Πέμπτη , 9 Ιανουάριος 2025

Digisexuality, πώς θα γίνεται το σεξ μετά το 2050

Γράφει

ο Γιώργος Κολέτσος

O σχετικά πρόσφατα επινοημένος όρος digisexuality, αφορά μια ολόκληρη φιλοσοφία που ήδη έχει αρχίσει να χαρακτηρίζει τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται ερωτικά και συναισθηματικά οι άνθρωποι: από τις γνωριμίες στα social media, το φλερτ μέσω facebook και tinder, οι ερωτικές σχέσεις περνούν πια, σε μια εποχή που η σεξουαλική λειτουργία θα πραγματοποιείται με τη συμμετοχή εξελιγμένων ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης.

Aν όλα αυτά σας φαίνονται απόκοσμα, καλό είναι να ξεκινήσουμε με την ιστορία του Ιάπωνα Akihiko Kondo. Ο 35χρονος Akihito, είναι ένας καθημερινός άνδρας που είχε τη «τύχη» να ερωτευτεί μια pop τραγουδίστρια, αρκετά διάσημη στη χώρα του, την Hatsune Miku και να κάνει σχέση μαζί της. Κάθε μέρα περιμένει πώς και πώς να γυρίσει στο σπίτι από τη δουλειά, για να μιλήσει μαζί της. Εκείνη τον υποδέχεται με τον πιο γλυκό τρόπο.

Το παράξενο σε αυτή την ιστορία είναι πως η αγαπημένη του δεν είναι άνθρωπος αλλά πρόκειται για ένα ολόγραμμα με τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που βρίσκεται μέσα σε μια κάψουλα. Είναι ξετρελαμένος μαζί της και παρά τις αντιρρήσεις των γονιών του αποφάσισε να την παντρευτεί. Μάλιστα ξόδεψε 17,600 δολάρια για την τελετή του γάμου, στην οποία βρίσκονταν 40 καλεσμένοι.

Τα πρώτα ρομπότ του σεξ, τα Harmony

Καλά όλα αυτά αλλά με το σεξ τι γίνεται; Η απάντηση είναι αρκετά τρομακτική. Υπάρχουν ήδη τεχνολογίες που επιτρέπουν την ερωτική πράξη με προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης. Στα εργαστήρια παραγωγής τους όλα είναι προσεκτικά μελετημένα. Οι τεχνητές γυναίκες που κατασκευάζονται έχουν το  δέρμα, τα χρώματα μαλλιών και ματιών, το στήθος και τις αναλογίες που ο πελάτης παραγγέλνει. Οι κούκλες πρέπει να ανταποκρίνονται στη φαντασίωσή του όχι μόνο όσον αφορά την εξωτερική εμφάνιση αλλά και αναφορικά με τον χαρακτήρα. Υπάρχουν πολλών ειδών γυναίκες, ντροπαλές, πιο τολμηρές, ευαίσθητες, δυναμικές. Οι ιδιοκτήτες τους μπορούν να συνομιλούν μαζί τους μέσω bluetooth. Η τεχνητή νοημοσύνη που ήδη χρησιμοποιείται στις κούκλες αυτές μπορεί να μετακινεί το πρόσωπό τους σαν να πρόκειται για αληθινές κοπέλες.

«Τα πράγματα έχουν προχωρήσει περισσότερο από ότι φαντάζεται κανείς και διαβάζω πως ήδη υπάρχουν ιερόδουλες -ρομπότ στην Κίνα και σε άλλες χώρες, ενδεχομένως. Αν τα πράγματα είναι έτσι, θα πρέπει να δεχτούμε πως υπάρχει μια αλλαγή που έχει να κάνει με την τεχνολογία, να το δεχτούμε όχι με την έννοια του αν συμφωνούμε ή όχι. Πολλές φορές τα γεγονότα τρέχουν πριν τη δική μας άποψη. Κυρίως πρέπει να δούμε κάτω υπό ποιους κανόνες μπορεί να γίνεται η χρήση αυτών των τεχνολογιών» μας λέει ο Ζήσης Παπαθανασίου, Επίκουρος καθηγητής γυναικολογίας – Σεξολόγος και διευθυντής του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου.

«Ήδη συγκεκριμένες εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο ασχολούνται με τον τομέα αυτό και συναγωνίζονται σχετικά με το ποια εταιρεία θα βγάλει το καλύτερο. Το ζητούμενο είναι οι κανόνες που η κάθε πολιτεία ή οι διεθνείς οργανισμοί μπορούν να καταθέσουν προκειμένου η χρήση να είναι όσο πιο ανώδυνη για τους χρήστες».

– Όταν λέτε ανώδυνη τι εννοείτε;

Είναι πολλά τα θέματα που δημιουργούνται. Ένα μεγάλο ζήτημα παραδείγματος χάρη είναι το κατά πόσο ηθικό είναι ένας άνθρωπος να μπαίνει στην απόλυτη ερωτική ικανοποίηση με τη βοήθεια ενός ρομπότ διαιωνίζοντας προβλήματα σχέσεων που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητα. Αυτό δεν είναι θέμα κατασκευαστών, είναι ευρύτερο και έχει να κάνει με το πώς η ίδια η κοινωνία λειτουργεί σε σχέση με τις επιθυμίες και τον τρόπο που ο καθένας δικαιούται να εισπράττει την ηδονή.

– Τα προβλήματα της κοινωνικότητας μπορούν να διορθωθούν με ένα ρομπότ;

Όχι, απλά επικαλύπτονται απλά καμουφλάρονται επιτρέποντας σε έναν άτυχο χρήστη τη λειτουργία μέσα με ένα ρομπότ. Άτυχο με την έννοια ότι δεν μπορεί ενδεχομένως να εισπράξει την ικανοποίηση μέσα από μια ερωτική σχέση.

– Μέσα από το σεξ απελευθερώνονται ορμόνες, ο οργανισμός επιτελεί μια βιολογική διαδικασία σημαντική για την υγεία,  είναι δυνατόν να υπάρχει το ίδιο αποτέλεσμα, χωρίς την ανθρώπινη παρουσία;

Σε επίπεδο λειτουργίας,  μπορεί, ναι. Το ζητούμενο είναι σε επίπεδο ψυχολογίας πώς λειτουργεί αυτό το άτομο το πώς λύνει ή διαιωνίζει ψυχολογικά θέματα τα οποία έχει. Παραδείγματος χάρη, δεν μπορώ να φανταστώ άνδρες που λειτουργούν σεξουαλικά με τη βοήθεια μιας κούκλας ρομπότ να έχουν μια υψηλή αυτοεκτίμηση ως προς τον ανδρισμό τους. Η χαμηλή αυτοπεποίθηση τους οδηγεί σε αυτόν τον τρόπο ερωτικής έκφρασης.

Η Σαμάνθα νιώθει το άγγιγμα του πελάτη

H Σαμάνθα είναι ένα ρομπότ τελευταίας γενιάς η οποία μπορεί και αντιδρά ακόμα και στα αγγίγματα του ανθρώπου χάρη στους σένσορες που είναι διασκορπισμένοι σε όλο της το κορμί, στα χέρια, στο στήθος ακόμα και στα γεννητικά της όργανα. Ο σχεδιαστής της Sergi Santos υποστηρίζει πως μπορεί να αναγνωρίσει τους καλούς ανθρώπους από εκείνους που έχουν κακές προθέσεις απέναντί της μιας και διαθέτει «ηθικό κώδικα». Είναι ό, τι καλύτερο, πιστεύει, «για τους μοναχικούς ανθρώπους, για εκείνους που θέλουν μια καλή παρέα στο σπίτι».

Πολλοί ειδικοί τονίζουν πως εάν τα ρομπότ στο μέλλον αποκτήσουν τόσο ενεργό σεξουαλικό ρόλο θα αφορούν ακόμα και τα ζευγάρια. Ο Αμερικάνος συγγραφέας Ian Kerner, μιλώντας στο CNN ανέφερε πως μπορεί να μπουν ακόμα και στην ερωτική ζωή των παντρεμένων οι οποίοι θέλουν να δοκιμάσουν ακόμα και ομαδικό έρωτα αλλά ντρέπονται να το κάνουν με αληθινούς ανθρώπους.

Οι οίκοι ανοχής υψηλής τεχνολογίας

Ο σκανδαλοθηρικός τύπος της Ευρώπης εξεπλάγην όταν άκουσε την είδηση για οίκο ανοχής με ρομπότ που λειτουργούσε στην Ιταλία. Οι πελάτες μπορούσαν να εκπληρώσουν κάθε είδους φαντασίωση με μια κούκλα πληρώνοντας 80 με 90 ευρώ για τριάντα λεπτά ερωτικής ικανοποίησης. Η επιχείρηση έκλεισε εννέα μέρες μετά την έναρξή της μετά από παρέμβαση των ιταλικών αρχών που έκριναν πως δεν τηρούνταν οι συνθήκες υγιεινής. Οι ιδιοκτήτες υποστήριξαν πως έπλεναν τις κούκλες τακτικά και για δυο ώρες μετά την ερωτική επαφή τους με τον πελάτη. Η επιχείρηση, όπως ανέφερε ο ιταλικός τύπος συνεχίζει τις δραστηριότητές της σε Ισπανία και άλλες χώρες της Ευρώπης.

Οι γυναίκες και τα ρομπότ του σεξ

Το σεξ «υψηλής τεχνολογίας» έχει κάνει το ντεμπούτο του στον ανδρικό πληθυσμό: «είναι θέμα αντίληψης της σεξουαλικότητας και του τρόπου λειτουργίας. Φαίνεται ότι οι άνδρες έχουν πιο επείγουσες ανάγκες όσον αφορά τη σεξουαλική τους έκφραση οι οποίες ανάγκες μπορεί να είναι και τελείως ανεξάρτητες από συναισθηματική δέσμευση ή επαφή», μας εξηγεί ο Δρ. Παπαθανασίου.

Οι γυναίκες όμως φαίνεται πως δε μένουν αμέτοχες σε αυτό το ερωτικό παιχνίδι: Ο Matt McMullen, CEO της εταιρείας Realbotix, έχει παραδεχτεί στον βρετανικό τύπο πως ετοιμάζουν και ανδρικά μοντέλα με τις ίδιες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης και κατάλληλα προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες απαιτήσεις των γυναικών. Πολύ ή λιγότερο «γυμνασμένα»,  με μόρια που μπορεί να φτάσουν όποιο μέγεθος θέλει η γυναίκα και με την υπόσχεση να γίνουν ο ιδανικός σύντροφός της.

Η ηθική του σούπερ μάρκετ

«Από το 1950 και μετά τα πράγματα έγιναν πολύ διαφορετικά με την έννοια της επικράτησης μέχρι το τέλος του 20ου αιώνα της ηθικής των σούπερ μάρκετ. Ο επιστημονικός όρος είναι ατομικιστική εποχή. Ο καθένας φτιάχνει την ηθική του όπως διαμορφώνει το καλάθι του σούπερ μάρκετ. Έτσι γίνεται και με τα ρομπότ στο σεξ. Μιλάμε για μια διαδικασία του έρωτα, απόλυτα προσχεδιασμένη και αρμόζουσα στην ηθική που επικρατεί», τονίζει ο διευθυντής του Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου.

Ο Neil McArthur καθηγητής φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο της Manitoba, στις ΗΠΑ και συγγραφέας σχετικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση της εφημερίδας Sexual and RelationshipTherapy, μιλώντας στους Times ανέφερε πως εκείνο που ξεχωρίζει τους digisexuals είναι το ότι βιώνουν την επαφή με την τεχνολογία σαν να ήταν πραγματικά ανθρώπινη και πως σύντομα μπορεί και να μιλάμε για έναν νέο σεξουαλικό προσανατολισμό.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή