Δευτέρα , 20 Ιανουάριος 2025
Το Zoom παραδέχτηκε ότι έκλεισε λογαριασμούς ακτιβιστών μετά από αίτημα της κινεζικής κυβέρνησης

Το Zoom παραδέχτηκε ότι έκλεισε λογαριασμούς ακτιβιστών μετά από αίτημα της κινεζικής κυβέρνησης

Στην ανακοίνωση πως συναίνεσε με το αίτημα της κινεζικής κυβέρνησης να κλείσει τους λογαριασμούς ακτιβιστών από τις ΗΠΑ και από το Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τη δημοφιλή εφαρμογή για να τιμήσουν την επέτειο της αιματηρής καταστολής στην πλατεία Τιενανμέν, προχώρησε η πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης Zoom.

Η εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια, η οποία έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, παραδέχτηκε την ενέργειά της ανακοινώνοντας ταυτόχρονα ότι θα κατασκευάσει λογισμικό για να αποτρέπει το αίτημα να κλείνει λογαριασμούς χρηστών που της διατυπώνουν αυταρχικά καθεστώτα.

Η αμερικανική εταιρεία έχει εμπλακεί σε μια διαμάχη περί ελευθερίας του λόγου μετά την ανακάλυψη από προβεβλημένους ακτιβιστές στις ΗΠΑ και στο Χονγκ Κονγκ ότι έκλεισαν οι λογαριασμοί τους έπειτα από την επέτειο της καταστολής στην πλατεία Τιενανμέν από το Πεκίνο στις 4 Ιουνίου του 1989.

Άγνωστο παραμένει γιατί οι συναντήσεις στην πλατφόρμα ήταν κλειστές και οι λογαριασμοί κλειδωμένοι, με το Zoom να λέει ότι ήταν υποχρεωμένο να συμμορφώνεται με τους νόμους που ισχύουν στις χώρες όπου δραστηριοποιείται.

Το βράδυ της Πέμπτης (11/06), ωστόσο, η εταιρεία εξέδωσε την πιο λεπτομερή μέχρι σήμερα ανακοίνωσή της, στην οποία αναφέρει ότι η κινεζική κυβέρνηση ειδοποίησε την πλατφόρμα σχετικά με τέσσερις τηλεδιασκέψεις σε αυτήν που είχαν ως θέμα τη θλιβερή επέτειο.

«Η κινεζική κυβέρνηση μάς πληροφόρησε ότι η δραστηριότητα αυτή είναι παράνομη στην Κίνα και απαίτησε το Zoom να κλείσει τις τηλεδιασκέψεις αυτές και τους λογαριασμούς από τους οποίους γίνονταν», ανέφερε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι έκλεισε τους λογαριασμούς χρηστών από την ηπειρωτική Κίνα.

Σύμφωνα με τη Zoom και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το λογισμικό που χρησιμοποιεί δεν της επιτρέπει να «απομακρύνει συγκεκριμένους συμμετέχοντες από μια συνάντηση ή να μπλοκάρει συμμετέχοντες από μια συγκεκριμένη χώρα».

«Με δεδομένο αυτό, λάβαμε την απόφαση να τερματίσουμε τρεις από τις τέσσερις συναντήσεις και να αναστείλουμε ή να κλείσουμε τους λογαριασμούς χρηστών που συνδέονται με αυτές τις συναντήσεις», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Έκτοτε επανέφερε τους τρεις λογαριασμούς που είχε κλείσει και θα κατασκευάσει λογισμικό που θα της επιτρέπει να μπλοκάρει ή να απομακρύνει συμμετέχοντες από συγκεκριμένες χώρες. Πάντως, η εταιρεία δεν κατονόμασε τους συγκεκριμένους χρήστες των λογαριασμών.

Πάντως, τις τελευταίες ημέρες ο Γουάνγκ Νταν και ο Ζου Φενγκσούο -δύο επιζώντες της επιχείρησης στην Τιενανμέν που ζουν στις ΗΠΑ-αλλά και ο Λι Τσέουκ-γιαν, ο διοργανωτής στο Χονγκ Κονγκ της ετήσιας τελετής μνήμης, είπαν ότι ότι έκλεισαν οι λογαριασμοί τους.

Το Zoom είναι το τελευταίο από μια σειρά δυτικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και εταιρειών τεχνολογίας που δέχεται αίτημα από κυβέρνηση.

Η λειτουργία της εταιρείας δεν είναι μπλοκαρισμένη στην Κίνα σε αντίθεση με άλλες δυτικές πλατφόρμες, όπως το Facebook και το Twitter, που εγκατέλειψαν τις προσπάθειες να εισέλθουν στην αγορά της χώρας πριν από χρόνια εξαιτίας των απαιτήσεων του Πεκίνου να λογοκρίνει και να παρακολουθεί το περιεχόμενο.

Τρεις ρεπουμπλικανοί βουλευτές στις ΗΠΑ ζήτησαν από τη Zoom να διευκρινίσει την πρακτική της συλλογής δεδομένων και τη σχέση της με την κινεζική κυβέρνηση.

«Δεν παραδώσαμε καμία πληροφορία σχετικά με τους χρήστες ή με το περιεχόμενο των τηλεδιασκέψεων στην κινεζική κυβέρνηση. Δεν διαθέτουμε πίσω πόρτα που να επιτρέπει σε κάποιον να παρακολουθήσει μια τηλεδιάσκεψη χωρίς να είναι ορατός», ανέφερε η εταιρεία σε σημερινή της ανακοίνωση.


Πηγή