Δευτέρα , 23 Δεκέμβριος 2024

Η Ιαπωνία ανακάλυψε «μία σταγόνα νερό» στον αστεροειδή Ριούγκου – Η Κίνα σχεδιάζει φιλόδοξη διαστημική αποστολή

Η Κίνα σχεδιάζει μια φιλόδοξη διαστημική αποστολή, προγραμματίζοντας να εκτοξεύσει, γύρω στο 2030, με έναν πύραυλο ταυτόχρονα δύο σκάφη που θα στοχεύσουν σε δύο διαφορετικούς πλανήτες, τον Δία και τον Ουρανό.

Η αποστολή με το όνομα Tianwen 4, που θα εκτοξευθεί με τον μεγαλύτερο κινεζικό πύραυλο Long March 5, θα περιλαμβάνει ένα ζεύγος σκαφών: ένα μεγαλύτερο για τον γίγαντα Δία και ένα μικρότερο για τον μακρινό Ουρανό. Σχετικές πληροφορίες δόθηκαν από την Εθνική Διοίκηση Διαστήματος της Κίνας (CNSA) σε διεθνές αστροναυτικό συνέδριο στο Παρίσι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το κύριο διαστημικό σκάφος θα μελετήσει το σύστημα του Δία και τελικά θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον δορυφόρο Καλλιστώ. Το μικρότερο σκάφος θα επιχειρήσει ένα κοντινό πέρασμα από τον Ουρανό. Οι επιστημονικοί στόχοι της αποστολής βρίσκονται ακόμη υπό συζήτηση, σύμφωνα με το Space.com.

Η Κίνα εκτόξευσε την πρώτη διαπλανητική αποστολή της το 2020, στέλνοντας το σκάφος Tianwen 1 και το ρόβερ Zhurong στον Άρη. Η συγκεκριμένη αποστολή βραβεύτηκε προ ημερών από τη Διεθνή Αστροναυτική Ομοσπονδία στη διάρκεια του αστροναυτικού συνεδρίου στο Παρίσι.

Το βάρους 240 κιλών ρόβερ Zhurong, που κινείται με ηλιακή ενέργεια, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε “χειμερία νάρκη”, ώσπου να περάσει ο αρειανός χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη. Αναμένεται να επαναλάβει τις δραστηριότητες του τον Δεκέμβριο ή Ιανουάριο, όταν θα μπορεί να δεχτεί περισσότερη πια ηλιακή ακτινοβολία.

Η Κίνα σχεδιάζει την πολύπλοκη αποστολή Tianwen 3, που αναμένεται να εκτοξευθεί το 2028, με στόχο να φέρει πίσω στη Γη τα δείγματα που θα έχει συλλέξει το ρόβερ. Θα έχει προηγηθεί το 2025 η αποστολή Tianwen 2 για τη συλλογή δείγματος από αστεροειδή και την επιστροφή του στη Γη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια σταγόνα νερού στον αστεροειδή Ριούγκου

Σε μια συναφή εξέλιξη, Ιάπωνες επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι στους κόκκους σκόνης που είχε συλλέξει το ιαπωνικό σκάφος Χαγιαμπούσα-2 από τον αστεροειδή Ριούγκου και έστειλε στη Γη, βρέθηκε – μεταξύ άλλων- μια σταγόνα νερού. Μια ανακάλυψη που ενισχύει τη θεωρία ότι η ζωή μπορεί να είχε αναπτυχθεί στο διάστημα και να μεταφέρθηκε μετά στον πλανήτη μας έξωθεν, όταν αστεροειδείς ή κομήτες με νερό “βομβάρδισαν” τη Γη.

«Αυτή η σταγόνα νερού έχει μεγάλη σημασία. Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι το νερό μεταφέρθηκε (από το διάστημα). Στην πραγματικότητα ανακαλύψαμε νερό στον Ριούγκου, έναν κοντινό αστεροειδή στη Γη, για πρώτη φορά», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής ερευνητής Τομόκι Νακαμούρα του Πανεπιστημίου Τοχόκου, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science”.

Το Χαγιαμπούσα-2 είχε εκτοξευθεί το 2014 και επέστρεψε στη Γη πριν δύο χρόνια με δείγμα 5,4 γραμμαρίων από τον αστεροειδή που βρισκόταν σε απόσταση 300 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη. Οι έως τώρα αναλύσεις είχαν ήδη βρει οργανικά υλικά και μερικά αμινοξέα, που αποτελούν θεμέλιους λίθους της ζωής.


Πηγή