Πέμπτη , 23 Ιανουάριος 2025

Έρευνα: Ένας στους δύο χρήστες κρυπτονομισμάτων έχει πέσει θύμα κυβερνοεγκλήματος

Ένας στους δυο χρήστες κρυπτονομισμάτων έχει πέσει θύμα κυβερνοεγκλήματος, ενώ ένας στους τέσσερεις αγνοεί τους κινδύνους που εγκυμονούν, αποκαλύπτουν τα ευρήματα σχετικής έρευνας.

Συγκεκριμένα σε έρευνα για τις κυρίαρχες τάσεις στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, που έγινε για λογαριασμό της εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας Kaspersky, διαπιστώθηκε ότι μόλις το 25% των ερωτηθέντων ένιωθε επαρκώς ενημερωμένο σχετικά με τις πιθανές απειλές από τη χρήση κρυπτονομισμάτων στο διαδίκτυο, ενώ το 23% δεν είχε καμία σχετική πληροφόρηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα η έρευνα ανακάλυψε ότι οι μισοί ερωτηθέντες είχαν επηρεαστεί με κάποιον τρόπο από το ψηφιακό έγκλημα με πρόσχημα τα κρυπτονομισμάτα, με το 40% των ιδιοκτητών κρυπτονομισμάτων να μην πιστεύουν ότι τα τρέχοντα συστήματα προστασίας για κρυπτονομισμάτα λειτουργούν αποτελεσματικά.

Γνωρίζουν οι χρήστες των κρυπτονομισμάτων ποιους κινδύνους διατρέχουν;

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα, ένα σημαντικό ποσοστό των χρηστών δεν γνωρίζει τις πιθανές απειλές που αντιμετωπίζουν όσοι κατέχουν κρυπτονομίσματα. Παρά την αυξανόμενη δημοτικότητα των κρυπτονομισμάτων, μόνο το 25% των ερωτηθέντων νιώθει εξαιρετικά ή πολύ καλά ενημερωμένο για τους πιθανούς κινδύνους από τη χρήση τους, ενώ το 23% δεν είχε καμία απολύτως ενημέρωση. Επιπλέον, η επίγνωση αυτών των απειλών μειώνεται με την ηλικία, με τους νεότερους καταναλωτές κάτω των 35 ετών να είναι πιο ενημερωμένοι.

Οι απειλές στον κυβερνοχώρο, όπως οι εικονικές κλοπές και οι απάτες, ήταν από τις πιο συχνά αναφερόμενες αρνητικές πτυχές της χρήσης κρυπτονομισμάτων, με το 27% και το 26% των ερωτηθέντων αντίστοιχα να τις επισημαίνουν ως τις κύριες ανησυχίες τους. Το 38% των ερωτηθέντων δεν γνώριζε ότι θα μπορούσε να γίνει στόχος απειλών μέσω των κρυπτονομισμάτων – ακόμα κι αν δεν κατέχει κρυπτονομίσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καθένας μπορεί να γίνει στόχος cryptominers , δηλαδή προγράμματων που δημιουργούν κρυφά κρυπτονομίσματα για τους κατόχους τους χρησιμοποιώντας τους πόρους άλλων υπολογιστών, είτε κατέχουν κρυπτονομίσματα είτε όχι.


Πηγή