Τετάρτη , 8 Ιανουάριος 2025

Η ελληνική εταιρεία που είναι μέσα στις δέκα πιο καινοτόμες εταιρείες παγκοσμίως στην έρευνα και την τεχνολογία

Στη φετινή λίστα με τις δέκα πιο καινοτόμες εταιρείες παγκοσμίως, της επιστημονικής επιθεώρησης The Scientist φιγουράρει και μια ελληνική. Πρόκειται για την εταιρεία έρευνας και τεχνολογίας Fasmatech η οποία βραβεύεται για τη δημιουργία του οργάνου Omnitrap.

Το συγκεκριμένο όργανο  βασίζεται σε μια νέα τεχνολογία φασματομετρίας μάζας που ανέπτυξε η εταιρεία στην Ελλάδα, η οποία επιτρέπει για πρώτη φορά την επεξεργασία πρωτεϊνών υψηλού μοριακού βάρους και καταγράφει πληροφορίες για τη δομή τους, την αλληλουχια των αμινοξεων, και κατ’ επέκταση την μελέτη μοριακών αλληλεπιδράσεων.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1539094824448-0’); });

«Το Omnitrap μας δίνει μοναδικές πληροφορίες, οι οποίες ήταν αδύνατον ή σχεδόν αδύνατον να ανακτηθούν με άλλο τρόπο» λέει σχετικά ο Ρομάν Ζουμπάρεφ, διευθυντής του τμήματος πρωτεομικής στο Karolinska Institut (Σουηδία), που είναι και ένα από τα πρώτα διεθνή ερευνητικά κέντρα που χρησιμοποιούν τη νέα τεχνολογία της Fasmatech.

«Η συσκευή είναι μοναδική, επειδή επιτρέπει να αναλύσουμε τις πρωτεΐνες με πολλούς τρόπους και αυτό δίνει τη δυνατότητα να εξετάσουμε τα χαρακτηριστικά και τη συμπεριφορά τους κάτω από διαφορετικές περιστάσεις» τόνισε από την πλευρά του, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Δημήτρης Παπαναστασίου, συνιδρυτής και Επιστημονικός Διευθυντής της Fasmatech.

Η επιστημονική επιθεώρηση The Scientist εστιάζει στις Επιστήμες Ζωής (Life Sciences) που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων κυτταρικής και μοριακής βιολογίας, γενετικής και άλλων επιστημονικών πεδίων. Τα φετινά βραβεία εστιάζουν σε τεχνολογίες που επιτρέπουν την έρευνα σε επίπεδο ενός κυττάρου, έτσι ώστε να μελετηθούν τα δεδομένα που περιέχονται στο RNA, το DNA και τις πρωτεΐνες του.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

localStorage.clear();


Πηγή