Η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία πρότειναν μια «σταδιακή προσέγγιση» στις συνομιλίες για την παγκόσμια φορολόγηση των κολοσσών του Διαδικτύου σε κοινή τους επιστολή στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα, η οποία υποστηρίζουν ότι θα ανοίξει τον δρόμο για μια συμφωνία φέτος.
Οι τέσσερις χώρες έστειλαν την επιστολή, την οποία είδε το Reuters, στον υπουργό Στίβεν Μνούτσιν αφού ο ίδιος ζήτησε παύση των διαπραγματεύσεων για την επικαιροποίηση των διασυνοριακών φορολογικών κανόνων, οι οποίες διεξάγονταν στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Απουσία μιας παγκόσμιας συμφωνίας, η Ουάσινγκτον απείλησε με εμπορικά αντίποινα σε βάρος ευρωπαϊκών χωρών που θεσπίζουν ‘ψηφιακούς’ φόρους ως έναν τρόπο για να αντλήσουν έσοδα από τις εγχώριες δραστηριότητες μεγάλων τεχνολογικών εταιριών, όπως η Google της Alphabet και η Facebook.
«Πιστεύουμε ότι μια σταδιακή προσέγγιση, αρχικά επικεντρωμένη στις αυτοματοποιημένες ψηφιακές υπηρεσίες, καθιστά …. μια πολιτική συμφωνία εφικτή εντός του έτους», ανέφεραν οι Ευρωπαίοι εταίροι του Μνούτσιν.
«Παράλληλα, θα ανοίξει τον δρόμο προκειμένου να συζητηθούν πιθανές μεταβατικές λύσεις με τις ΗΠΑ, ειδικότερα αναφορικά με τους υφιστάμενους ή τους επικείμενους εθνικούς φόρους ψηφιακών υπηρεσιών», ανέφεραν οι τέσσερις χώρες στην επιστολή τους.
Τροφοδοτώντας φόβους στον ΟΟΣΑ για έναν νέο εμπορικό πόλεμο, η Ουάσινγκτον έχει απειλήσει να επιβάλει εμπορικούς δασμούς στη γαλλική σαμπάνια, τις τσάντες και άλλα προϊόντα αφού το Παρίσι θέσπισε πέρυσι τον δικό του φόρο στους κολοσσούς του Διαδικτύου.
Πηγή