Τετάρτη , 25 Δεκέμβριος 2024

Η πρώτη ημέρα του χειμώνα στο doodle της Google με κρύο και στην Ελλάδα

Πρώτη ημέρα του χειμώνα σήμερα και η Google τιμάει την ιδιαίτερη αυτή μέρα με ένα Doodle αφιερωμένη στη… φύση.

Η πρώτη μέρα του χειμώνα βρίσκει και την Ελλάδα με χειμωνιάτικο σκηνικό… Ο καιρός δείχνει τα δόντια του στη χώρα εδώ και μέρες. Σε όλη τη χώρα τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθεί παγετός, που στα κεντρικά και βόρεια θα είναι ισχυρός.

Μεταβολή του καιρού με ενίσχυση των βοριάδων, τοπικές βροχές στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην ανατολική Πελοπόννησο, στην Κρήτη και στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά των παραπάνω περιοχών αναμένουμε την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016.

Όπως αναφέρθηκε σήμερα είναι η μέρα κατά την οποία και επισήμως μπαίνουμε στον χειμώνα μέσω του χειμερινού ηλιοστασίου, το οποίο συνδέεται με τα Χριστούγεννα. Πολλοί πολιτισμοί εόρταζαν και εορτάζουν τόσο το χειμερινό όσο και το θερινό ηλιοστάσιο, όπως και τις ισημερίες, πράγμα που αντικατοπτρίζεται και σε κοντινές ημερολογιακά φαινομενικά άσχετες θρησκευτικές εορτές.

Το πιο γνωστό παράδειγμα για το χειμερινό ηλιοστάσιο είναι τα Χριστούγεννα. Από τις 17 ως τις 23 Δεκεμβρίου, οι αρχαίοι Ρωμαίοι εόρταζαν τα Σατουρνάλια και στις 25 Δεκεμβρίου τα Μπρουμάλια. Σε αυτά τιμούσαν την «ημέρα της γεννήσεως του αήττητου Ήλιου» (dies natalis invicti Solis), αφού ο Ήλιος από εκείνες τις ημέρες έπαυε να χαμηλώνει την τροχιά του και άρχιζε να επανέρχεται ψηλά στον ουρανό ως θριαμβευτής για να ξαναφέρει τη ζέστη και τη ζωή στην παγωμένη φύση.

Ο Χριστιανισμός, λοιπόν, υιοθέτησε την ημερομηνία (επισήμως από τον 6ο αι.) αλλάζοντας το τιμώμενο πρόσωπο στον «Ήλιο της Δικαιοσύνης» (κατά το τροπάριο των Χριστουγέννων), τον Ιησού Χριστό, οπότε ο λαός δεν δυσκολεύθηκε να αλλάξει και πολύ τις εορταστικές του συνήθειες.

Οι όροι βόρειο ηλιοστάσιο και νότιο ηλιοστάσιο υποδεικνύουν τη θέση του Ηλίου πάνω στην ουράνια σφαίρα όπως αυτός φαίνεται από τη Γη. Το βόρειο ηλιοστάσιο συμβαίνει τον Ιούνιο σε όλη τη Γη, οπότε ο Ήλιος βρίσκεται πάνω από τον Τροπικό του Καρκίνου, ενώ το νότιο ηλιοστάσιο συμβαίνει τον Δεκέμβριο, όταν ο Ήλιος βρίσκεται πάνω από τον Τροπικό του Αιγόκερω. Οι όροι αυτοί θεωρούνται οι πλέον ουδέτεροι και σαφείς.

Οι όροι ηλιοστάσιο του Ιουνίου και ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου είναι εναλλακτικοί των όρων «θερινό»/«χειμερινό», αλλά χωρίς την αμφιβολία για το ποιο ημισφαίριο υπονοούν. Δεν χρησιμοποιούνται πολύ πάντως, καθώς δεν χρησιμοποιούν όλοι οι κάτοικοι της Γης ηλιακό ημερολόγιο, όπου τα ηλιοστάσια συμβαίνουν κάθε χρόνο τον ίδιο μήνα. Εξάλλου, αχρηστεύονται όταν μιλάμε για ηλιοστάσια σε άλλους πλανήτες.

Η μικρότερη ημέρα του χρόνου

Τα χαράματα της 21ης Δεκεμβρίου ξεκινάει η μικρότερη ημέρα του χρόνου, το χειμερινό ηλιοστάσιο και η Google τιμάει την πρώτη ημέρα του χειμώνα με ένα Doodle. Την αυγή του χειμερινού ηλιοστασίου ξεκινάει η πιο μικρή ημέρα του έτους, με διάρκεια 9 ώρες και 11 λεπτά.


Πηγή