Δευτέρα , 30 Δεκέμβριος 2024

Easy Greek: Ενα κανάλι στο youtube για εκμάθηση ελληνικών -Πώς λειτουργεί, ο στόχος [βίντεο]

«Τι σημαίνει για σας η ελληνίδα μάνα», «Πού ανήκει πολιτισμικά η Ελλάδα», «Ποια η καταγωγή σας», «Ποια τα στερεότυπα για τους Έλληνες», «Βρείτε πρωτεύουσες χωρών», «Πότε έγινε η Μικρασιατική Καταστροφή», με απαντησεις για εκείνους που θέλουν να μάθουν την ελληνική γλώσσα

   Οι απαντήσεις των περαστικών στις ερωτήσεις των συντελεστών του Easy Greek είναι απολαυστικές. Το ίδιο και τα βίντεό του, το κανάλι στο You Tube για να μάθει κανείς ελληνικά «μέσα από αυθεντικούς διαλόγους», όπως είναι η φιλοσοφία του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

  Ακόμα και να ξέρεις ήδη ελληνικά, τα επεισόδια σε «τραβούν» να τα παρακολουθήσεις, καθώς παίρνεις μια γεύση από τις απόψεις, τις προτιμήσεις και τις γνώσεις διαφόρων ανθρώπων για θέματα γεωγραφίας, ιστορίας, πολιτισμού, μαγειρικής, άλλους λαούς, οτιδήποτε σκεφτεί η ομάδα του Easy Greek.

Το μεγαλύτερο κανάλι με θέμα την ελληνική γλώσσα στο YouTube

   Από άποψη κοινού, το Easy Greek είναι το μεγαλύτερο κανάλι με θέμα την ελληνική γλώσσα στο YouTube και μέλος του δικτύου Easy Languages, με 56.600 ακόλουθους, αναφέρει ο παραγωγός του Δημήτρης Χωλλ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Έχει ως στόχο την εκμάθηση γλωσσών όπως ομιλούνται στην καθημερινότητα, και όχι όπως θα τις μαθαίνει κανείς σε ένα φροντιστήριο ή παρακολουθώντας παραδοσιακά μαθήματα γλωσσών».

   Τα επεισόδια είναι γυρισμένα κυρίως στους δρόμους της Αθήνας, όπως Μοναστηράκι, Πετράλωνα, Κυψέλη, πλατεία Κοραή, Μακρυγιάννη, Πάντειο, Κυψέλη, Σύνταγμα, Νέα Φιλαδέλφεια, Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Φάληρο, Αγ. Δημήτριο, Πειραιά και αλλού. «Δεν έχουμε συγκεκριμένα σημεία, είναι όπου μας στείλει η έμπνευση κάθε φορά», θα πει ο κ. Χωλλ.

  Κάποια είναι στην Κίμωλο, άλλα στα Χανιά, με θέμα την κρητική διάλεκτο, ενώ ένα βίντεο αναφέρεται στην κυπριακή διάλεκτο. Υπάρχουν κι αυτά που έχουν ετοιμαστεί σε συνεργασία με άλλα κανάλια του δικτύου, όπως το Easy Italian, για ιταλικές λέξεις που χρησιμοποιούνται στα ελληνικά, δυο επεισόδια με το Easy German για ελληνικές λέξεις στα γερμανικά και πώς βλέπει ο ένας λαός τον άλλον. Ή το πολύ δημοφιλές βίντεο (πάνω από 800.000 θεάσεις) «Η άποψη των Ελλήνων για τους Τούρκους» (σε συνεργασία με το Easy Turkish, που έκανε την αντίστοιχη ερώτηση σε περαστικούς στην Κωνσταντινούπολη σχετικά με τους Έλληνες – αυτή η συνεργασία είχε τρίγλωσσους υπότιτλους). Μέσα στο Φεβρουάριο ετοιμάζεται και επεισόδιο με το Easy French, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χωλλ. Δείτε το βίντεο

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

   «Στόχος μας είναι η διδασκαλία να γίνεται με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο – πρωτίστως με βίντεο δρόμου, όπου ερωτώνται περαστικοί για διάφορα θέματα, μέχρι βίντεο διδασκαλίας γραμματικής, εκφράσεων, βίντεο με θέμα τον πολιτισμό ή τα ήθη και τα έθιμα της χώρας ή των χωρών όπου ομιλείται η εν λόγω γλώσσα, ερωτήσεις γεωγραφίας, ιστορίας, ταξιδιωτικά επεισόδια, συγκρίσεις με διαλέκτους, γλωσσικά παιχνίδια και άλλα», περιγράφει ο κ. Χωλλ.

   Το «σήμα κατατεθέν» του Easy Greek και συνάδελφων καναλιών είναι οι δίγλωσσοι, ταυτόχρονοι υπότιτλοι στα ελληνικά (εν προκειμένω) και στα αγγλικά. Έτσι, οι θεατές/μαθητές μπορούν να ακούνε τι λέγεται, να διαβάζουν τι λέγεται, και αν δεν καταλαβαίνουν κάτι, να ρίχνουν μια ματιά στη μετάφραση στα αγγλικά. Επίσης, οι αγγλικοί υπότιτλοι επιτρέπουν ακόμα και σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν ελληνικά, αλλά ενδιαφέρονται για τον ελληνικό πολιτισμό, να παρακολουθούν αυθεντικά θέματα παρμένα από την καθημερινότητα της Ελλάδας, επισημαίνει ο κ. Χωλλ. Δείτε το βίντεο

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

   Το Easy Greek το ανέλαβε ο κ. Χωλλ το 2018 όταν μάθαινε γερμανικά και, ψάχνοντας για αυθεντικούς διαλόγους στα γερμανικά στο Youtube, ανακάλυψε το Easy Languages. Πρόσεξε ότι για τα ελληνικά η παραγωγή είχε σταματήσει και, θέλοντας να κάνει κάτι καινούργιο στη ζωή του (και όντας δίγλωσσος και με γνώσεις παραγωγής οπτικοακουστικού υλικού), ζήτησε από το δίκτυο αν μπορούσε να αναλάβει τα ελληνικά. Μετά από μία σύντομη περίοδο δοκιμών, πήρε το πράσινο φως και τον Μάιο του 2018 δημοσίευσε το πρώτο του βίντεο δρόμου στα ελληνικά με θέμα «Τι ζώδιο είστε;».

   Στην πορεία, το Easy Greek έγινε ομάδα, με τη συμμετοχή της Μαριλένας Σαλαμάνου, της συντρόφου του Δημήτρη, και πολλών άλλων συνεργατών, με έκτακτες ή πιο μακροπρόθεσμες παρουσίες.

   «Εκτός από το κανάλι στο YouTube, που όπως και να το κάνουμε είναι κάπως απρόσωπο, έχει δημιουργηθεί και μια κοινότητα ανθρώπων που μαθαίνει ελληνικά ανά τον κόσμο», προσθέτει η κ. Σαλαμάνου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Κρατάμε επαφή, ανταλλάσουμε μηνύματα, τα νέα μας». Μάλιστα τα τελευταία Χριστούγεννα συναντήθηκαν 30 άτομα από την κοινότητα του Easy Greek από όλο τον κόσμο, τα οποία έτυχε να βρίσκονται εκείνο τον καιρό στην Αθήνα.

   Μετά από σχεδόν 5 χρόνια εβδομαδιαίων επεισοδίων, το Easy Greek έχει 221 επεισόδια στο ενεργητικό του, με θέματα όπως: «Άνθρωποι που έμαθαν ελληνικά ως ενήλικες περιγράφουν τι είναι δύσκολο στα ελληνικά», «11 εκφράσεις της καθομιλουμένης στα ελληνικά που πρέπει να ξέρετε», «Αργούν οι Έλληνες πάντα;», «Μαθητές απ’ όλον τον κόσμο μας μιλάνε ελληνικά», «Εκφράσεις που χρησιμοποιούν μόνο νέοι», «Μαμαδίστικη συνταγή σπανακόπιτας», «Διάσημες ελληνικές λέξεις και πώς προφέρονται στα ελληνικά», «Η ελληνική προφορά στα αγγλικά», και πολλά άλλα, αναφέρει η κ. Σαλαμάνου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

   Το 2021 επίσης ξεκίνησε το Easy Greek Podcast, το οποίο αυτή τη στιγμή αριθμεί 115 επεισόδια. Τέλος, από το 2019 το Easy Greek έχει σελίδα στο Patreon, που σήμερα έχει περίπου 700 συνδρομητές/μέλη, τα οποία απαρτίζουν την κεντρική κοινότητα.

   «Για κάθε επεισόδιο, δημοσιεύουμε απομαγνητοφωνήσεις, ασκήσεις και άλλα εκπαιδευτικά βοηθήματα (όπως flashcards για εκμάθηση λεξιλογίου στην πλατφόρμα Quizlet), απομαγνητοφωνήσεις του podcast με διαδραστική αναπαραγωγή. Υπάρχουν επίπεδα συνεισφοράς από 4 ευρώ μέχρι 45 ευρώ τον μήνα, με αντίστοιχα καλούδια, και όλα τα μέλη μας μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους (και μαζί μας) στα ελληνικά στην κοινότητά μας στην πλατφόρμα Discord σχετικά με πάρα πολλά θέματα», λέει ο κ. Χωλλ.

   «Πέρα από τα (σχετικά λίγα) χρήματα που βγάζουμε από τις διαφημίσεις στο Youtube, το Patreon είναι και η κύρια πηγή εσόδων μας και μας επιτρέπει σιγά-σιγά να διευρύνουμε την ομάδα μας με περισσότερες εξωτερικές συνεργασίες, εικονολήπτες, μοντέρ, μεταφραστές κτλ», επισημαίνουν οι συντελεστές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

   «Όταν ξεκινήσαμε και για σχεδόν έναν χρόνο δεν βγάζαμε καθόλου χρήματα, ή ελάχιστα. Μετά έγινε part-time και όσο το εγχείρημα μεγάλωνε, εγώ παράτησα την προηγούμενη δουλειά μου και τώρα είμαι full-time», λέει ο κ. Χωλλ.

  Κάθε Τρίτη στο κανάλι του Easy Greek στο You Tube έρχεται ένα καινούργιο επεισόδιο.


Πηγή