Στη Γερμανία θα στηθεί ο πρώτος ευρωπαϊκός υπερυπολογιστής τελευταίας γενιάς ενώ η Ελλάδα θα είναι ο τελικός προορισμός για έναν από τους υπόλοιπους 4 που θα στηρίξουν την ψηφιακή και τεχνολογική ικανότητα της ΕΕ.
Ο γερμανικός υπερυπολογιστής θα έχει δυνατότητες exascale (εξακλίμακας) , γεγονός που θα τον καθιστά μια υπολογιστική υπερδύναμη ενώ οι άλλοι 4 υπερυπολογιστές θα είναι εσάιας κατηγορίας. Οι υπόλοιποι υπερυπολογιστές θα φιλοξενηθούν στην Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία και την Πολωνία, σύμφωνα με πληροφορίες του Euractiv.
«Ανάπτυξη μοντέλων υψηλής ακρίβειας»
Η Ευρωπαϊκή Κοινή Επιχείρηση Υπολογιστών Υψηλής Απόδοσης (EuroHPC JU) ανακοίνωσε χθες (15 Ιουνίου) ότι επέλεξε τις πέντε τοποθεσίες που θα φιλοξενήσουν και θα λειτουργήσουν την επόμενη γενιά ευρωπαϊκών υπερυπολογιστών για το μεγάλο τεχνολογικό και ψηφιακό άλμα στην Ένωση.
«Αυτοί οι πέντε νέοι υπερυπολογιστές θα μας υποστηρίξουν στην ανάπτυξη μοντέλων υψηλής ακρίβειας. Αυτό θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις κοινωνικές προκλήσεις και να διευκολύνουμε την προηγμένη έρευνα στους τομείς της κλιματικής αλλαγής, της κοσμολογίας, της μηχανικής, της επιστήμης των υλικών και πολλά άλλα», δήλωσε η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, Αντιπρόεδρος της Ευωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για το ψηφιακό χαρτοφυλάκιο.
«Ισχύς άνω των πέντε εκατομμυρίων σύγχρονων φορητών υπολογιστών »
Η πιο ισχυρή συσκευή, ο υπερυπολογιστής exascale JUPITER, θα φιλοξενηθεί από το Jülich Supercomputing Center στη Γερμανία και θα εγκατασταθεί το 2023, σημειώνει το Εuractiv.
Οι υπερυπολογιστές θα πρέπει να βοηθούν στην αντιμετώπιση πιεστικών επιστημονικών ερωτημάτων, όπως η αντιμετώπιση της πανδημίας ή ηπαραγωγή βιώσιμης ενέργειας. «Θα επιτρέψουν την εντατική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και την ανάλυση μεγάλων δεδομένων (Big Data)», αναφέρει ο μελλοντικός ιστότοπος φιλοξενίας στη Γερμανία.
«Τέτοια συστήματα είναι ικανά να εκτελούν περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο δισεκατομμύρια (18 μηδενικά) υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο και αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό ορόσημο για την Ευρώπη», εξήγησε η EuroHPC JU. Αυτό αντιστοιχεί στην υπολογιστική ισχύ άνω των πέντε εκατομμυρίων σύγχρονων φορητών υπολογιστών, μια τρομακτική δύναμη.
Η ανακοίνωση της EuroHPC JU έρχεται αμέσως μετά τα εγκαίνια του LUMI, του ισχυρότερου υπερυπολογιστή της Ευρώπης μέχρι σήμερα, στις 13 Ιουνίου στη Φινλανδία.
Ο LUMI είναι ένας υπερυπολογιστής προ-εξακλίμακας και επί του παρόντος ο πιο ισχυρός και ενεργειακά αποδοτικός υπερυπολογιστής στην Ευρώπη και ο τρίτος ισχυρότερος στον κόσμο, σύμφωνα με τη λίστα Top500 με τους ταχύτερους υπερυπολογιστές στον κόσμο (15 Ιουνίου).
Οι υπόλοιπες τέσσερις τοποθεσίες επιλέχθηκαν για να φιλοξενήσουν υπερυπολογιστές μεσαίας εμβέλειας, οι οποίοι έχουν τη λεγόμενη petascale, που σημαίνει ότι εκτελούν πάνω από ένα τετρασεκατομμύριο υπολογισμούς ανά δευτερόλεπτο.
EuroHPC JU
Η EuroHPC JU, μια νομική και χρηματοδοτική οντότητα που δημιουργήθηκε το 2018, έχει προμηθευτεί στο παρελθόν επτά υπερυπολογιστές σε όλη την Ευρώπη, όπου πέντε είναι ήδη πλήρως λειτουργικοί, αλλά ο γερμανικός υπερυπολογιστής θα αποτελεί μια πραγματική αναβάθμιση των ευρωπαϊκών ικανοτήτων στον τομέα.
Πρόκειται για μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην οποία συμμετέχουν θεσμικά όργανα της ΕΕ, κράτη μέλη και ιδιώτες για την ενίσχυση των δυνατοτήτων υπερυπολογιστών της Ευρώπης.
Μόλις τεθεί σε λειτουργία, ο υπερυπολογιστής exascale JUPITER με έδρα τη Γερμανία θα αντικαταστήσει τον φινλανδικό LUMI στην κατάταξη.
Κόστος και χρηματοδότηση
Οι τοποθεσίες για τα συστήματα επιλέχθηκαν μετά από δύο προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος για να γίνει οντότητα φιλοξενίας, που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2021.
Τα συστήματα θα συγχρηματοδοτηθούν από το EuroHPC και τα συμμετέχοντα κράτη. Ο προϋπολογισμός του πρώτου προέρχεται από τα προγράμματα «Ψηφιακή Ευρώπη» και «Ορίζοντας Ευρώπη», καλύπτοντας έως και το 50% του κόστους του JUPITER και περίπου το ένα τρίτο του συνολικού κόστους των τεσσάρων υπερυπολογιστών μεσαίας κατηγορίας.
Το συνολικό κόστος του JUPITER είναι περίπου 500 εκατ. ευρώ. Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας και το Υπουργείο Πολιτισμού και Επιστήμης της Πολιτείας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας θα συνεισφέρουν τα αντίστοιχα 250 εκατομμύρια ευρώ.
Το σύστημα Δαίδαλος- ο ελληνικός υπερυπολογιστής
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Εθνικών Υποδομών Έρευνας και Τεχνολογίας θα φιλοξενήσει το σύστημα DAEDALUS. Πρόκειται για έναν από τους 4 υπερυπολογιστές μεσαίας κατηγορίας, με υπολογιστικές ικανότητες petascale. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, μετά την εκδήλωση του ελληνικού ενδιαφέροντος που οδήγησε στην Εεπιλογή της χώρας μας για την εγκατάσταση του συγκεκριμένου συστήματος, η Ελλάδα θα προχωρήσει τάχιστα στην επιδίωξη της να καταστεί ένα ψηφιακός και τεχνολογικός κόμβος στην Ευρώπη.
Πηγή