπια του SETI χρειάζονται ακόμα και 100 κάρτες γραφικών για να δουλέψουν ικανοποιητικά.

shgoifsdh1

Αυτό ομολογεί όμως και δεύτερος αστρονόμος, ο καθηγητής Aaron Parsons του HERA (Hydrogen Epoch of Reionisation Array), ο οποίος είπε στο BBC ότι έλαβε μόλις μια γενναία επιχορήγηση για να μάθει πώς σχηματίστηκαν οι γαλαξίες και τα αστέρια, μόνο που δεν μπορεί να το κάνει γιατί κι αυτός δεν μπορεί να βρει πουθενά τις απαραίτητες GPUs ώστε να συνδέσει τα πολλαπλά τηλεσκόπια του προγράμματος HERA!

Όπως είπε, μόνο στη μαύρη αγορά μπορεί να βρει ό,τι χρειάζεται, μόνο που το τελικό κόστος υπερβαίνει κατά 32.000 δολάρια τις τιμές της αγοράς. Μιας αγοράς που δεν μπορεί ωστόσο να εξυπηρετήσει τη ζήτηση. Ο κολοσσός στις κάρτες γραφικών NVIDIA περιόρισε πρόσφατα, για παράδειγμα, τις online πωλήσεις των καρτών της γιατί δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση.

Απίστευτο, πλην αληθινό…

localStorage.clear();


Πηγή