Τετάρτη , 22 Ιανουάριος 2025

Αυτά τα ιπτάμενα ρομπότ θα είναι τα δικά μας… έντομα

Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει τρομακτικότερα από ποτέ μια άβολη κατάσταση.

Χάρη στην κλιματική αλλαγή, τη γενικευμένη χρήση φυτοφαρμάκων και τον περιορισμό του φυσικού τους περιβάλλοντος, τα έντομα εξαφανίζονται από τον πλανήτη με ταχύτατους ρυθμούς.

Για «περιβαλλοντική αποκάλυψη» που κοντοζυγώνει κάνουν πια λόγο οι επιστήμονες, καθώς η απώλεια των εντόμων θα έχει δραστικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη ζωή. Φτάνει να αναφέρουμε πως το 1/3 των φυτών στα οποία βασίζουμε την επιβίωσή μας γονιμοποιούνται με τη βοήθεια των εντόμων. Χωρίς αυτά, όλα θα αλλάξουν προς το χειρότερο.

Σε αυτό το πιεστικό πρόβλημα έρχεται λοιπόν να απαντήσει το φουτουριστικό DelFly, ένα ρομποτικό ιπτάμενο έντομο που χτυπά τα φτερά του 17 φορές το δευτερόλεπτο και κινείται με ταχύτητες 24 χιλιομέτρων την ώρα, αλλάζοντας εύκολα κατεύθυνση και τρόπο ιπτάμενης λειτουργίας.

Οι δημιουργοί του, επιστήμονες από το Πολυτεχνείο του Ντελφτ στην Ολλανδία, ελπίζουν πως με τη βοήθειά του θα μπορεί να λάβει χώρα η επικονίαση των φυτών εκεί όπου η φυσική εναλλακτική έχει χαθεί από προσώπου γης.

Τα ρομποτάκια είναι ελαφρώς μεγαλύτερα από τα πραγματικά έντομα, με τη μικρότερη εκδοχή να κυμαίνεται στα 10 εκατοστά, ο Matěj Karásek και η ομάδα του φτιάχνουν ωστόσο συνεχώς ρομποτικές εκδοχές της μύγας και της μέλισσας προσπαθώντας να μάθουν από τα πραγματικά έντομα. «Η φυσική περιορίζει το πόσο μικρά μπορούν να γίνουν αυτά τα drones», είπε στον «Guardian».

Και λέει μάλιστα πως είναι τόσο ελαφριά που δεν αποτελούν κίνδυνο για τους αγρότες και όσους δουλεύουν στα χωράφια. Ο σκοπός τους είναι να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε την αγροτική μας παραγωγή όσο εξαφανίζονται τα έντομα, την ίδια ώρα που «τα φανταζόμαστε να γονιμοποιούν και τα άγρια φυτά», λέει χαρακτηριστικά ο Karásek…

localStorage.clear();


Πηγή