H σαγήνη του online shopping μοιάζει σε πολλά πράγματα ακαταμάχητη, καθώς αγοράζεις τα πάντα με μερικά κλικ χωρίς να πρέπει να σηκωθείς από τον καναπέ.
Και κάποιες μάλιστα φορές και σε αχτύπητες τιμές που μοιάζουν… κλοπή!
Μόνο που οι αγορές στον ψηφιακό κόσμο εγκυμονούν ασύμμετρους κινδύνους που δεν θα διέτρεχες στο κατάστημα. Ρούχα που δεν στρώνουν καλά, ύποπτο εμπόρευμα, προβλήματα με τις παραδόσεις, ακόμα και ρίσκα με την ασφάλεια των συναλλαγών και τη χρήση της πιστωτικής.
Και από όλες τις αγορές στις οποίες διακυβεύονται πολλά όταν γίνονται ηλεκτρονικά ξεχωρίζει μία: η αγορά ειδών τέχνης. Δεν είναι μόνο όλα αυτά τα πλαστά που πωλούνται ως αυθεντικά ή πρωτότυπα, είναι και το γεγονός ότι ο χώρος του εμπορίου τέχνης μαστίζεται από κλεμμένα αντικείμενα.
Αν ψάχνετε πραγματικά έργα τέχνης ως μικροσυλλέκτης ή λάτρης των καλών τεχνών, οφείλετε να το κάνετε μέσω του παραδοσιακού δικτύου των γκαλερί και των οίκων δημοπρασιών. Όταν αγοράζετε έργα τέχνης online από πηγές που δεν γνωρίζετε την αξιοπιστία τους, διατρέχετε τον κίνδυνο των πλαστογραφημάτων ή ακόμα και της κλεπταποδοχής.
Αυτό μας λένε οι συμβουλευτικοί οργανισμοί όπως το Art Recovery International και The Art Loss Register, τους οποίους πρέπει να συμβουλευόμαστε κάθε φορά που βλέπουμε έναν πίνακα-ευκαιρία στο ίντερνετ και θέλουμε να κάνουμε κλικ…
Πηγή