Ποιος είπε ότι η ατυχία δεν είναι μέσα στο παιχνίδι ακόμη και στα πλέον εξελιγμένα ερευνητικά εργαστήρια του πλανήτη; Το οδυνηρό αυτό συναίσθημα αναγκάστηκαν να υπομείνουν ερευνητές στο Χάρβαρντ καθώς με τις ενέργειές τους, εξαφανίστηκε το μοναδικό δείγμα στη Γη ενός μετάλλου που θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση στη ζωή όπως την γνωρίζουμε!
Ο λόγος για το μοναδικό δείγμα μεταλλικού υδρογόνου που πρόσφατα είχε ανακαλυφθεί και είχε προκαλέσει διεθνή θόρυβο, καθώς μια θεωρία υποστηρίζει ότι πρόκειται για υπεραγωγό ηλεκτρισμού και με τη βοήθειά του θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε όσα έχουν να κάνουν με τον ηλεκτρισμό, να δημιουργήσουμε ταχύτερους υπολογιστές, να εξοικονομήσουμε τεράστια ποσά ενέργειας που χάνονται κατά τη μεταφορά της και τέλος να εξελίξουμε μια νέα γενιά υπερ-αποδοτικών ηλεκτρικών οχημάτων.
Ωστόσο, όπως αποκάλυψε ο Independent, το σπάνιο και μοναδικό δείγμα του υλικού αυτού, που είχε δημιουργηθεί για πρώτη φορά στη Γη προ εβδομάδων, ξαφνικά… εξαφανίστηκε!
Ο επικεφαλής ερευνητής, Ισαάκ Σιλβέρα, καθηγητής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, δήλωσε ότι το μικροσκοπικό δείγμα χάθηκε λόγω ενός καταστροφικού σφάλματος.
Ορισμένοι επιστήμονες βέβαια που είχαν εμφανιστεί εξ αρχής σκεπτικιστές, αν όχι καχύποπτοι για την ανακάλυψη, σχολίασαν ότι μάλλον το μεταλλικό υδρογόνο ποτέ δεν είχε δημιουργηθεί, παρά τους θριαμβευτικούς ισχυρισμούς των δημιουργών του.
Το μεταλλικό υδρογόνο είναι ένα υλικό που μπορεί να έχει επαναστατικές εφαρμογές σε πολλούς τομείς της τεχνολογίας και της ενέργειας. Το μοναδικό δείγμα του διατηρείτο ανάμεσα σε δύο εξίσου μικροσκοπικά διαμάντια, σε συνθήκες πίεσης μεγαλύτερης από αυτή που υπάρχει στο κέντρο της Γης και σε θερμοκρασία κοντά στο απόλυτο μηδέν.
Όμως, σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, όταν οι ερευνητές επεχείρησαν να μετρήσουν ξανά την πίεση χρησιμοποιώντας ένα λέιζερ, κάτι πήγε στραβά και το ένα διαμάντι έγινε σκόνη. Μαζί με το διαμάντι, εξαφανίσθηκε και το μεταλλικό υδρογόνο. Το γιατί συνέβη αυτό, είναι υπό διερεύνηση. Είναι πιθανό ότι, επειδή είναι πολύ ασταθές, μετατράπηκε σε αέριο.
Πάντως, ο Σιλβέρα, που πασχίζει εδώ και δεκαετίες να δημιουργήσει το μεταλλικό υδρογόνο, θα ξεκινήσει ξανά την προσπάθεια και δήλωσε αισιόδοξος ότι σε λίγες εβδομάδες θα έχει ένα νέο δείγμα.
Όπως είπε, «ούτως ή άλλως, υπήρχαν μερικοί “άπιστοι Θωμάδες”, οπότε είχαμε αποφασίσει να το παράγουμε πάλι. Δεν θα είχαμε κάνει τη σχετική επιστημονική δημοσίευση (σ.σ. στο “Science”), αν δεν ήμασταν πεπεισμένοι ότι πρόκειται για μεταλλικό υδρογόνο».
Πηγή