Νεοφυείς επιχειρήσεις που άλλαξαν τα δεδομένα στη μοντέρνα επιχειρηματικότητα
Οι startups ή αλλιώς νεοφυείς επιχειρήσεις ήρθαν στο προσκήνιο και δημιούργησαν μια τάση που τράβηξε όλο και περισσότερους νέους στη μοντέρνα επιχειρηματικότητα, φτιάχνοντας παράλληλα ένα «οικοσύστημα» καινοτομίας που αλλάζει τον κόσμο. Κοινά χαρακτηριστικά των εταιρειών αυτών θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι η ανάπτυξη ενός κλιμακούμενου επιχειρηματικού μοντέλου και η μεγάλη δυναμική ανάπτυξης.
Όπως άλλωστε έχουν χαρακτηριστεί από τον Paul Graham, που ίδρυσε μια εταιρεία που χρηματοδοτεί τις start up (Y Combinator) πρόκειται για επιχειρήσεις που έχουν σχεδιαστεί ώστε να αυξηθούν ταχύτατα, γεγονός που τις διαφοροποιεί και από κάθε νεοσύστατη εταιρεία.
Οι περισσότερες επιτυχίες στον χώρο μέχρι σήμερα από πίσω κρύβουν μια ιδέα ανθρώπων που εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες του διαδικτύου και της τεχνολογίας για να πετύχουν τον σκοπό τους. Όπως δηλαδή έκανε και ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ, του οποίου η περιουσία σήμερα ξεπερνά τα 45 δισ. δολάρια.
Στη χώρα μας επιτυχημένο παράδειγμα μιας startup επιχείρησης αποτελεί το Taxibeat, που ξεκίνησε να λειτουργεί από τον Μάιο του 2011. Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 300.000 χρήστες έχουν εγγραφεί στην υπηρεσία που διευκολύνει τις μετακινήσεις με ταξί μέσω της εφαρμογής για smartphones, φορητές συσκευές και υπολογιστές. Η καινοτομία στην εν λόγω εφαρμογή έγκειται και στο ότι καταχωρούνται στοιχεία ηλεκτρονικής πληρωμής μόνο μία φορά και δεν χρειάζεται να έχουν οι πελάτες μετρητά ή κάρτα ξανά σε ταξί.
Όσον αφορά τη δικτύωση και τη χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων, υπάρχουν ήδη πολλές πλατφόρμες, συνεργασίες καθώς και ειδικές εκδηλώσεις στη χώρα μας με στόχο την στήριξη των starups. Για παράδειγμα η Ελληνική Ένωση Νεοφυών Επιχειρήσεων είναι μια κοινότητα που προωθεί στη χώρα μας το νέο μοντέλο επιχειρηματικότητας. Επιπλέον, το Startup Greece είναι ένα κίνημα πληροφόρησης, με στόχο τη δημιουργία μιας νέας γενιάς επιχειρηματιών στην Ελλάδα, που υποστηρίζεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Μεταξύ άλλων υπάρχουν και τα γνωστά TEDx events που προωθούν καινοτόμες ιδέες μέσω της παρουσίασής του από ομιλητές στις σχετικές διοργανώσεις.
Οι παρακάτω πέντε εταιρείες, σύμφωνα με το Business Insider, ανήκουν στο κλαμπ των startup με αποτίμηση πάνω από 20 δισ. δολάρια και ενισχύουν το όραμα πως μια ιδέα και μπόλικη βοήθεια από μεγάλους επενδυτές αρκούν για να γίνει κάποιος δισεκατομμυριούχος.
Snapchat
Αποτίμηση: 16-20 δισ. δολάρια
CEO: Evan Spiegel
Επενδυτές: Yahoo, Kleiner Perkins, Benchmark Capital, Lightspeed Venture Partners, Coatue Management, SV Angel
Το Snapchat, που ιδρύθηκε το 2012, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις αφού είναι αρκετά δημοφιλές στη χώρα μας. Πρόκειται για μια εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες να ανταλλάσσουν φωτογραφίες και βίντεο, τα οποία αυτόματα διαγράφονται και εξαφανίζονται μετά από ένα συγκεκριμένο διάστημα χρόνο (κάποια δευτερόλεπτα). Σημειώνεται πως το 2013, το Facebook υπέβαλε πρόταση εξαγοράς του Snapchat έναντι περίπου 3 δισ. δολαρίων, η οποία απορρίφθηκε.
Palantir
Αποτίμηση: 15 δισ. Δολάρια, αλλά με τη νέα χρηματοδότηση των 500 εκατ. η αποτίμηση αναμένεται να εκτιναχθεί στα 20 δισ. δολάρια.
CEO: Alexander Karp
Επενδυτές: Founders Fund, Tiger Global Management, Glynn Capital Management, Jeremy Stoppelman
Το λογισμικό που έχει αναπτύξει η Palantir, η οποία ιδρύθηκε το 2004 μετατρέπει τα εκατομμύρια δεδομένα σε χάρτες και γραφήματα. Η εταιρεία που ειδικεύεται στην ανάλυση δεδομένων έχει πελάτες όπως τη CIA και το FBI.
Airbnb
Αποτίμηση: 25,5 δισ. δολάρια
CEO: Brian Chesky
Επενδυτές: SherpaCapital, T. Rowe Price, Founders Fund, CrunchFund, Sequoia Capital, Andreessen Horowitz, DST Global, General Catalyst Partners, SV Angel, Greylock Partners
Η κοινότητα ενοικιαζόμενων δωματίων ιδρύθηκε το 2008. Μέσω της εφαρμογής και της ιστοσελίδας της, στην Airbnb συναντιόνται όσοι θέλουν να νοικιάσουν τα σπίτια τους σε ταξιδιώτες, καθώς και όσοι ψάχνουν ένα κατάλυμα για να μείνουν σε μια ξένη πόλη. Τον Ιούλιο του 2015 η airbnb άντλησε 1,5 δισ. δολάρια σε νέα κεφάλαια, καταφέρνοντας έναν από τους μεγαλύτερους γύρους ιδιωτικής χρηματοδότησης που έχουν γίνει ποτέ.
Xiaomi
Αποτίμηση: 46 δισ. δολάρια
CEO: Jun Lei
Επενδυτές: Digital Sky Technologies, Hopu Investment Management Company, DST Global, IDG Capital Partners, Qualcomm Ventures, Morningside Group
Ιδρύθηκε το 2010 η εταιρεία ηλεκτρονικών της Κίνας με έντονη δραστηριότητα στο χώρο κατασκευής smartphones. Από τη στιγμή που εμφανίστηκε προκάλεσε πανικό στον αγορά της Κίνας -και όχι μόνο- αφού πολλοί την επιλέγουν για ένα «value for money» έξυπνο κινητό. Κάθε της συσκευή είχε όλο και καλύτερη πορεία από το προηγούμενο, όσο για την ταχύτατη εξάπλωσή της αρκεί να σκεφτεί κανείς πως σήμερα αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο κατασκευαστή κινητών τηλεφώνων στον κόσμο.
Uber
Αποτίμηση: 51 δισ. δολάρια
CEO: Travis Kalanick
Επενδυτές: Benchmark Capital, Menlo Ventures, Google Ventures, KPCB
Το 2009 εμφανίστηκε η καινοτόμος εφαρμογή Uber, η οποία ουσιαστικά είναι μια εταιρεία ταξί, που χρησιμοποιεί όμως ως συνεργάτες και απλούς ιδιώτες οδηγούς, οι οποίοι μεταφέρουν επιβάτες έναντι αμοιβής. «Φωτιές» άναψε στη χώρα μας η επέκταση της εφαρμογής με τους οδηγούς ταξί να κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό, ενώ το υπουργείο Μεταφορών προειδοποιεί τους ιδιώτες, που θα συνεργαστούν χωρίς επαγγελματικό δίπλωμα, με αυστηρά πρόστιμα και αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με το CNNMoney, που επικαλείται την PrivCo, εταιρεία που καταγράφει τις χρηματικές ροές σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, χρηματοδότηση ύψους 1 δισ. δολ. αναζητεί η Uber. Ο νέος γύρος χρηματοδότησης αναμένεται να εκτοξεύσει την αποτίμηση της Uber στα 60 δισ. δολ. με 70 δισ. δολ. Ακόμη, στα τέλη Ιουλίου, στο CNNMoney αναφέρθηκε πως η Uber ξεπέρασε την Xiaomi, η οποία μέχρι τότε βρισκόταν στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας.
Πηγή: newsbeast.gr