Μέχρι τώρα πρέπει να έχει γίνει σαφές πόσο αναγκαίο είναι το back up στις συσκευές που χρησιμοποιούμε πολύ, όπως τα smartphones και τα laptops.
Είναι αυταπόδεικτο, καθώς όταν τα χάσουμε όλα σκεφτόμαστε τι καλά θα ήταν να έχουμε κρατήσει αντίγραφα ασφαλείας των φωτογραφιών, των βίντεο και των άλλων αρχείων μας.
Ακόμα και ο σχολαστικός όμως εδώ ξεχνά συνήθως τις άλλες συσκευές που χρησιμοποιεί στη ζωή του. Ποια gadgets χρειάζονται όμως περιοδικό back up;
Οι παιχνιδομηχανές, κατά πρώτο! Γιατί μπορεί ένα καλό κομμάτι που κάνουμε στο PlayStation να σώζεται στο cloud, αυτό δεν σημαίνει όμως πως σώζονται όλα. Και κάποια γίνονται εύκολα back up, όπως τα τρόπαιά μας. Συγχρονίζεις τα trophies στον PSN λογαριασμό σου και ξένοιασες.
Πώς; Πηγαίνεις στην οθόνη των Trophies, πατάς το κουμπί Options στο controller και επιλέγεις «Sync Trophies with PSN». Για όλα τα άλλα, πρέπει να συνδέσεις έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο (σε φορμάρισμα FAT32 ή exFAT), ώστε να πάρεις αντίγραφα ασφαλείας του δίσκου της κονσόλας.
Από τα Settings, επιλέγεις System, Back Up and Restore, μετά Back Up PS4 και ακολουθείς απλώς τα επόμενα βήματα.
Σε κονσόλες Xbox One, όλα συγχρονίζονται αυτόματα στον Xbox Live λογαριασμό σου, είτε είναι δωρεάν είτε premium λογαριασμός. Εδώ δεν χρειάζεσαι δηλαδή φυσικό back up, καθώς αποθηκεύονται στο cloud, μπορείς όμως αν θες να σώσεις τις ρυθμίσεις σου και τα Xbox παιχνίδια σε εξωτερικό σκληρό. Για τα παιχνίδια, από τα Settings επιλέγεις System, Storage, επιλέγεις τον εσωτερικό δίσκο και πατάς Transfer.
Τι άλλο ξεχνάμε; Κάρτες μνήμης και USB sticks. Τα περιφέρουμε όλη την ώρα, κρύβουν κάποιες φορές σημαντικά αρχεία και back up δεν κάνουμε ποτέ. Τι γίνονται οι φωτογραφίες που περιέχει η memory card της φωτογραφικής μας, ας πούμε, αν χαλάσει; Κρατάς αντίγραφα ασφαλείας;
Ο τρόπος εδώ είναι να μεταφέρουμε τα αρχεία από τα φορητά μέσα αποθήκευσης στον υπολογιστή μας και να ακολουθήσουμε μετά κανονικά τους τρόπους με τους οποίους κάνουμε back up στο PC μας.
Σήμερα υπηρεσίες cloud storage όπως το Backup and Sync της Google ή το Dropbox αναγνωρίζουν αυτόματα μια memory card ή ένα USB stick που έχει εισαχθεί στα Windows ή το macOS, προσφέροντας αμέσως την επιλογή να κάνουν back up στα αρχεία που περιέχει η συσκευή.
Αυτός είναι ο πλέον απλός και γρήγορος τρόπος. Αλλιώς το κάνεις χειροκίνητα σε έναν εξωτερικό σκληρό ή όπου αλλού.
Μπορείς επίσης να συνδέσεις κάρτες μνήμης και USB sticks σε κινητά και ταμπλέτες και να μεταφέρεις έτσι τα αρχεία, φτάνει να έχεις τους κατάλληλους αντάπτορες. Το iOS 13 και το iPadOS 13 υποστηρίζουν πλέον φορητά μέσα αποθήκευσης, όπως κάνουν και οι περισσότερες συσκευές Android των τελευταίων ετών που τρέχουν πρόσφατες εκδόσεις του λειτουργικού.
Όταν μεταφέρεις τα αρχεία, εφαρμογές όπως το Dropbox, το iCloud, ακόμα και το Google Photos, μπορούν να φροντίσουν για το πραγματικό back up…
Πηγή