Τετάρτη , 22 Ιανουάριος 2025

Oι επιστήμονες βρήκαν τον τρόπο να καταλάβουν τις οπτικές ψευδαισθήσεις

΄Εχουμε πλέον την απάντηση για το πώς παίζουν με το μυαλό μας οι οφθαλμαπάτες.

Ουσιαστικά, μια οπτική ψευδαίσθηση είναι η αντίληψη ενός εξωτερικού οπτικού ερεθίσματος που δεν υπάρχει. Οι οπτικές ψευδαισθήσεις ταξινομούνται ως απλές ή σύνθετες. Είτε πρόκειται για το φαινόμενο του Munker-White Illusion, που κάνει ορισμένα χρώματα να εμφανίζονται διαφορετικά ανάλογα με το φόντο τους, είτε για κάτι εντελώς διαφορετικό. Υπάρχουν πολλοί τρόποι που συμβάλλουν στον τρόπο που τελικά μπορείς να αντιληφθείς μια στατική εικόνα.

 

https://www.youtube.com/watch?v=h_ksff3ii9k

 

Αυτό που είναι λιγότερο σαφές και γνωστό είναι γιατί ο εγκέφαλος ενός ατόμου αντιλαμβάνεται μια οπτική ψευδαίσθηση με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Όπως ανέφερε ο Χάρι Μπέικερ για το Live Science, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν πρόσφατα ένα σύστημα μοντελοποίησης μέσωυπολογιστή για να προσομοιώσουν το πώς ένας ανθρώπινος εγκέφαλος επεξεργάζεται τις ψευδαισθήσεις. Ναι, σωστά κατάλαβες, αυτή η διαδικασία περιλάμβανε την προσπάθεια εξαπάτησης ενός υπολογιστή – και αυτό που είναι ακόμα πιο περίεργο είναι ότι λειτούργησε.
Οι επιστήμονες δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Computational Biology τον περασμένο μήνα.

Αυτές είναι οι πέντε ψευδαισθήσεις που διέλυσαν το μυαλό μας

Αλλά αυτά που δημοσιεύτηκαν δεν αφορούσαν μόνο την «εξαπάτηση» ενός υπολογιστή. Αντίθετα, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτό που είχαν μάθει από τη διαδικασία είναι κάτι πιο σημαντικό, για το πώς οι άνθρωποι επεξεργάζονται το χρώμα. Όπως αναφέρεται σχετικά «μεγάλο μέρος της εμφάνισης των χρωμάτων μπορεί να αποδοθεί σε απλούς μηχανισμούς που αναπτύχθηκαν για την αποτελεσματική κωδικοποίηση φυσικών εικόνων».

 

 

Όπως είπε ο Jolyon Troscianko, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, στο Live Science, οι ψευδαισθήσεις «μπορούν στην πραγματικότητα να εξηγηθούν με κάτι τόσο απλό όσο ένα μόνο στρώμα νευρώνων». Ουσιαστικά αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τον κόσμο και το πώς μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ιστορία του πώς ακριβώς αναπτύχθηκε αυτή η ικανότητα.


Πηγή