Η τεχνολογία δεν είναι ακόμη έτοιμη, αλλά τα πρώτα αποτελέσματα είναι θετικά.
Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων ανέπτυξε μια νέα τεχνολογία που μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό ή ακόμα και στη θεραπεία του καρκίνου και μάλιστα σε δυσπρόσιτα μέρη, όπως το παχύ έντερο.
Η ομάδα δημοσίευσε την μελέτη στο Science για την τεχνική που ονομάζεται CATCH και αφορά την μεταφορά γονιδίων που διακρίνεται από το CRISPR (τεχνολογία αναμόρφωσης και αντικατάστασης γονιδίων στο DNA μας). Για τα εργαστηριακά τους πειράματα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα είδος βακτηρίου που ονομάζεται Acinetobacter baylyi και που έχει την ικανότητα να προσλαμβάνει φυσικά επιπλέον DNA από το περιβάλλον του και στη συνέχεια να το ενσωματώνει στο δικό του γονιδίωμα, επιτρέποντάς του να παράγει νέα πρωτεΐνη για ανάπτυξη.
Αυτό που έκαναν οι επιστήμονες ήταν να σχεδιάσουν τα βακτήρια έτσι ώστε να περιέχουν μεγάλες αλληλουχίες DNA που αντικατοπτρίζουν το DNA που βρίσκεται στα ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα. Αυτές οι αλληλουχίες χρησιμεύουν ως ένα είδος μισού «φερμουάρ» που κλειδώνει στο DNA του καρκίνου που έχει εντοπιστεί.
Για τις δοκιμές τους, οι επιστήμονες επικεντρώνονται στο μεταλλαγμένο γονίδιο KRAS που βρίσκεται συνήθως σε όγκους του παχέος εντέρου. Εάν ένα βακτήριο A. baylyi βρει ένα μεταλλαγμένο DNA και το ενσωματώσει στο γονιδίωμά του, ενεργοποιείται επίσης ένα συνδεδεμένο αντιβιοτικό γονίδιο ανθεκτικότητας. Αυτό χρησιμοποίησε η ομάδα για να επιβεβαιώσει την παρουσία καρκινικών κυττάρων: Εξάλλου, μόνο βακτήρια με ενεργή αντίσταση στα αντιβιοτικά θα μπορούσαν να αναπτυχθούν σε πλάκες καλλιέργειας γεμάτες με αντιβιοτικά.
Ενώ οι επιστήμονες κατάφεραν να ανιχνεύσουν με επιτυχία το DNA του όγκου σε ποντίκια στα οποία έγινε ένεση με κύτταρα καρκίνου του παχέος εντέρου στο εργαστήριο, η τεχνολογία δεν είναι ακόμα έτοιμη να χρησιμοποιηθεί για πραγματική διάγνωση. Ευελπιστούμε σε λίγα χρόνια από τώρα να είναι αξιοποιήσιμη.
Πηγή